Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Közbeszerzés százmilliós különbséggel

Mosonmagyaróváron háromévi várakozás után végre megindult a csatornahálózat teljessé tétele. A munka a szükséges állami pénzek odaítélésével 2004-re be is fejeződhet.

illusztráció
Az önkormányzat legutóbbi ülésén viszont dr. Árvay István képviselő interpellációjában fölvetette – mivel a közbeszerzési pályázatot elnyerő cég vállalása százötmillió forinttal meghaladta a legalacsonyabb ajánlatot –, a városi és állami költségvetésnek jelentős többletterhet okozó közbeszerzés megfelel-e az ésszerűség és az átláthatóság alapelveinek. A régen várt szennyvízberuházáshoz az állami KAC- és VICE-pénzekre az ígérvényt idén március-áprilisban kapta meg Mosonmagyaróvár, s a városháza júliusban írta ki a közbeszerzési pályázatot.

A közbeszerzési pályázatra négy cég, a későbbi győztes mosonszolnoki Sza-Ga Kft., továbbá egy győri, egy zalaegerszegi és egy tatai vállalkozás jelentkezett. Ez utóbbi 327, míg a későbbi győztes, Sza-Ga 432 milliós ajánlatot tett. A pályázatok elbírálására fölállt szakbizottság nyolc szempont egyesített értékelése alapján döntött. Az értékelés belenyúlt a választási kampányba, az eredményhirdetés határideje november 5., az alakuló önkormányzati ülés másnapja volt. A döntnökök fő szempontjai az ár mellett az előfinanszírozás mértéke, a kötbér, a garanciavállalás, illetve a többletteljesítési, helyreállítási vállalások voltak. A bírálóbizottság döntése nyomán Stipkovits Pál polgármester írta alá a kivitelezési szerződést a Sza-Ga Kft.-vel.

Nem a legolcsóbb, hanem a legkedvezőbb

Stipkovits Pál
A polgármester érdeklődésünkre elmondta: ha nem fogadta volna el a közbeszerzési bizottság döntését, akkor a képviselő-testület elé kellett volna vinni a pályázatot. Mivel a bírálóbizottság a legnagyobb körültekintéssel, mindenben a pályázati kiírásnak megfelelően járt el, s ezért nem a legolcsóbb, hanem az összességében legelőnyösebb ajánlatot választotta ki, nem volt ok a döntés megkérdőjelezésére. Kiemelt érvek szóltak a győztes pályázó mellett: ők vállalták a legkedvezőbb előfinanszírozási feltételeket, továbbá a munka folyamatos ütemezését, valamint a legteljesebb burkolat-helyreállítást.

Pótfeladatokkal felverhetnék az árat


– A legalacsonyabb vállalási ár, a 327 milliós ajánlat szakmailag is nonszensz – jelentette ki Stipkovits Pál. – Így fönnállt a veszélye, hogy ha a tataiak nyerik el a munkát, utóbb majd pótfeladatokat jelölnek meg, s így szakaszosan fölverik az árat. A győztes Sza-Ga viszont megfelelő referenciákkal rendelkező, megbízható partnerünk volt korábban is. Tény, hogy a százmilliós ártöbblet az önkormányzat számára 30 milliós pluszkiadást jelent, hiszen a munka 70 százalékát állja az állam, a 30 százaléknyi önrész a város terhe. Ám így mégis biztosíték van arra, hogy a kivitelezés szakmailag megalapozott lesz, sőt, az utómunkák, burkolatjavítások is teljes egészében és kifogástalanul elkészülnek. Ez a város jól felfogott érdeke. Az is igen kedvező, hogy a nyertes elfogadta az utólagos finanszírozást, ennek dacára folyamatosan dolgozik. Jó esély van rá, hogy két év alatt az egész beruházás elkészül.

A városháza illetékese, Badura József a munkálatokról elmondta: a Sza-Ga már meg is kezdte az III. ütem kivitelezését. Először tizenegy helyszínen a csatornázatlan fehér foltokat tüntetik el városszerte. Ezután következik a Barátság–Kiskapu, majd a Partos utca, végül pedig a József Attila utca környéke. A kivitelező eddig 600 méternyi gerincvezetéket fektetett le, beépített 6 átemelőt és elvégzett 40 bekötést. Ezenfelül a folytatáshoz rendelkezésre állnak már az aknabetonelemek, a még szükséges csövek, fedlapok és idomok is.

 „Egyébként ha bármilyen kifogás merült volna föl a pályáztatás kapcsán, akkor azt a vesztesek biztosan észrevételezték volna. Ilyen panasz azonban nem érkezett."
                                                                           Stipkovits Pál

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Javítják a testet, a lelket, a szellemet

A Mosonmagyaróvári Nevelési Tanácsadó június óta a Bartók Béla Általános Iskola épületében várja a… Tovább olvasom