Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Közmagán-területi súrlódások

A mosonmagyaróvári kulturális központ körüli parkosított terület egy darabja magánkézben van, ám az intézmény igazgatója azt állítja: nem tudja, hogy pontosan mekkora ez a telek, illetve mikor és hogyan értékesítette azt az önkormányzat.

A tulajdonos cáfolja ezt és mint mondja, korábban minden alkalommal térítésmentesen odaadta a közösségi rendezvényekre.

A mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központ körüli parkosított terület egy része már évek óta magánkézben van. Az intézmény vezetője azonban mint mondja, nem tudja, mikor és milyen módon értékesítette az önkormányzat a kezelésében lévő terület egy darabját. Az igazgató állítása szerint azzal sincs teljesen tisztában, hogy pontosan meddig tart a kezelésében lévő terület.

Évekig ingyen vágták

Böröndi Lajos azt állítja: tizenkét éve vezeti a házat, sőt, könyvtárosként már a kezdetektől itt dolgozott és minden dokumentációt átnézett az üggyel kapcsolatban, ám még ma sem tudja, valójában mekkora is a kezelésében álló terület, a kérdéses telek pedig mikor került magántulajdonba.

– A művelődési ház körüli terület gondozására külön személyzetünk van. Több mint tíz éven keresztül abban a tudatban vágtuk a füvet, öntöztük és ápoltuk a kérdéses parcellát is, hogy az közpark, hiszen korábban az egészet annak alakították ki. Néhány évvel ezelőtt tudtam meg – akkor sem hivatalos helyről –, hogy abból egy nagyobb darab magántulajdonban van.

– A nyári fesztiválok alkalmával igénybe vettük ezt a részt is, hiszen úgy tudtam, hogy az is a miénk. Már ötödik éve zajlott a fesztivál, amikor az ingatlan tulajdonosa egyszer csak odajött és tájékoztatott, hogy ez a darab az övé. Amíg a képviselő-testület tagja voltam – annak a szervezetnek a képviseletében, aminek az elnöke a terület tulajdonosa –, addig semmi ilyen gond nem merült fel.

Amíg nem tisztázódik, addig semmit

– Gyermeknapi rendezvényeink, illetve a nyári fesztiválok alkalmával a tulajdonos kiadja a területét különféle mutatványosoknak. A rendezvényeink idejére mi megpályáztatjuk a bérlőket, a közterület-foglalási engedélyeket pedig számos korlátozással és kikötéssel adhatjuk csak ki. Ezzel szemben a szomszédos magánterületen a bérlő megkötések nélkül azt tehet, amit csak akar. Amíg nem tisztázódik ez a helyzet, nem lehet rendezvényeket szervezni a művelődési ház mellett – állítja Böröndi Lajos.
Az igazgató a napokban levélben fordult a jegyzőhöz, hogy megtudja, pontosan mekkora területet is kell kezelnie, mert mint mondja: közpénzen senki magántulajdonát sem gondozza. Kíváncsi továbbá arra is, hogy mire hasznosítható ez az ingatlan.

„ Rám nézve sértő"

– A telekkel kapcsolatos felvetésekből annyi igaz, hogy a cégem tulajdona – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Perger Béla. – Egyesek azóta nem tudják, hol a telekhatár, illetve egyéb problémáik adódtak ez ügyben, amióta tájékoztattam őket arról, hogy nem adom át számukra térítésmentesen a területet. Az idei gyereknapon adtam bérbe a helyet egy mutatványosnak, ám a beszedett bérleti díjat teljes egészében felajánlottam a városi gyereknapi rendezvénynek. A továbbiakban nem kívánok foglalkozni ezzel a témával, mivel a felvetéseket rám nézve sértőnek találom – vélekedett a tulajdonos.

Vendéglő és kávéház

A telek jövőjével kapcsolatban Perger Béla megjegyezte:
– Az elmúlt években jelentősen visszaesett az idegenforgalom és ezzel együtt a vendéglátósok forgalma is a városban. Ezért az eredeti elképzelésekkel szemben új terveket készítünk a terület hasznosítására, hiszen egy több százmilliós beruházás megtérülése nem valószínűsíthető még középtávon sem. Jelenleg egy kisebb vendéglő, kávéház és fagylaltszalon megépítését tervezzük a telken. Ezt már az idei évre is beterveztük, ám az említett okok miatt késik a megvalósítása.
Stipkovits Pál polgármester a „telekvitával" kapcsolatban elmondta: az önkormányzat rendkívül körültekintő egyeztetés után módosította a terület részletes rendezési tervét, majd ennek ismeretében értékesítette a telket. A polgármester korrekt megoldásnak tartja, hogy a tulajdonos, amíg nem építi be a területet, közösségi rendezvényekhez rendelkezésre bocsátja. Bízik továbbá abban, ez a továbbiakban is működni fog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Szigetköz vízpótlásáért dolgoztak

Emléktáblát állítottak tegnap Dunaszigeten két vízügyes mérnök tiszteletére, akiknek munkájuk… Tovább olvasom