Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Közmunka: februártól újratöltve

Mosonmagyaróvár - Februártól indul és egészen az év végéig tart majd az önkormányzat idei közmunkaprogramja.

Tavaly sokan egészségi állapotuk miatt vagy egyszerűen megfelelő hozzáállás hiányában nem vállalták az öt hónapos munkát. Idén 200 embert szeretne a város így foglalkoztatni.


Többször beszámoltunk már róla, Mosonmagyaróváron – az országban az elsők között – már 2008-ban elkezdték a közmunkaprogramot. Csak az kaphatott rendszeres szociális segélyt a városban, aki – ha felajánlották neki és egészségügyileg alkalmas volt – közmunkát is végzett. Az érintetteknek harminc napot kellett dolgozniuk a Városüzemeltető és Fenntartó (VÜF) Kft.-nél. A program jól működött, az abban részt vevők is elégedettek voltak a lehetőséggel és többségük elvégezte a kiadott feladatot. Így tavaly az önkormányzat új közmunkaprogramot dolgozott ki, csatlakozva a kormány ˝Út a munkához˝ programjához. Ennek keretében a résztvevőkkel már öt hónapra kötöttek szerződést.

A városban tavaly május 1-jén indult a közmunkaprogram. Dr. Nagy István alpolgármester szerint ennek fogadtatása, népszerűsége változó volt. Volt, aki örült a munkalehetőségnek, mások viszont az addigi jogaik sérülését vélték érezni ezzel. Eddig járt a segély munka nélkül is, most pedig meg kellett dolgozni érte. Az alpolgármester elmondta: a tavalyi közmunkaprogramban számos foglalkoztató vett részt, így a Városüzemeltető és Fenntartó Kft., az Egyesített Szociális Intézmény, a Karolina Kórház, a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ, az általános iskolák, óvodák, a Micimackó bölcsőde, illetve a kollégiumok.

Akik tavaly részt vettek a programban, jónak tartották az öt hónapos munkalehetőséget. Fotó: Kisalföld-archívum
Akik tavaly részt vettek a programban, jónak tartották az öt hónapos munkalehetőséget. Fotó: Kisalföld-archívum

Az elmúlt évben összesen kétszáz ember közfoglalkoztatását tervezte az önkormányzat, közülük végül nyolcvanöten vettek részt a programban.

Dr. Nagy István szerint az alacsony arányú részvétel oka elsősorban, hogy nagyon sokan orvosilag alkalmatlannak minősültek a munkára. Az előzetes adatok alapján ugyanis nem volt ismert a rendelkezésre állási támogatásban (RÁT) részesülők egészségi állapota. Emellett gond volt a munkához való hozzáállással, motiváltsággal is. Így magas volt az alacsony munkamorál miatti rendkívüli felmondások száma. Továbbá nem mindig találkozott a város igénye a segélyben részesülők képességeivel, iskolai végzettségével vagy szakképzettségével. A tervezés során a rendelkezésre álló adatok mellett is nehéz volt meghatározni azt a létszámot és munkakört, ami a segélyezettekkel betölthető és a törvényi kötelezettség is teljesül, azaz minden RÁT-ban részesülőnek biztosítani legalább 90 nap közmunkát.

A képviselő-testület januári ülésén tárgyalja és várhatóan elfogadja az idei közfoglalkoztatási tervet, amit ezúttal már véleményezésre el kell küldeni a kisebbségi önkormányzatoknak is. Az idei közmunkaprogram február 1-jén indul és az év végéig tart. Az eddig jól működő rendszert továbbra is fenntartja a város, ám újabb intézményeket is bevon a programba.

Az alpolgármester hozzátette: a válság hatására munkahelyüket elvesztők kimerítették a munkaügyi központ által adható ellátásokat, rossz szociális helyzetük miatt sokan kerültek a rendelkezésre állási támogatásban részesülők közé. Jelenleg összesen 136-an jogosultak erre, ám számuk hétről hétre emelkedik. Magasan kvalifikált, szakmai tapasztalattal rendelkezők is bekerültek a rendszerbe, ezen emberek foglalkoztatása az alpolgármester szerint nem ütközik majd akadályokba. Az önkormányzat idén 220 embert szeretne bevonni a közfoglalkoztatási programba. Idén is a fő munkaadók lesznek a városüzemeltető, a kórház, az Egyesített Szociális Intézmény, az általános iskolák, óvodák, a gyermekjóléti szolgálat és a két kollégium.

Olvasóink írták

 • 3. rivotril2mg 2010. január 20. 14:22
  „;)”
 • 2. 01010 2010. január 19. 13:31
  „1. rivotril2mg
  nem hiszem el
  ebben H ban nincs mutyizás”
 • 1. rivotril2mg 2010. január 18. 23:04
  „fenébe ,aszittem megúszom idén de megint találhatok ki valami okosat hogy megússzam, lehet csúsztatok megint egy 10est a mélyen tisztelt doktorúr mellényzsebébe, és egyből alkalmatlan leszek bármiféle munkára ;)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gerezdes cáfolta a kényszerszabadságot

Több internetes portál információja szerint kényszerszabadságra küldi dolgozóit a Gyurcsány Ferenc… Tovább olvasom