Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Közadakozás indult a holokauszt-emlékműért

A közös emlékezés és a megbékélés fontosságát hangsúlyozták a résztvevők a holokauszt hetvenedik évfordulójára Mosonmagyaróváron tervezett emlékparkról tartott tegnapi sajtótájékoztatón. A park és emlékmű megvalósításához pályázaton nyert pénzt a helyi zsidó hitközség, a költségek másik felét pedig közadakozásból kívánják előteremteni.
„A holokauszt nem zsidó belügy – szögezte le Ligeti László, a Mosoni Zsidó Hitközség elnöke a holokauszt hetvenedik évfordulójára létesítendő emlékparkról tegnap tartott sajtótájékoztatón. – Mi vagyunk azok, akik személyesen soha nem ismerhettük meg nagyszüleinket, akik akkor ítéltettünk árvaságra, amikor még meg sem születtünk.

Nekünk az természetes, hogy a holokauszt közelebbről érint, mint másokat, de meggyőződésünk szerint elődeink halála nemcsak a mi veszteségünk volt, hanem a nemzetünké, a városunké" – hangsúlyozta az elnök. „A holokauszt hetvenedik évfordulója alkalmat ad annak átgondolására, hogy a huszadik századi magyar történelem legnagyobb katasztrófája miért oszt meg bennünket. Felhívunk mindenkit a közös megemlékezésre" – tette hozzá.

Ligeti László elmondta: a Mosoni Zsidó Hitközség kezdeményezte, hogy egy méltó emlékművet, egy megbékélést szimbolizáló Shalom-parkot hozzanak létre. Elképzelték és megterveztek a kultúránk közös gyökereit ábrázoló emlékművet és az azt körülvevő, fiatalokat is vonzó közösségi teret. A emlékpark központi eleme egy három méter átmérőjű, Dávid-csillag alakú emlékmű lesz, közepén a mózesi kőtáblákkal.


Ligeti László (felvételünkön jobbra), mellette Radnóti Zoltán és Heisler András.
Ligeti László (felvételünkön jobbra), mellette Radnóti Zoltán és Heisler András.

Az elnök hozzátette: a megvalósításhoz szükséges 14,5 millió forint felét pályázaton elnyerték, a többit pedig közadakozásból kívánják előteremteni. Ehhez adományszámlát nyitottak, amire az első 100–100 ezer forintot a hitközség elnöke és a polgármester fizette be. Az emlékparkot a tervek szerint május utolsó vasárnapján adják majd át.
A sajtótájékoztatón Heisler András, a Mazsihisz elnöke a német megszállási emlékművel kapcsolatban az országos sajtóban az elmúlt napokban megjelent vitáról kijelentette: optimista abban a tekintetben, hogy a kormánnyal meg tudnak állapodni és megoldani a felmerült problémákat.

Hozzátette: helyi ügyekben sokkal dinamikusabb az együttműködés lehetősége. Ennek jó példája, hogy Mosonmagyaróvár polgármesterével tegnap arról egyeztettek, miként lehetne a holokauszttal kapcsolatos ismereteket oktatni a városban.

„Minden, a múltban történtet pontosan a helyére kell tenni. Az emlékezés ebben segít" – hangsúlyozta Nagy István polgármester a sajtótájékoztatón. Hozzátette: bízik abban, hogy a leendő emlékmű hozzájárul majd a lelkek megnyugvásához. A polgármester emlékeztetett arra, hogy a képviselő-testület decemberben egyhangú szavazattal járult hozzá az emlékpark kialakításához. Ez is bizonyítja, Mosonmagyaróvár arra készül, hogy méltó módon és együtt emlékezzen meg a vészkorszak hetvenedik évfordulójáról.

„A méltó megemlékezés nem csupán politikai, hanem vallási és lelkiismereti kérdés is" – emelte ki Radnóti Zoltán rabbi. Hozzátette: a leendő emlékmű egyrészt zsidó szimbólum, de a keresztény Európát is jelképezi, jelezve ezzel, hogy a holokauszt nem zsidó belügy. A rabbi hangsúlyozta: legalább az emlékévben mindenen felül kell kerekednie a békének.

Számlaszám. A holokauszt- emlékmű megvalósításához létrehozott adományszámla száma 11737076-20061746. Erre várják mindazok felajánlásait, akik hozzá szeretnének járulni az emlékmű létrehozásához.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lions-teadélután a támogatóknak

Rendhagyó teadélutánon köszönték meg a jószolgálati munkához nyújtott segítséget támogatóiknak és… Tovább olvasom