Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Közös hulladékgazdálkodás

A közelmúltban elkészült győri nagytérségi hulladékgazdálkodási programhoz csatlakozva Mosonmagyaróvár és a környező települések, illetve Csorna és Kapuvár is elkészítené hulladékgazdálkodási rendszerét. 
A környezetvédelmi feladatok teljesítése csak igen költséges infrastrukturális beruházások megvalósításával lehetséges. A települési hulladékgazdálkodási feladatok végrehajtásáért felelős önkormányzatok anyagi helyzetükből adódóan az esetek döntő többségében nem képesek a szükséges zöldberuházások teljes finanszírozására. A jelentősebb, több települést, régiókat érintő változásokat eredményező létesítmények támogatásához az Európai Unió pénzügyi forrásait is igénybe kell venni.

A száztizenkét település összefogásával megvalósuló győri nagytérségi hulladékgazdálkodási program szerződését az érintett települések a közelmúltban írták alá. Ez a program a Magyarország Kohéziós Alap támogatási és stratégiai tervében szerepel, megvalósítását a sikeres pályázatot követően az Európai Unió jelentős mértékben támogatja majd.
Mosonmagyaróvár és a környező települések számára számos előnnyel járhat, ha csatlakozik a győri programhoz és ennek keretein belül oldhatja meg hulladékgazdálkodási feladatait.
Mint azt Stipkovits Pál polgármestertől megtudtuk, Mosonmagyaróvár és térsége hulladékgazdálkodási feladatai csak részben megoldottak. Jelentős költségekkel jár az uniós normáknak megfelelő szelektív gyűjtést biztosító hulladékgazdálkodási rendszer kialakítása, valamint az illegális lerakók felszámolása és az eddigi depóniák rekultiválása. A csatlakozás lehetősége a győri programhoz elvileg adott a térség számára, kizárólag az önkormányzatokon múlik, hogy kihasználják-e az abban rejlő lehetőségeket. Ennek érdekében hívtak össze pénteken.

Mosonmagyaróváron egyeztető megbeszélést az érintett huszonnégy település, illetve Csorna és Kapuvár polgármesterei részvételével.
A Mosonmagyaróvár és térsége hulladékgazdálkodási rendszer elnevezésű program kidolgozására a győri projektet elkészítő társaságot kérték fel. A tervezet elkészülte után minden önkormányzatnak testületi határozattal kell elfogadnia a programot. A határozat szerint az érintett önkormányzatok vállalják, hogy a program megvalósításához szükséges összeg tízszázalékos önrészét biztosítják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dunakiliti iskolás a legjobb meseíró

A kilencéves dunakiliti Szabó Ákos országos meseíró-pályázat győztese lett nemrégiben. Az… Tovább olvasom