Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Közmeghallgatás csekély érdeklődéssel

Mindössze a Fülemüle utca közvilágításáról és a Mosonyi utcai ˝nyugdíjasház˝ problémájáról hangzottak el kérdések a mosonmagyaróvári önkormányzat legutóbbi általános közmeghallgatásán.

Ezúttal is meglehetősen csekély érdeklődés kísérte Mosonmagyaróvár képviselő-testületének minapi általános közmeghallgatását. – Feszített, takarékos gazdálkodásra kényszerítette az egyébként is nehéz helyzetben lévő önkormányzatot a gazdasági válság – hangsúlyozta Szabó Miklós az összejövetelen.

A polgármester elmondta: az adóbevételek márciusi teljesülése nagymértékben elmaradt a tervezettől, ám a felszólításoknak és behajtásoknak köszönhetően a félév végére befolyt az összeg. A helyi adók az első félévben 56,9 százalékra teljesültek. Lényeges elmaradás mutatkozik viszont a betervezett ingatlanértékesítésekben, ám az önkormányzat semmi esetre sem szeretné áron alul ˝elpocsékolni˝ ezeket. Az állami normatívák továbbra sem fedezik az intézmények működését, így ezt az önkormányzatnak saját forrásból kell kiegészítenie.

Az intézményhálózatban elvégzett racionalizálások is meghozták a várt eredményt, szinte minden területen sikerült megtakarítást elérni. A városháza működési költsége például 70 millióval alacsonyabb a tavalyi szintnél. Az önkormányzat személyi jellegű kiadásait 166 millióval tervezik csökkenteni ebben az évben. Az útépítések során sikerült a városnak olyan szerződéseket kötnie a kivitelezőkkel, hogy több esetben a tervezettnél alacsonyabb összegből valósul meg a beruházás. Az önkormányzat hitelállománya a tervek szerint nem lesz magasabb a tavalyi szintnél.

A közmeghallgatás résztvevői közül ezúttal is a Fülemüle utca lakóinak képviselője szólalt fel, az utca közvilágításának kiépítését szorgalmazva.

Szabó Miklós elmondta: továbbra is a rendezetlen tulajdonviszonyok gátolják a rendszer kiépítését. A kis létszámú hallgatóság soraiból a Mosonyi utcai egykori nyugdíjasház egy lakója kifogásolta, hogy megszüntették a 24 órás folyamatos felügyeletet. Az idős asszony szerint elfogadhatatlan, hogy húsz éve jelentős összeget fizettek be azért, hogy a nyugdíjasházban lakhassanak, most pedig nem törődnek velük. Dr. Nagy István alpolgármester elmondta: nem az önkormányzat, hanem egy két éve hatályba lépett törvényi változás szüntette meg ezt az ellátási formát. A házban lakók létszáma nem teszi ki azt az óraszámot, amivel a folyamatos nővéri feladatra teljes állásban foglalkoztatni tudnának egy munkatársat. A város ennek ellenére több megoldási lehetőséget is keresett és felajánlott a ház lakóinak. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megmenekülhet a két tannyelvű és a gyermekétkeztetés

Komoly megszorításokat tervez jövő évre a kormány, mely minden területet: így az oktatást és a… Tovább olvasom