Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Közösséget építő ladikosok

Tíz éve gyereknapnak indult, ma már az egyik legnagyobb népzenei rendezvény lett a mecséri Ladikos Fesztivál.
A Ladikos Fesztivál Mecséren mára az ország egyik legszínvonalasabb népzenei rendezvényévé nőtte ki magát. Megálmodója, Henics Tamás szerint közösség épült, mint egykor a közös aratások idején.

Évről évre június elején népzene, kürtős- és mézeskalács, sült hal illata lengi be a Mosoni-Duna-partot Mecséren. A helyszín is mindig kicsit alakul, néha a folyó szeszélyeihez is igazodva, de attól vissza nem riadva. Idén a nemrég emelt töltés mentén, a Híd utcában vonultak fel a kézművestermékeket is kínáló vásározók, közrefogva a színpadot, ahol sorban váltották egymást a táncosok, énekesek, zenészek. Velük együtt „barangolhattuk" be az egész Kárpát-medencét. Mindennek megálmodója és lelkes mozgatója Henics Tamás, aki 15 éve talált rá a béke és nyugalom szigetét jelentő kistelepülésre. Az őriszentpéteri születésű kutatóorvos útja Amerikából Bécsbe vezetett, ahol feleségével együtt vakcinológiával foglalkozik.

– Mecsérre 2000-ben költöztem, ebbe a csodálatos környezetbe. Isten ajándéka, hogy itt otthonra találtam, az itt élők maguk közé fogadtak. Ezt a szeretetet szerettem volna meghálálni. Minden egy gyermeknappal indult. Mivel az egyik nagy szerelem számomra a népzene, a másik Erdély, ezért népzenei rendezvényt hívtunk életre, többek közt Csík Jani barátommal. Aztán, miután láttam, hogy lenne igény hasonló programokra, folytattuk, létrehoztuk a Ladikos Közhasznú Alapítványt 2008-ban. A tíz év alatt közösség épült, zömében helyi emberek álltak mellém: a Pepita Brigád, az önkormányzat, helyi vállalkozók és magánszemélyek is. Ma már úgy érzem, az egész falu magáénak érzi a fesztivált – jelentette ki a főszervező.

Bár ez hivatalosan egynapos rendezvény – ritka is, hogy egy helyen, egy nap ennyi neves népzenei előadó szerepeljen –, megtudhattuk, hogy a fesztivál „nulladik" napján, azaz pénteken lovas kocsival, cigányzenével járják körbe a falut. Ahol kaláccsal és egy kis innivalóval fogadják a csapatot, megállnak.

Csaplár Zoltán mecséri polgármester is büszke erre a programra, melyet évről évre a helyi óvodások és iskolások műsora nyit meg.

Csaplár Zoltán polgármester Henics Tamás főszervezővel.
Csaplár Zoltán polgármester Henics Tamás főszervezővel.

– Ehhez a rendezvényhez kellett egy hozzáértő személy, aki elhivatott a népi kultúra iránt, mint Henics Tamás, aki a falu lakosságában is partnerre talált. A Ladikos Fesztivál által községünk nevét országosan is megismerik, egyfajta kitörési pont számunkra. Sokan térnek hozzánk vissza Budapesttől Sopronig – mondta el a faluvezető.

Barátok, családok több generációjának jelentett értékes szórakozást a rendezvény, ahol idén a jubileumra olyan együttesek érkeztek határon innen és túlról, mint a Jászság népi együttes, a Parapács, az Üsztürü zenekar, az Andok folkzenéjét játszó Los Andinos együttes, Ferenczi György és a Rackajam, Szalóki Ági, valamint az estet záró 20 esztendős Söndörgő együttes.

A legidősebb fesztiválozó, a 93 éves Almássy Sándorné Tóth Adél – akit sokan Hóvirág néninek ismernek – nagy családjával látogatott el ide, és mint mondta: „Az árvíz nagyon megsanyargatta ezt a kistelepülést, már itt volt az ideje, hogy új életet kezdjen a falu."

A színpadon egymást váltották a Kárpát-medencei zenészek, táncosok, akiknek csodaszép népi ruháját testközelből is megcsodálhattuk.
A színpadon egymást váltották a Kárpát-medencei zenészek, táncosok, akiknek csodaszép népi ruháját testközelből is megcsodálhattuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forgalmi változások útlezárásokkal Jánossomorján

Komolyan átalakul a város közlekedése: június 12-ig átépítik a fő vasúti átjárót, amit erre az időre… Tovább olvasom