Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Közös torna óriáslabdákkal

Sokat emlegetjük, mégiscsak lassacskán nyer teret magának az egészséges életmódra nevelés. A mozgás örömére cseppet sem nehéz ráérezni: ezt bizonyítja mindaz, ami napjainkban egy mosonmagyaróvári gyermekintézményben folyik.
A mosonmagyaróvári Vackor Óvoda nevelőtestülete igazán nyitott az újdonságokra. A környéken ők láttak benne először fantáziát és közel három éve működtetik a kicsik légzőszerveire nézve jótékony hatású sóbarlangot. Majd miután tudomást szereztek létéről, igyekeztek minél gyorsabban beszerezni az udvari játszótér biztonsági kiegészítőjét, a játékszerek alá fektethető gumitéglákat is.

Testtartást formálva

A napi rutin mellett nemrégiben újabb egészségvédelmi módszerrel rukkoltak elő: óriási gumilabdák segítségével javítják, formálják a gyerekek és a szülők testtartását.
A különleges foglalkozás a tíz évvel ezelőtt indított mozgásprogram új fejezete. Kezdetben csak egytucatnyi asszony áldozott időt a közös tornára, akikben az évek múltával megfogalmazódott, hogy szívesen kipróbálnának valami új edzésformát is. Ezért jött éppen kapóra Hári Józsefné vezető óvónő beszámolója, aki egy zalaegerszegi fitballtréningen látottakról mesélt nekik.

Két gyermek-, három felnőttcsoport

Az asszonytársak kitartó biztatása végül új utat nyitott és Molnárné Rézmann Mária, a Móra-iskola testnevelő tanára vállalta, hogy elvégzi kedvükért a speciális tanfolyamot. A pedagógus kolléganőnek köszönhető, hogy idén májustól szerdánként két gyermek- és három felnőttcsoport sportol rendszeresen az oviban.

Rendhagyó sportszerek

Az amerikai–svájci eredetű módszer terjedésének akadálya, hogy szakember-, hely-, idő- és eszközigényes, de a zenére végezhető mozdulatok eredménye mindenkit kárpótol az erőfeszítésekért. A rendhagyó sportszereket a Vackor Óvodáért Alapítvány nyújtotta keretből szerezték be a mosonmagyaróvári intézményben.

A nagycsoportos ovisok negyvenöt, a felnőttek pedig hatvanöt-hetven centiméter átmérőjű labdákkal dolgoznak ritmusra. A mindig eleven apróságok számára fantasztikus élményt jelent az újdonság, és bár a külső szemlélő könnyűnek véli, saját bevallásuk szerint a szülők is „keményen elfáradnak, betyárosan leizzadnak" a tréningeken.
Ahogy a negyven-ötven évesek mondják, könnyedén végzik a feladatokat, mert a zene lüktetése, a labdával való egyensúlyozás, lazítás feledteti velük a korukat.

Többek között ez is az oka annak, hogy sohasem a kényszer, sokkal inkább a felüdülés, megújulás vágya viszi el őket a következő foglalkozásra. Az alkalmanként negyvenöt percet igénylő gyakorlatsorok minden korosztály számára kedvező hatásúak – a kicsiknél a gerincferdülés megelőzésére, térészlelésük, egyensúly- és ritmusérzékük játékos fejlesztésére jó, a nagyobbaknál a zsírégetés, gerincregenerálódás és az intimtorna technikájának elsajátítása lehet a cél. Iskolások, ülő foglalkozásúak és idősebbek a hátfájástól szabadulhatnak meg általa.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Édes ízek nemzeti köntösben

A karácsonyi készülődés részeként a bevásárlások során a fenyőfa csokidíszei is sorra kerülnek.… Tovább olvasom