Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Közös fellépés a kavicsszállítók ellen

Szlovák kavicsszállítók „gyúrják” Dunasziget, Dunakiliti és Rajka útjait: Halásziról északi szomszédunkhoz szállítják az alapanyagot.
Szlovák kavicsszállítók „gyúrják" Dunasziget, Dunakiliti és Rajka útjait: Halásziról északi szomszédunkhoz szállítják az alapanyagot. A falvak a közlekedésfelügyeletet arra kérik: ellenőrizzék a járművek súlyát. A bánya engedélyeztetési eljárása során egyetlen település sem tiltakozott megnyitása ellen.

A szlovák rendszámú teherautók platójáról folyik a víz, s kaviccsal megrakottak: három szigetközi polgármester is félti útjait emiatt a túlterheléstől. A napokban a dunakiliti testületi ülésen is foglalkoztak már a témával. Szokoli Sándor polgármester elmondta: Dunaszigettel és Rajkával közösen szeretnének fellépni az ügyben.

„ Végezzenek terhelésmérést"

– A közútkezelővel is beszéltem az ügyben, s reményt látok arra, hogy súlykorlátozó táblákat tegyenek ki ezekre az útszakaszokra. A dunaszigeti és rajkai önkormányzat is megkeresett bennünket, közösen lépünk fel útjaink védelme érdekében. Levelet írok a közlekedésfelügyeletnek, hogy terhelésmérést végezzenek ezen a szakaszon. Ellenőrizzék, hogy nincs-e túlsúly. Ez a közútkezelő érdeke is – mondta a polgármester.

Mekkora súlyt bírnak a hidak?

Közben a mosonmagyaróvári rendőrkapitánynak küldött levelet nemrégiben Tóth István dunaszigeti településvezető. „Dunasziget belterületén, a Magyar Közút kezelésében lévő úton a halászi bányából szlovák rendszámú, soktonnás teherautók szállítják a kavicsot, vélhetőleg Szlovákiába. A cikolaszigeti híd névleges teherbírása, amelyen áthaladnak, 20 tonna. A helyieket zavarja és ijesztően hat rájuk a belterületen nagy sebességgel haladó kamionok látványa" – áll a levélben.

A polgármester szerint egy másik rábaközi cég ugyanakkor rönkökkel terhelt kamionjai – melyek Mosonmagyaróvár irányába haladnak – is kárt okoznak a helyi utakban. Felteszi a kérdést: vajon ők nem a rossz állapotban lévő s öttonnás súlykorlátozás alá eső halászi hídon keresztül szállítják a rönköket?

„ Bennünket nem kerestek meg"

Hubert Gabriella, a kavicsbányát üzemeltető cég ügyvezető igazgatója elmondta: a Kisalföldtől hallott először erről a gondról. „Semmilyen információm nincs a szigetközi polgármesterek panaszáról, bennünket nem kerestek meg. Nyitottak vagyunk az optimális megoldás megtalálására, ám ehhez az kell, hogy vegyék fel velünk a kapcsolatot" – mondta.
Információink szerint a halászi bánya tervezésekor az összes környékbeli polgármester tájékoztatást kapott a tervekről: akkor senki sem emelt vétót megnyitása ellen, így az jogerőre emelkedett. Időközben a beruházó dolgát a halászi híd súlykorlátozása is nehezítette: a szigetközi – főleg tehergépkocsival való – nehézkes közlekedés problémája azóta is megoldatlan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt évre visszamenőleg mindenkitől behajtják

A mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft. a közelmúltban mindenkinek fizetési felszólítást küldött, aki az elmúlt öt évben nem fizette be a jegy nélküli parkolásért kirótt pótdíjat. Az ügyvezető szerint minden esetben fotóval tudják bizonyítani, hogy az illető az adott helyen és időben fizetés nélkül parkolt. Tovább olvasom