Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Közel kétszáz bevallásban találtak eltérést

Időarányosan nagyjából a tervezettnek megfelelően folytak be a helyi adók az első félévben. Az év elején indított hatékonyabb ellenőrzések feltártak ugyan hiányosságokat, ám ebből majd az év végére várható többletbevétel.
Az elmúlt évre tervezett 515 milliós építményadó az év végére csaknem teljes egészében befolyt. Emellett az adóiroda behajtási tevékenysége nyomán az áthúzódó mintegy 61 milliós hátralék 45,7 millióra csökkent. Az önkormányzat az idei évre is 515 milliós bevételt tervezett. Augusztusig 251,5 millió folyt be. A néhány éve bevezetett telekadóból az elmúlt évben 321 adózó 1077 telke után összesen 102,9 millió bevételt terveztek. Az év végére a befizetések ezt túl is teljesítették, hiszen összesen 106,2 millió került a városhoz. Az idei évre 110 milliót irányoztak elő, 46 százaléka teljesült is az első félévben.

A legnagyobb tételt jelentő iparűzési adóból tavaly összesen 1,91 milliárd folyt be a költségvetésbe, ez 150 millióval több, mint amennyit eredetileg gondoltak. Az idei évre mintegy 1,75 milliárdos bevételt tervezett az önkormányzat, amiből 864,5 milliót fizettek be a cégek az első félévben.
Az idegenforgalmi adóban nem sok változás mutatkozik az előző évekhez képest. A 69 adózó összesen 27,6 milliót rótt le tavaly. Az idei első félévben idegenforgalmi adóból 11,2 milliót, a tervezett összeg 45 százalékát fizették be.

Lényeges változást hozott az adóbevételekben, hogy az év elejétől a gépjárműtaksa már csupán negyven százaléka illeti meg az önkormányzatot. Míg az elmúlt évben összesen 288 millió folyt be ebből az adónemből a város büdzséjébe, addig idén már csak 115 millióval számolhatnak. Ebből az első félévben 55 milliót fizettek be az adózók.

Bár az előző évekről áthúzódó hátralék 10 millióval csökkent tavaly, ám még így is 31,8 milliós a hátralék – derül ki a kimutatásból. Ez a behajtási eljárásoknak köszönhetően várhatóan tovább apad az év végére. Ugyancsak kedvezőtlenül hat a város büdzséjére az a változás, miszerint a bevezetett e-útdíjat igénybe vevő vállalkozások számára az állam törvényben szab kedvezményeket a helyi adók útján. Ebből adódóan az önkormányzat kasszájában helyi iparűzési adóból 50 millió, gépjárműadóból pedig 10 millió forinttal kevesebb bevétel várható az év végére.

A város idei költségvetésének összeállításakor az adóbevételek tervezése rendhagyó módon újabb tételekkel bővült. Mintegy 100 millióval emelték meg a tervezett összeget, amit elsősorban a hatékonyabb ellenőrzésektől és felderítésektől várnának. E feladat végrehajtásához két munkatársat irányítottak át az ellenőrzési irodától.

Feladatuk az építmény- és telekadó-bevallások áttekintése, egyeztetése az ingatlan-nyilvántartással. Az első félévben 185 esetben tapasztaltak eltérést az építmény- vagy telekadó-bevallások esetében. Ezek közül 26 esetben született az ellenőrzésről jegyzőkönyv, illetve néhány esetben a határozat kézbesítése. Mivel az érintetteknek lehetőségük van észrevételt tenni, ez meghosszabbítja az ellenőrzés idejét és késlelteti a megállapított adóhiány és következményeinek befizetését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílnak a kapuk a látogatók előtt

A Mosonmagyaróvári Városvédő Egyesület évek óta csatlakozik a kulturális örökség napjához. Tovább olvasom