Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Közbiztonság: kevesebb lopás

A lopások és a betörések száma csökkent, a garázdaságé és a testi sértéseké azonban emelkedett az elmúlt évben Mosonmagyaróváron és környékén. A kapitányság létszámgondjai ellenére jó a közbiztonság a Lajta partján.
A megyei rendőrfőkapitány, a városi bíróság, az ügyészség, illetve a társszervek és a város vezetői előtt értékelte Horváth Csaba alezredes a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság tavalyi munkáját a minap. Az értékelésen elhangzott: a kapitányság arányaiban a legnagyobb létszámhiánnyal küzd a megyében.

525 lakosra egy rendőr

A 138 álláshelyből jelenleg 121 a betöltött, a környéken 525 lakosra jut egy rendőr. Az elmúlt évben 1572 esetben rendelt el nyomozást a kapitányság, ami az elmúlt évtized statisztikáját nézve igen kedvező. Tavaly 1735 ismertté vált bűncselekmény történt a városban és környékén. A kapitányságvezető örömmel számolt be arról, hogy évről évre kevesebb a lopások száma. A tavalyi 528 eset 90-nel kevesebb az előző évinél. Szintén kedvező a betörések számának jelentős csökkenése.

Az elmúlt évben mindössze 18 lakásba törtek be. Ám továbbra is gyakoriak a gépjárműfeltörések. Az alezredes szerint az autók tulajdonosai sem tesznek meg mindent az ilyen esetek visszaszorítására, hiszen sokszor hagyják értékeiket a kocsiban jól látható helyen, vagy nyitva felejtik az ajtókat. Előfordult, hogy egyetlen éjszaka próbaképpen a járőrök csak a Móra-lakótelepen minden ötödikautót nyitott ablakkal vagy ajtóval találtak.

Agresszívabbá vált a társadalom

A kapitány szerint elgondolkodtató, hogy a városban a garázda jellegű bűncselekmények, illetve a testi sértések száma emelkedett. Az agresszívabbá vált társadalommal szemben közös erőfeszítésekre van szükség. A kábítószerfronton a kapitányság munkatársai több nagyobb ügyben jártak el sikeresen az elmúlt évben. Ez a munka rendkívül költséges és nagy munkaigényű.

Egy-egy ügy felderítése akár több millió forintba is kerülhet. A drog elleni küzdelem egyik legfontosabb eszközeként említette Horváth Csaba a városban működő Kábítószerügyi Egyeztető Fórumot, hiszen a bűnüldözői munka mellett meghatározó szerepe van a megelőzésnek is.

Gyakoribbak a gyorshajtások

Az elmúlt évben összességében mintegy 222 millió forintnyi kárt okoztak az elkövetők Mosonmagyaróváron és környékén, s ebből mindössze 21 millió térült meg. A kapitányság felderítési eredményessége 48 százalékos, ami jelentős – két százalékpontnyi – javulás a korábbi évhez képest. A közlekedési balesetek száma csaknem azonos volt a korábbiakkal.

A gyorshajtások azonban gyakoribbak voltak, hiszen míg 2002-ben 337, addig tavaly 487 esetben indítottak eljárást ez ügyben. Az igazgatásrendészeti osztály 2033 szabálysértési eljárást kezdeményezett az elmúlt évben. A kapitányság munkáját nagymértékben segítette az önkormányzat által támogatott Mosonmagyaróvár Közrendjéért Közalapítvány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két éven belül lezárják a halászi hidat

Közel tizenkét éve egy rönkszállító teherautó leszakította a halászi hidat. A helyére beállított… Tovább olvasom