Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Közös fellépéssel a rapsicok ellen

A rapsicok az éves telepítés közel negyedét zsákmányolják a szigetközi vizeken. A halőrök a partról nehezen tudják ellenőrizni őket, ezért inkább a vízi rendőrökkel közösen veszik fel az engedély nélküli halászok és horgászok által dobott kesztyűt.
A Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság tavaly hadrendbe állított motorcsónakját bevetve próbálják visszaszorítani az engedély nélkül horgászókat és halászókat a Szigetközben. A megyei horgászszövetség és a rendőrség nemrégiben kötött erről együttműködési megállapodást. A járőrhajó „legénysége" egy halőrrel kiegészülve pásztázza azokat a vizeket, ahol a partról nehézkes lenne az ellenőrzés. Lapunk az egyik ilyen esti, rapsicok elleni őrjáratukra kísérte el a rendőröket az úgynevezett nagyzátonyi vízre.

Az indulás késő esti időpontjának oka, hogy a tapasztalatok szerint ilyenkor bátorodnak fel és aktivizálódnak az engedély nélküli horgászok. Az összességében mintegy harmincnégy hektárnyi, tizennégy kilométer hosszú Holt-Duna-ágat a járőrökkel tartó halőr szerint rendkívül kedvelik a halak és velük együtt a rapsicok is.

A halállomány nagy részét a ponty teszi ki, de jócskán található a vízben süllő, balin, dévér, sőt, még csuka és harcsa is. Mindezzel együtt igen nehezen ellenőrizhető az erdőkkel és üdülőkkel szegélyezett holtág – mondta el a halőr.

Hálók parttól partig

A doborgazszigeti szabad strandtól induló esti őrjárat elsőként a hétvégi házak és üdülők stégjein horgászókat ellenőrzi. A halőr szerint sok gondot okoznak a különböző üdülőkben pihenők, akik az ország más részeiről érkeznek a Szigetközbe és „elfelejtenek" napi- vagy hetijegyet váltani. A legnagyobb veszélyt azonban a hálózó rapsicok jelentik. Gyakorta dolgoznak úgy, hogy egy elhagyatott, erdős résznél mennek le a vízpartra, míg társuk mobiltelefonnal a kezében áll az út mellett és jelenti, amikor valaki közeledik.

Így aztán sajnos ritkán lehet tetten érni a tilosban járókat. A környéken állítólag szinte mindenki név szerint ismeri ezeket az embereket, ám mindez hiába, ha nem sikerül a tettenérés.
Idén már öt alkalommal találtak a vízben parttól partig kifeszített hálót. A számítások szerint évente a telepített hal negyede lesz ilyenformán a rapsicok zsákmányává.

Két bot és egy ráadás

Ezúttal a stégeken horgászók ellenőrzésekor minden rendben volt. A távolban azonban néhány pecás, ahogy meglátta a motorcsónakot, jobbnak látta, ha azonnal felhagy a horgászással és valami más elfoglaltságot talál magának. A beépített partszakaszt elhagyva már csak elvétve bukkantunk pecásokra. Engedélyeik itt is rendben voltak. Nem sokkal arrébb két férfi ült a parton három horgászbottal. Az ellenőrzéskor aztán kiderült, hogy csak egyiknek van papírja; két botra, a másikuk csak kísérő. A férfi hirtelen zavarában azzal mentegetőzött: valójában két bottal horgászik, a harmadikat csak úgy bedobta, hátha ráakad valami, de már veszi is ki a vízből. P megúszta egy figyelmeztetéssel.

Pécsi nyaralók engedély nélkül

Alig egy kilométerrel feljebb az ág közepén két fiatalember ült egy kis csónakban teljes horgászfelszereléssel. Közelebb érve hozzájuk, rezzenéstelen arccal figyelték a kapásjelzőt, vélhetően bízva abban, hogy koncentrálásukat nem zavarják meg a vízi rendőrök és óvatosan elhajóznak mellettük. Nem így történt. Megszólításukat követően panaszkodtak, hogy kevés a hal errefelé és nemigen akad a horogra semmi. A kérdésre aztán kiderült, hogy engedély sincs sajnos. A két fiatalember Pécsről érkezett a Szigetközbe nyaralni. Állami engedélyük ugyan van és gyakran pecáznak a Dráván, sőt, időnként még a Dunára is lemennek Mohácsnál. Területi engedélyt azonban erre a vízre nem váltottak, holott, mint mondták, tudtak róla, hogy kellene.

Hanyagságukért egy-egy szabálysértési feljelentéssel fizettek.
A szombat éjszakai őrjárat ezúttal egyéb szabálytalanságot nem tapasztalt. Sőt, a figyelmeztetésnek is volt hatása, hiszen visszafelé már a korábbi hárombotos horgász is csak két kapásjelzőt figyelve integetett a partról.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aranymosás – kis csalással

A kitartóbbaknak sikerült néhány aranyszemcsét összegyűjteniük a hétvégén Halászin, az idei… Tovább olvasom