Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Közösen kell fellépni a kábítószer ellen

A középiskolás korosztály tagjai közül egyre többen próbálják ki vagy használják rendszeresen a különböző drogokat.
„ A buli... vége?!" – ez volt a címe annak a programnak, aminek a közelmúltban a Mosoni-Dunapart környéke adott otthont. A főszervező a helyi KEF volt, de a polgármesteri hivatal, a rendőrség, a tűzoltóság, a mentőszolgálat, az ÁNTSZ, a Drogpont, a Haller-iskola diákjai és tanárai, valamint az Anubisz temetkezési vállalat is segített.

Szütsné Márkus Erika, a KEF elnöke a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a nagyszabású rendezvényt pályázati támogatással tudták megvalósítani. A célja az volt, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a felelőtlen viselkedés következményeire, a veszélyforrásokra, és hogy a jövőben csökkenjen a diszkóbalesetek száma. A program során a jelenlévők előtt megelevenedett egy történet: a Holdfény diszkóból hajnalban, ittasan és kábítószer hatása alatt elindulnak a fiatalok hazafelé, heten egy autóban, biztonsági öv nélkül. Ezzel egy időben egy család is elindul a féléves kisgyermekükkel. A fiatal fiú felelőtlenül vezet és frontálisan ütköznek a család autójával. Csattanás, csend, sikoltozás, jajveszékelés… Két arra sétáló fiatal értesíti a mentőket, és elindul az életmentés. Kiérkeznek a mentők, rendőrök, tűzoltók és mindenki teszi a dolgát, hogy megmentsék a sérülteket. Egy 16 éves lány kirepült az autóból, rajta a gyors beavatkozás sem segített, meghalt. A bent rekedt sérülteket a tűzoltók kivágják és átadják a mentőknek további ellátásra. Időközben a rendőrök is megkezdik a helyszínelést. A halott lányt elszállítja a temetkezési vállalat. A végén a rendőr százados beszél a halott lány szüleinek értesítéséről. Az értelmetlen és váratlan tragédia, ami a felelőtlen viselkedés következménye volt: megmagyarázhatatlan. Csak a kérdés ismétlődik perceken át: „Miért pont ő?" Válasz azonban nem érkezik. A rendezvényt hanghatások, zene és egyéb látványosságok tették még beszédesebbé, elrettentőbbé.

Szütsné Márkus Erika közölte: a programon feltárt veszélyek szóróanyag formájában is a fiatalok kezébe kerülnek, mintegy megerősítve az ott látottakat. Háromszor 12 pontban szembesítik őket a mindig aktuális információkkal. A rendezvényt hat kameraállásból rögzítették, és vágás után oktató DVD-filmet is készítenek belőle, amit néhány héten belül minden mosonmagyaróvári és környékbeli iskolába eljuttatnak. Összeállítottak továbbá egy 10 kérdéses tesztet is, amit ötszáz diákkal töltetnek ki.

Az elnök elmondta: a határok közelsége miatt térségünkben fokozottan jelen van a kábítószer, a fiatalok gyakorlatilag bármihez hozzájuthatnak.
Sok szülő sajnos azt gondolja, hogy a drog az ő gyerekét nem érintheti, pedig a káros szenvedély ezen formája bármelyik családba beférkőzhet. A kábítószerek visszaszorításában a szakemberek, a szülők és a fiatalok együttes fellépése vezethet csak eredményre. A mosonmagyaróvári Drogponthoz egyébként bárki – az anonimitás megőrzése mellett – fordulhat segítségért.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Másfél tonna vasat loptak Károlyházáról

Több mint másfél tonnányi vasat lopott el három férfi Károlyházán a vasútállomás melletti bekerített… Tovább olvasom