Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Közös politikai akarat kell

A 15 éve kialakított önkormányzati struktúra betöltötte küldetését - mondta el Stipkovits Pál polgármester.
Stipkovits Pál
A rendszerváltás utáni első helyhatósági választásra emlékeztek kedden a mosonmagyaróvári városházán tartott ünnepségen, ahová meghívták mindazokat, akik az elmúlt 15 év alatt részesei voltak a városban az önkormányzatiság szervezeti és működési keretei kialakításának, a négy ciklus alatt tevékenyen részt vettek munkájában.

Stipkovits Pál polgármester a mosonmagyaróvári önkormányzat elmúlt tizenöt évét tekintette át és emelte ki a legfontosabb döntéseket. Elmondta: az eltelt másfél évtized távlatából is egyértelműen megállapítható, hogy az 1990-ben elfogadott önkormányzati törvény a rendszerváltoztatás egyik alapvető jelentőségű jogszabálya volt, ami ha funkciózavarokkal is, de kiállta az idő próbáját. A települések és a megyék szintjén is megteremtette a közhatalom decentralizált, önálló és demokratikus gyakorlásához szükséges alapvető intézményi kereteket és jogállami garanciákat.

A négy ciklus alatt Mosonmagyaróváron összességében 13 milliárd forintnyi fejlesztést, felújítást hajtottak végre saját hatáskörben. További 2 milliárddal növelték a város vagyonát az önkormányzati többségi tulajdonú társaságai. Jelentősen nőtt az önkormányzat vagyona, mára meghaladja a 29 milliárd forintot. A 15 év alatt a négy ciklus testületei európai értelemben is korszerű város alapjait rakták le. Sikerült csökkenteni a különböző városrészek közötti különbséget.

A polgármester hangsúlyozta: az 1990-ben kialakított önkormányzati rendszer, struktúra betöltötte küldetését, ugyanakkor felélte minden tartalékát. Ez mára minden felelős politikában részt vevő számára világos, mint ahogy az is, hogy ezt a rendszert finanszírozni a gazdaság jelenlegi fejlettségi fokán már hosszabb távon nem lehet. Meg kell születnie a közös politikai akaratnak az önkormányzati reform végrehajtására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvétózta az átkelést

Burgenland tartomány vétója miatt tartják zárva a hegyeshalmi kishatárt a személyautók előtt - tudta… Tovább olvasom