Kisalföld logö

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia 1°C | 6°C Még több cikk.

Közösségben osztoznak az idényzöldségeken

Ázsiai levélzöldségek, csillagtök, mángold – csak néhány azon több mint százféle zöldség közül, mely ifj. Czina Ferenc és felesége, Payr Anna dunaszigeti kertjében megterem. A fiatal házaspár különleges kezdeményezést indított el Dunaszigeti ZöldségKözösség néven.
Májustól hetente egy-egy kosárnyi idényzöldség, benne sok különlegességgel – ezt ígéri a Dunaszigeti ZöldségKözösség, melyet tavaly indított útjára egy fiatal házaspár, ifj. Czina Ferenc és felesége, Payr Anna.

– Tavaly tavasszal kezdtünk: akkor tíz családnak termesztettünk zöldséget, fűszernövényeket. Idén már húsz adagra – egy-egy akár felezhető is – valót tudunk előállítani, mert bővítettük a területet és fóliasátrat is építettünk. Ez segítség a palántanevelésben, valamint hosszabb lehet a termesztés időszaka is. A már csatlakozott tagokkal egy közösséget alkotunk: ők is részesek, együtt döntünk a lényeges kérdésekben. Együtt osztozunk az adott heti terményen. Ugyanakkor a gazdaságot is közösen tartjuk fenn: a zöldségadagok kifizetése mellett önkéntes munkával is hozzájárulhatnak a tagok a gazdaság működéséhez.

Hozzánk minimum három hónapra lehet csatlakozni. Tavaly elsősorban mosonmagyaróváriaknak termesztettünk, idén már helyiek is jelezték igényüket – magyarázza az egyébként tájépítészmérnök Payr Anna, aki kertészmérnök férjével a Kukorica csárdaként ismert házat és a hozzá tartozó kéthektáros birtokot vásárolta meg, és állította utóbbit a közösség szolgálatába.

Ifj. Czina Ferenc és Payr Anna az idén felállított fóliában neveli a palántákat.
Ifj. Czina Ferenc és Payr Anna az idén felállított fóliában neveli a palántákat.

Ugyan a házaspárnak nagy segítség, hogy e szakmában szereztek felsőfokú végzettséget, illetve Ferenc szülei is kertészkednek, ám sok mindent maguknak kellett kitapasztalniuk. Közösen terveznek, Anna feladata a szervezés és a befőzés, a férjé a kerti munka. Nem kevés a teendő, főleg, hogy a most óvodás Bori mellé májusban kisbabát várnak.

– Fontosnak tartjuk, hogy minél nagyobb legyen a fajtagazdagság. Több mint százféle növény terem majd nálunk. Szándékunk, hogy olyan különlegességeket is bemutassunk, amelyeket sokan esetleg nem vennének meg első látásra, mert nem ismerik. Vagy olyan érdekességeket, amelyeket hiába keresnének, nem lehet a piacon kapni – vélekedik ifj. Czina Ferenc. Mint mondta, pontosan ismerik és betartják a biotermesztés szabályait, egyelőre azonban nem minősíttették a gazdaságot.

– A tagok döntése, hogy erre ne költsünk, mert nekik sokkal fontosabb a személyes bizalom, mint a „papír" – mondják. A növényvédelem fő pillérei náluk az alapos tervezés, a szakszerű növénytársítás, a gondos növényápolás, a sokféleség, ellenálló fajták használata és a megfelelő elhelyezés, melyre tagolt kertjük kiváló.
Az első zöldségadagot tehát májusban vehetik át a tagok – a csomag tartalma aszerint változik majd, hogy mi érik éppen a kertben. A növényeket csütörtökönként Mosonmagyaróváron, a Fehér Lónál osztják ki, ahol ugyanakkor receptet is cserélnek, de Anna további ötletekkel is segíti a felhasználásukat.

Miben más, mint a Szatyor közösség? Nemrég írtunk a Szigetköz Szatyor elnevezésű kezdeményezésről. Az leginkább egy „speciális piac", ami a helyi termelőket hozza össze a vásárlókkal. A ZöldségKözösség pedig egy részes rendszerben működő gazdaság, ahol a tagok osztoznak a bioterményeken.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a szökevényt

P. Csabát fogolyszökés vétsége miatt körözte elfogatóparanccsal a rendőrség, mert korábban nem… Tovább olvasom