Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Kötelező lenne a beépítés és a helyrehozatal

Mosonmagyaróvár - A városképet erősen rontó, illetve spekulációs céllal vásárolt, hosszú ideje beépítetlen telkekre beépítési kötelezettséget, a leromlott épületekre pedig helyrehozatali kötelezést tervez bevezetni az önkormányzat. Így az egykori malom és sörgyár, valamint a mosoni Korona Szálló esetében is.
Első olvasatban tárgyalta legutóbbi ülésén Mosonmagyaróvár önkormányzata a város szabályozási tervének és építési szabályzatának módosítását. A változtatás lényege, hogy a városkép javítása érdekében adott ingatlanok tulajdonosait kötelezné az önkormányzat területük beépítésére, illetve leromlott állapotú épületeik felújítására. A módosítással bevezetnék a beépítési kötelezést.

Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény alapján lehetőség van arra, hogy a településkép előnyösebb kialakítása érdekében a helyi szabályzat a beépítetlen telkekre meghatározott időn belüli beépítési kötelezettséget állapítson meg. Ez a kötelezettség egyértelműen megállapítható és szankcionálható, sőt, a beépítés elmaradása esetén az önkormányzat az ingatlant kisajátíthatja. A módosítással a város azt szeretné elérni, hogy a frekventált részeken az összképet rontó foghíjak megszűnjenek. Ha nem tesznek valamit ennek érdekében, akkor semmi sem garantálja, hogy Mosonmagyaróvárról eltűnjenek a spekulációs céllal tartogatott üres parcellák.

Felújításra várva: Évek óta rontják a városképet a leromlott állapotú épületek, az önkormányzat ezért kötelezne a helyrehozatalra. Felvételünkön a mosoni Korona Szálló.
Felújításra várva: Évek óta rontják a városképet a leromlott állapotú épületek, az önkormányzat ezért kötelezne a helyrehozatalra. Felvételünkön a mosoni Korona Szálló.

A tervezett módosítás másik lényeges eleme az épületek helyrehozatali kötelezése. A törvény értelmében ugyanis szintén lehetőség van arra, hogy a településkép előnyösebb kialakítása érdekében a helyi építési szabályzat a településképet rontó állapotú ingatlanokra meghatározott időn belüli helyrehozatali kötelezettséget írjon elő. Ennek megállapítása kevésbé egzakt, megítélése szubjektív, s a törvény szankcionálási lehetőséget sem tartalmaz. A szakemberek szerint az épületek kötelező felújítását építésügyi hatósági kötelezéssel is el lehet rendelni, melynek megszegése esetén eljárási bírság szabható ki, akár többször is. A szabályzat módosításában ezt javasolják, mivel ez egyszerűbb, hatékonyabb eszköz lehetne. A helyrehozatali kötelezést az úgynevezett „jókarbantartás körén belül" kívánják meghatározni, mivel a törvény szerint az ezt meghaladó kötelező felújítás költségei az önkormányzatot terhelik.

Amennyiben a testület dönt majd a jogszabály módosításáról, a kötelezésről az érintetteket a jegyző határozatban értesíti. A tervek szerint a beépítési kötelezettség határideje a rendelet hatályba lépését követően négy év lesz, míg a helyrehozatali kötelezettség három év.

Mely ingatlanok érintettek?

Az első olvasatban tárgyalt módosítás szerint beépítési kötelezettséget állapítanának meg a következő, jelenleg még beépítetlen ingatlanokra: Szent István király út 64., 89., 130., 159., Csaba utca 27., Magyar utca 12., Tímár utca 10., 14. Helyrehozatali kötelezettséget pedig Szent István király út 60., 107., 122., 157., 191., 193., Fő utca 1., 20., 43., Városkapu tér 1., 3., Templom utca 17., Tímár utca 18., Grábner Emil utca 1., Magyar utca 2., valamint a Deák Ferenc téren álló malom épületére. A listát még pontosíthatják.

