Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Közhasznúvá alakítják a szociális foglalkoztatót

A szakemberek szerint az átalakulás több formában is megvalósulhat. Egyrészt az önkormányzat a költségvetési intézmény jogutódjaként kft.-t hoz létre.
Legutóbbi ülésén foglalkozott a mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete a szociális foglalkoztató átszervezéséről.

Megszűnik a támogatás

A jelenleg költségvetési intézményként működő foglalkoztató támogatása normatív módon történik. Az ezt szabályzó miniszteri rendelet jövő év júniusáig marad hatályban, azt követően a szociális foglalkoztatók normatív támogatása megszűnik. Ennek eredményeként elengedhetetlen az intézmény szervezeti formájának átalakítása.

Kft. vagy kht. lehet

A szakemberek szerint az átalakulás több formában is megvalósulhat. Egyrészt az önkormányzat a költségvetési intézmény jogutódjaként kft.-t hoz létre. Ebben az esetben az átmeneti időben – 90–120 napig – nem kap állami támogatást a cég. A másik lehetséges változat a kht. létrehozása. Ebben az esetben a foglalkoztató rehabilitációs költségkompenzációs támogatásban részesülhet, így az állami támogatás továbbra is biztosított. Az átalakulási lehetőségek közül a képviselő-testület a közhasznú társaságot találta a legmegfelelőbb formának a tevékenység folytatására.

Munka hatvan embernek

A mosonmagyaróvári szociális foglalkoztató 1987-ben alakult. Feladata, hogy foglalkoztassa azokat a szociális támogatásra szorulókat, akik az egészségi állapotuk, fogyatékosságuk miatt nagymértékben megváltozott munkaképességűek, illetve időskorúak, vagy gondozásra szoruló családtagjuk miatt megfelelően és gazdaságosan nem foglalkoztathatóak. Az intézmény alaptevékenysége konfekcióáru, textil és egyéb ruházat, papírcsomagoló eszközök, műanyag termékek gyártása. A foglalkoztató hatvan embernek biztosít rendszeresen munkát. Az intézmény idei tervezett bevétele 69,7 millió forint, ebből 13,6 millió az önkormányzati támogatás és mintegy 20 millió az állami dotáció.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

211 mázsa ponty a vizekben

A napokban végezte a szövetkezet a haltelepítéseket több helyszínen: Ásványrárónál a jachtkikötőnél és a Pókmacskási-ágnál és az úgynevezett Kalap-szigeten a minap kerültek pontyok a vízbe. A Rábcán Mórichidánál és Győrsövényháznál, Gyirmót környékén, valamint Rábapatonára telepítettek halakat. A Mosoni-Dunába Dunaszegnél csúsztak pontyok a folyóba. Tovább olvasom