Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Közgyűlés: az elnökség újra ringbe száll

A megyei közgyűlés elnökségének minden tagja indul az önkormányzati választásokon. Változások azért lesznek a frakciókon belül: nem jelöltette magát újra például Stipkovits Pál mosonmagyaróvári polgármester (MSZP) és Mohos Antal SZDSZ-es képviselő.
Stipkovits Pál
A megyei közgyűlés frakciói közül egyelőre csak a Fidesz–Független Kisgazdapárt közös listáját hozták nyilvánosságra.

A pártok azonban nagyjából készen vannak a jelöléssel, így az is tudható, hogy a győri közgyűlésből többen a megyei listákra kerülnek. Bári Olga a Vidékért Egyesület és a nyugdíjasszövetség közös jelöltje, Szijártó Péter a Fidesz–Független Kisgazdapárt listáján indul, Jungi Csaba alpolgármester pedig a Győr-Moson-Sopron Megyéért Egyesületet képviseli.

A Fidesz és a kisgazdapárt kisvárosi (tízezer lakos feletti) listáján Pap János, a Fidesz-frakció jelenlegi vezetője az első, párttársa, Gulyás Zoltán a második, a harmadik egy kisgazda politikus, Erdős Sándor.

A Fidesz–Független Kisgazdapárt falusi listáját (tízezer lakos alatti) a megyei közgyűlés fideszes elnöke, Ivanics Ferenc vezeti, Szakács Imre, a párt megyei elnöke a második, a harmadik Firtl Mátyás, a közgyűlés alelnöke. Lukácsi Sándor, a kisgazdapárt megyei szervezetének elnöke a negyedik. Mindkét listán húsz név szerepel, a kisvárosin mindössze két kisgazda politikus található, a falusin három. Szakács Imre tegnap – elsőként – megnevezte a jelölteket, hozzátéve, szerinte a polgári oldalnak esélye van az ötven százalékot meghaladó többség (huszonegy képviselő) megszerzésére. Ha ez így lesz, akkor ők nevezhetik meg az elnököt. A kérdésre, hogy ez a személy ismét Ivanics Ferenc lesz-e, a válasz az volt, október 21. után kiderül, a lista sorrendje azonban jelzésértékű. A jelenlegi Fidesz-frakcióból ketten nem indulnak újra: Stipkovits Gábor és Kiss M. Zoltán.

Változások a frakciókban

A Magyar Szocialista Párt tizenegy tagú frakciójában is változások várhatók. Az egyik legtöbbet felszólaló képviselő, Stipkovits Pál úgy döntött, a tavasszal megszerzett parlamenti képviselőség és a mosonmagyaróvári polgármesterség mellett nem vállalja a megyei közgyűlési jelöltséget, így nem indul. Csiba István és Ferenczi László szintén nem nevezett újra. A többi nyolc jelenlegi képviselő azonban szerepel a párt kisvárosi, illetve falusi listáján, s hogy milyen sorrendben, azt napokon belül nyilvánosságra hozza az MSZP.
A Szabad Demokraták Szövetsége ebben a ciklusban három képviselővel vett részt a közgyűlésben, közülük ketten ismét indulnak. Szentkuti Károly a falusi lista első helyén szerepel, Varga Gyula pedig a kisvárosi második helyén (előtte Kertész Zoltánt nevezte a párt, aki a parlamenti választásokon Sopronban indult, de nem jutott be az Országgyűlésbe). A harmadik képviselő, Mohos Antal nem indul az októberi választáson.

Régi–új nevek


Szombati számunkban közöltük a Magyar Demokrata Fórum és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség közös kisvárosi listáját. Az MDF (önálló) falusi listájának vezető helyein a jelenlegi közgyűlési tagok szerepelnek: Medgyasszay László közgyűlési alelnök az első, Mecséri Lajos és Linter Tibor képviselő a második, illetve a harmadik.
A megyei közgyűlés korábbi elnöke, Botos Gábor (1990-től 1998-ig töltötte be ezt a tisztséget) az elmúlt négy évben a Győr-Moson-Sopron Megyéért Egyesület képviselőjeként vett részt a testület munkájában. Az októberi választásokon az egyesület kisvárosi listát nem állít, a falusi első két helyén a két jelenlegi képviselő, Botos Gábor és Csaplár Zoltán szerepel. A civil szervezet tizenkét kiemelt jelöltje között találjuk Jungi Csabát, Győr (Pro Urbe) alpolgármesterét is, aki tegnap hivatalosan is bejelentette, hogy visszalép a polgármester-jelöléstől; valamint Gimesi Szabolcs soproni városvezetőt, aki korábban döntött arról, nem száll harcba a polgármesteri posztért.

Civil összefogás


Maurer János a Független Kisgazdapárt tagjaként lett négy éve a közgyűlés alelnöke, most viszont már a Vidékért Egyesület színeiben indul. Az egyesület a Pannon Nyugdíjas Szövetséggel közös városi listát indít, ennek első helyén Bári Olga szerepel, aki a győri közgyűlés tagja. A falusi listán külön indul a két civil szervezet: a Vidékért Egyesület az első helyre Maurert tette, a nyugdíjasszövetség pedig Jankovics Györgyöt, aki a megye munkájában több ciklus óta részt vesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Városközponti búcsú először

Több ezren látogattak ki a hétvégén Mosonmagyaróváron a kulturális központ parkolójába, ahol első… Tovább olvasom