Olvasóink írták

 • 13. zenelady12 2008. június 04. 19:48
  „Kedves dinó, csak azért akadok ki, mert akkor tényleg hazugságon, terelgetésen kapom azokat, akikben valamilyen szinten bízok. Egyébéként felénk, új lakóövezetek közül egy viszonylag régebbi olyan szűk, szar utcákat csináltak az épületek között, amin vagy a bicikli, vagy a gyalogos, vagy a kocsi fér el. És kavicsos, és télen ha egy kicsit csúszik, az Isten ment meg attól, hogy a kocsival nehogy neki csússz az út két szélén parkoló autók valamelyikének. Tele gödörrel, és ha esik az eső, még nem is látod, hol a gödör, akkora tengert csinál... Itt is van nagy gond, és nagy-nagy türelmet igényel. A por ismerős. Faluról származom:), ahol annakidején orosz tankok jártak gyakorlatozni a ház előtt... (Nem vagyok öreg, 33 éves, de még ezt is megtapasztaltam sajnos).”
 • 12. dinó 2008. június 03. 15:03
  „Kedves zenelady! Ha nem jársz erre akkor miért is akadnál ki????
  -és ki miatt??....
  De különben semmi jele,hogy itt valamit is elkezdenének.....
  Ha pedig nem jársz erre ..csak gyere..száraz idő ablakot nem lehet nyitni(.......csapadékos időőőőőőőőőőőő csúpa sár minden mint a "tanyákon"(((”
 • 11. zenelady12 2008. június 03. 13:52
  „Nem tudom, mit tud:). Tényleg. És nem is láttam, abszolute nem járok arra, mert semmi dolgom mostanság a környéken. Ha nem lesz meg augusztus-szeptemberre, akkor én is kiakadok. Csak mert csalódok, nem magam miatt, hiszen nem érint. Én még elhiszem ezt az utolsó határidót:). A végéig.”
 • 10. dinó 2008. június 03. 11:17
  „Kedves zenelady12..én ezt mind értem!!!..de mikor már nyár van!!
  Ja és 1 testületi tag vajon miért csináltatta meg a portája elött az útat???...na vajon miért csak nem tud valamit???:)”
 • 9. avanivi 2008. június 03. 05:53
  „És mennyi EU -os támogatást kérnek a tulajdonosok ?”
 • 8. fzzz 2008. június 02. 23:00
  „Kiváncsi leszek, mennyire lesz ebben pajtás az ökörségvédelem.
  Majd szépen megtorpedózza a hülye előírásaival. Szokás szerint.

  Meg arra is kiváncsi leszek, hogy mire lesz ebből hatályba lépő rendelet. Itt a nyár, az önkormányzatról meg megy mindenki szabadságra (2 hónap minimum). Utána meg majd tologatják ide-oda a papírokat. Bürokrácia... pffff”
 • 7. zenelady12 2008. június 02. 20:08
  „A Lőpor utcáról már nagyon sok helyen nyiltakoztak, kedves Dinó. Idén már biztosan kész lesz, csak sokkal jobban lesz megcsinálva, nem úgy, ahogy eredetileg tervezték. És így talán nem kell néhány év múlva újra csinálni. Biztos szar most, de lesz ez sokkal jobb is. Kitartás még egy kicsit:)”
 • 6. Lakos222 2008. június 02. 13:41
  „Nagyon Helyes! Külföldön 50.000-60.000 EUR-s bírságot fizethetne a sok rabló! Tudják, a termál tulajdonosa és haverjai (fejenként) évente!
  A Mosoni Korona Szálló és a Malom + Sörfőzde esetében pedig már rég hülyére perelték volna ezeket, a tolvajokat! ,,Szép" lett a termál is,érdemes meg nézni! Ugyan az a büdös zuhanyzó és WC mint 10-15 éve csak 30%-al drágábban. Ja van egy új medence, mely körül építkezési hegyek állnak.
  Köszönöm e ,,drága" beruházást! Móvár csak így tovább, fizessen a sok spekuláns, de ne csak egyszer! Évente!”
 • 5. dinó 2008. június 02. 11:18
  „Az utakról annyit,hogy pl:a löpor utcát 1-éve szétverték...(csatorna ,viz ...stb)és,hogy idén nekiálnak megcsinálni azaz új burkolatot kap az utca..(amiért az ott lakok fizettek is.....Kérdezném én mikor kezdik el ???????????? Ez a városvezetés...stb...............”
 • 4. Ramona 2008. június 02. 10:05
  „Hát ja itt csak a hivatal büntet és felszolitja a sok embert,de az utakat és a hozzá tartozo házakat Sz....-nak megcsinálni.Csak itt mindenki dirigál.Tényleg jó lenne hogy megcsináltatnák a város házait de ami az önkormányzaté mért a mi pénztálcánkból szeretné megcsináltatni?olyan helyre akar mostanába az önkörmányzat utat épiteni ahol nyugalom és béke volt 40 évig”
 • 3. bzzz 2008. június 02. 09:11
  „Ez mind szép és jó... De érdekes módon az önkormányzat magára is érvényessé tehetné ezt a dolgot, ugyanis szerintem az önkormányzati tulajdonú épületek sem "fénylenek". Persze tudom nincs pénz, de ez a rendelet megint kicsit "más f*szával verni a csalánt".
  Persze én is szeretném ha szebb lenne a város. Még mielőtt megköveztek.”
 • 2. pan.cser 2008. május 31. 22:33
  „Helyes!”
 • 1. majd én megmondom 2008. május 31. 09:09
  „Végre egy olyan városvezetés amelyik tudja mi a dolga.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncterem színjátszóknak is

Lébény - Másfél millió forintból megújult a közösségi ház táncterme, mely a megyében a legjobbak… Tovább olvasom