Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Kötelező is, meg nem is a téli gumi az osztrákoknál

Legjobb esetben is harmincöt euró a büntetés, de a mérték akár több ezer euróra is rúghat.
Az útviszonyoktól függetlenül november elsejétől csak téli gumival érdemes Ausztriába utazni. Egy hirtelen jövő havazás miatt ugyanis már lényeges büntetésre számíthat az az
autós, akinek nincs felkészítve a járműve az ilyen útviszonyokra. Nálunk nincs szabályozás a téli abroncs használatára.

AusztriA: Három kategória. Ausztriában három kategóriába sorolják a járműveket a téli gumi használata szempontjából – tájékoztatta a Kisalföldet Andreas Stipsits, a burgenlandi rendőrség közlekedési főosztályának helyettes vezetője.

Elmondta: az egyik kategóriába tartoznak a 3,5 tonna össztömeget meghaladó teherautók, vagyis a kamionok. Ezek a járművek az időjárási körülményektől függetlenül november elsejétől április 15-ig kizárólag téli gumival közlekedhetnek az osztrák utakon. A másik kategóriába a buszok tartoznak, amelyekre – szintén függetlenül az időjárástól – november elsejétől március 15-ig kötelező a speciális abroncs legalább a hajtott tengelyen lévő kerekekre.

A személyautók és a 3,5 tonna össztömeg alatti kisteherautók esetében november elseje és április 15. között kötelező a téli abroncs. Ám csupán a télies útviszonyoknál, azaz havas, latyakos úton kell ennek meglennie. Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy a felszerelt téli gumi profilmélységének legalább négy milliméternek kell lennie minden keréken. Hóláncot pedig csak abban az esetben lehet használni, ha a burkolatot összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, és a hólánc nem rongálja az út felületét. A téli gumi hiánya miatt a legjobb esetben is 35 euró büntetést kell fizetni, de a mérték akár több ezer
euróra is rúghat.

Hóláncot csak abban az esetben lehet használni Ausztriában, ha a burkolatot összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, és a hólánc nem rongálja az út felületét.
Hóláncot csak abban az esetben lehet használni Ausztriában, ha a burkolatot összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, és a hólánc nem rongálja az út felületét.

Andreas Stipsits hozzátette: november elseje óta a rendőrök folyamatosan ellenőrzik az utakon a kamionokon és buszokon a téli gumi meglétét. Amennyiben szabálytalanságot tapasztalnak, akár a jármű továbbközlekedését is megtilthatják. A személyautók esetében ezt csak a télies útviszonyok beálltával fogják kontrollálni.
Magyarország: egyelőre nem kötelező. Hazánkban is volt már parlamenti kezdeményezés a téli gumi használatának kötelezővé tételére, ám egyelőre nem vezették ezt be.

A közútkezelő viszont az időjárási és útviszonyok függvényében egyes útszakaszokon kihelyezhet „Hólánc használata kötelező" táblát. Ilyen szakaszon csak olyan járművel szabad közlekedni, melynek legalább a hajtott tengelyén lévő gumiabroncsain hólánc van. Így tehát elvileg a magyar utakon senki sem büntethető meg azért, ha a nagy hóban is nyári abroncsokon próbál meg közlekedni, ám ez meglehetősen balesetveszélyes.

Szlovákia: Nincs dátumhoz kötve. Szlovákiában személyautók esetében nincs dátumhoz kötve, viszont ha az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, akkor kötelező mind a négy keréken a téli abroncs használata.

A kamionok és autóbuszok az időjárási és útviszonyoktól függetlenül november 15-től március 31-ig legalább a hajtott tengelyen kötelesek téli gumit használni.

A kamionokon és buszokon már kötelező a téli gumi Ausztriában, személyautókon majd csak akkor, ha esik a hó. fotó: http://www.noen.at

Olvasóink írták

 • 5. páctivald 2013. november 09. 11:57
  „Kamionon az osztrák elfogadja a 4 évszakos gumit is.”
 • 4. 01010 2013. november 08. 20:54
  „2 fékezéskor talán”
 • 3. kekec 2013. november 08. 17:38
  „Letaposott havon többet tarthat, mint a gumi.”
 • 2. Kukac40 2013. november 08. 16:30
  „"legalább a hajtott tengelyén lévő gumiabroncsain hólánc van" a többin mi értelme van? :)”
 • 1. 01010 2013. november 08. 14:40
  „Más világ...jobb !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mégis minden marad a régiben a szakképzésben?

Haller, Hunyadi, Bolyai – hasonló képzési palettával várják leendő diákjaikat az intézmények a… Tovább olvasom