Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Közös osztrák–magyar vízi turisztikai centrum épülhet egymillió euróból

A Lajta turisztikai célú hasznosítása vezérelte a mosonmagyaróvári és burgenlandi vízisport-egyesületek együttműködését egy közös uniós projektben.

A napokban az is eldől, kapnak-e támogatást egy vízi turisztikai centrum kiépítésére.

Mosonmagyaróvár és a Mosonmagyaróvári Vízisport Egyesület vezetői, valamint az osztrák vendégek sajtótájékoztatón beszéltek az Ausztria–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Programra beadott pályázatukról. Elhangzott: közösen tesznek lépéseket a Lajta vízi turisztikai hasznosítására Bruckneudorftól Mosonmagyaróvárig.

– A közös munka a határok átjárhatósága óta könnyebbé vált. Az egymillió euróból tervezett vízi turisztikai centrumra a pályázatot befogadták, reméljük, sikeresnek ítélik – hangsúlyozta Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere.

Egy hajóban az osztrák és a magyar partnerek. A napokban eldől, kapnak-e támogatást egy vízi turisztikai centrum kiépítésére.
Egy hajóban az osztrák és a magyar partnerek. A napokban eldől, kapnak-e támogatást egy vízi turisztikai centrum kiépítésére.

A tervek szerint az épület, illetve a vízisport-telep nemcsak a városi igényeket elégítené ki, hanem a nemzetközi vízi turizmus hálózatának részévé válhat.
Dr. Nagy István alpolgármester elmondta: a határon innen és túl élő emberek sorsa összekapcsolódik, ezt bizonyítja a Moson 1000 rendezvénysorozat és a Voluta Vízikarnevál is, mely a vízi sportok szeretetét közvetíti. Az osztrák vendégek szerint a jelen kapcsolat jó példa arra, hogy osztrákok és magyarok közös projektben – mely a turisztikának jelentős lökéseket adhat – hogyan tudnak együttműködni.

Június végén dől el, hogy a közös pályázat nyer-e támogatást. Az új vízi turisztikai centrumot a jelenlegi csónakház helyén, a Strand utcában építenék fel: csónakház, ökoturisztikai látogatóközpont kapna benne helyet, de közösségi teret és szálláshelyeket is kialakítanának itt. A tervek szerint az épület, illetve a vízisport-telep nemcsak a városi igényeket elégítené ki, hanem a nemzetközi vízi turizmus hálózatának részévé válhat.

Olvasóink írták

 • 8. pancser 2010. június 27. 10:26
  „Elsőnek egy Dunaparti sétányt és kerékpárutat csinálnék a Mosoni- Duna mellett legalább a városi szakaszon. Ez feltétlenül hozzátartozna ahhoz amit építeni szándékoznak. Szeretném látni a vízpartot önkényesen kisjátítók képét amikor egy tolólap végigmegy a parton. Rendet, a Duna partja mindenkié!”
 • 7. Boli 2010. június 25. 20:23
  „Möglicherweise ist das gewünschte Video nicht mehr verfügbar. Már mint az ORF oldala szerint. Tehát: "A keresett videó valószinüleg már nem áll rendelkezésre." Sajnos már törölték. Az ORF Videotéka még megtalálja, de megjeleníteni már nem tudja... Passz...”
 • 6. janika 2010. június 24. 09:01
  „A keresett kifejezés (http://tvthek.orf.at/programs/70021-Burgenland-heute/episodes/1460907-Burgenland-heute ...) egyetlen dokumentumban sem található meg.”
 • 5. Boli 2010. június 23. 14:05
  „http://tvthek.orf.at/programs/70021-Burgenland-heute/episodes/1460907-Burgenland-heute/1462073-Sanfter-Wassertourismus-Leitha Bár itt a "híres fertőtavi maffiát" nem emlegetik, de azért szó volt a Lajta környékéről. Úttalan utakat nem láttunk arrafelé, az itt, Magyarországon divat, pl. Rábl-köz Mosonban. Ott sima az út, mint az asztallap, a Fertő-tó pedig körbe van építve kerékpárúttal. Az Illmitz-i kikötő és a strand sem úgy néz ki, amint ami összetákoltak. Az ügyeskedés és lenyúlás akkor van amikor "Ennyi pénzt komolyabb dolgokra is lehetne fordítani!" alapon nem arra használják fel, mint amire pályázták és kapták! Szerintem...”
 • 4. janika 2010. június 23. 09:53
  „No, ha már a Fertő tó és a "vizi sport" -ról van szó akkor ott a maffia is működik! Ott is voltak jó ötletek. Pl.: A horgászok Ősei akik alakították,építették a csónak kikötő rámpát! Természetesen társadalmi munkában és a horgászok ingyen tárolták ott a csónakjaikat!
  Csak, hogy született és azóta élősködik a hatalomváltogató politikai elit. Tehát e banda égisze alatt lehet "pályázgatni" és természetesen nyerészkedni is! Volt már néhány cikk a Fertő tó és környezetéről, az úttalan utakról és a "félkarú- sorompós" rablókról.
  Az Osztrákok és Magyarok között pedig az a különbség, hogy Ők a felesleges pénzeiket költik szórakozásra, a Magyaroktól pedig lenyúlják erre az ügyeskedők a közpénzt!”
 • 3. Boli 2010. június 22. 11:16
  „1. janikának. Boldogok a tudatlanok és az értetlenek! Ennyi pénzt az kaphat, aki egy értelmes tervet és tevékenységi programot tud letenni. Ez olyan ötletre és pályázatra épült, amiben a sport, nemzetközi víziturizmus és a szabadidő támogatására lehet ilyen pénz kapni! Amit szívesen támogatnak az osztrákok is! Nem utakra és vasútra, az egy másik pályázat. Arra pályázzon más, akinek az lenne a feladata. A vízisport egyesület nevéből is kiderül a gyengébbek számára is, hogy mivel foglalkoznak! Ha kicsit mozognál a világban, de akár átmennél a szomszédba, látnád, ott hogyan építik ki mindezt (pl. Fertő-tó, Illmitz)! Itt is valami hasonló készülne!”
 • 2. tudo 2010. június 22. 08:31
  „Centrumokat kell építeni.Ezért választották meg őket .Sportcentrum,vízi centrum ,bár nekem kezd gyanús lenni,megint az a terület az Itatónál.Legközelebb odatervezik a kultúr ,az egézségügyi,szabadidő centrumot stb.De különben is a víz az éltető elem mostanában.Elég előre bukni pl az asztalra ,máris mozdul,nagy események előtt elég megrázni.Eddig fizettük a súlyadót ezután majd jön a Lajta adót bár vízadó mind a kettő.Súlyadóból közlekedési utakat hoznak rendbe,vízadóból a Lajtát.”
 • 1. janika 2010. június 22. 06:15
  „Ennyi pénzt komolyabb dolgokra is lehetne fordítani! Habár a közutak és a vasút rázós, akkor a vízi közlekedést miért ne? Sőt a gyalogolás még ésszerűbb ötlet lenne! Ahhoz még pénz sem kelelne!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanévkezdés már a korszerű mosonszentmiklósi épületben

Közel négyszázmillió forintos beruházással, a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében… Tovább olvasom