Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Közösségi házat szeretnének Újudvaron

Újudvaron évek óta probléma, hogy a település útjait leszámítva egyetlen közterület sincs az önkormányzat tulajdonában.
A Mosonmagyaróvár mellett néhány kilométerre, a 86-os főút mellett fekvő – ám közigazgatásilag a városhoz tartozó – Újudvar korábban uradalmi birtok volt, majd az 1960-as években indult dinamikus fejlődésnek. Az akkori Lajta–Hanság Állami Gazdaság újudvari egysége mintegy ötszáz embernek biztosított munkát. A kistelepülésen dolgozók számára így sorra készültek el a lakóházak, épültek ki utcák. A nyolcvanas évekre aztán az állami gazdaság egyre nehezebb helyzetbe került, ezzel együtt megtorpant a fejlődés Újudvaron is. Az elmúlt években aztán újra meglódult a település. Egy alapvető problémát azonban máig nem sikerült rendezni: az utcákat leszámítva nincsenek közterületek Újudvaron.

Nincs helyiség rendezvényekre

Pandur Imre helyi vállalkozó – és egyben a körzet önkormányzati képviselője – szerint a rendszerváltás óta az önkormányzatnak több alkalma is lett volna a helyzet rendezésére, ám a mai napig sem változott semmi. Az építési telkeken és az utcákon kívül minden földdarabnak az állami gazdaságból létrejött részvénytársaság a tulajdonosa. A településnek ugyan van focipályája, játszótere, közparkja, sőt, még millenniumi emlékkeresztje is, ám ez mind a Lajta–Hanság rt. ingatlanain.
– A tulajdonviszonyokat már a rendszerváltáskor rendeznie kellett volna az önkormányzatnak. Ennek ellenére a város semmiféle kötelezettséget nem vállalt Újudvarral kapcsolatban. Számos vita és több aláírás-gyűjtési akció eredményeként Újudvar jogi helyzetét részben sikerült tisztázni. A képviselő-testület döntött a belterületté nyilvánításról, s az elmúlt években sikerült elérni, hogy az utak önkormányzati hatáskörbe kerüljenek. Rákötöttünk a vezetékes vízre és a villamos hálózat is rendeződött. A közterületek azonban továbbra sem kerültek önkormányzati tulajdonba. A településen jelenleg nincs olyan helyiség, ahol bármiféle rendezvényt vagy előadást lehetne tartani. Korábban lehetőségünk lett volna már a sportpálya önkormányzati tulajdonba kerülésére, ám megfelelő csereingatlan híján nem valósult meg.

„ Megfontolom kilépésemet a frakcióból"

– A máig rendezetlen tulajdonviszonyok a közelmúltban ismét napirendre kerültek egy ingatlan kapcsán. Az újudvariak azért kezdtek ismét aláírásgyűjtésbe, mert az Esze Tamás utcára vezető területet – amit már több mint harminc éve útként használnak és a rendezési tervben is így szerepel – az egyik lakó meg kívánja vásárolni. Ezzel kizárná a forgalmat a területről, megakadályozva több helybelinek is a telkéhez való bejutást. Az eladáshoz az önkormányzatnak módosítania kell a területi besorolást. Az újudvariak érdekében ezt mindenképpen meg kívánom akadályozni. Felhívtam a polgármester figyelmét továbbá arra is, hogy a tulajdonviszonyokat – területcserével vagy egyéb módon – végre rendezni kell a településen. Ellenkező esetben megfontolom kilépésemet is a szocialista frakcióból – vélekedett Pandur Imre.

A volt irodaház alkalmas lehet

Stipkovits Pál polgármester lapunknak elmondta: a közelmúltban újra tárgyalásokat kezdett a részvénytársaság vezetőivel az esetleges területcseréről, illetve kedvezményes elővásárlási lehetőségekről. A volt állami gazdasági kerület egykori irodaháza tűnik a leginkább alkalmasnak egy közösségi ház létrehozására. Ennek önkormányzati tulajdonba kerüléséről már egyeztettek a rt.-vel és várhatóan rövid időn belül megoldás is születik. A polgármester ezzel együtt felkeresi az újudvari cégeket, támogassák az épület közösségi házzá alakítását. A település további közterületeinek önkormányzati tulajdonba kerüléséről is tárgyalnak a Lajta–Hanság rt.-vel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dunaremete és Lipót a kapocs

Februárban kiteszik a táblát, s áprilistól vízi átkelő üzemel Dunaremetén. Lipót kompos átkötést… Tovább olvasom