Kisalföld logö

2017. 09. 23. szombat - Tekla 9°C | 18°C Még több cikk.

Kötelező az ellátás, de vajon miből?

Döntöttek a szociális és gyermekjóléti szolgáltatások március elsejétől érvényes térítési díjáról a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás legutóbbi ülésén.

Megválasztották a szociális bizottság tagjait is. Csiba Erzsébet joghézagra hívta fel a figyelmet, mondván, hogy a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény (KESZI) nem zárhat ki senkit a szolgáltatásaikból.

Amint arról korábban írtunk, január elsejétől az egyesített szociális intézmény fenntartását Mosonmagyaróvártól a kistérségi társulás tanácsa vette át. Így a bentlakásos intézményekbe – idősek otthonába, időskorúak gondozóházába, idősek emelt szintű otthonába, hajléktalanok átmeneti szállására – nemcsak mosonmagyaróvári lakosokat vesznek fel, a környékbeli településekről is jelentkezhetnek hajlott korú, illetve rászoruló emberek. Hegyeshalom nem csatlakozott a kistérségi társulás alapszolgáltatásaihoz, mivel ott önállóan oldják meg az étkeztetést és a házi segítségnyújtást, a kiegészítő normatíváktól azonban így elesnek. A bentlakásos ellátásokra eddig kilenc kistérségi település kivételével mindegyik jelezte igényét.

A bentlakásos intézményekben már nem csak mosonmagyaróváriakat fogadnak, így Hoffmann Károlyné Rajkáról és Nagy Emília Levélről érkezett a Soproni utcai otthonba.
A bentlakásos intézményekben már nem csak mosonmagyaróváriakat fogadnak, így Hoffmann Károlyné Rajkáról és Nagy Emília Levélről érkezett a Soproni utcai otthonba.

Ha olyan településekről jelentkezik bentlakásos intézménybe valaki, amely falu nem csatlakozott, akkor az ellátandó személy után sem alap-, sem kiegészítő normatíva nem igényelhető. Csiba Erzsébet, a KESZI vezetője joghézagra hívta fel a figyelmet: ˝Mi nem zárhatunk ki senkit a szolgáltatásainkból, kötelesek vagyunk ellátni az érintettet, de nem tudjuk, miből.˝ Az ülésen megalakult szociális bizottságnak erre a kérdésre is megoldást kell találnia. A bizottság tagjai Bedő Csaba, Gáspár Emma, Király Csabáné, Papp Zoltán, elnöke pedig Kovács Gábor.

A tanács döntése szerint térítésmentesen kell biztosítani a családsegítést, a hajléktalanok részére a nappali ellátást és a gyermekjóléti szolgáltatást.

A személyi térítési díjakat az intézményvezető a szolgáltatást igénybe vevő jövedelme figyelembevételével állapítja meg. Így például az étkeztetés napi 50–360 forint és áfája között mozoghat, az idősek klubjának szolgáltatásait 20–120 forintért vehetik az érdeklődők igénybe naponta. Az idősek gondozóházában az intézményi ellátásért fizetendő személyi térítési díj nem haladhatja meg az ellátott havi jövedelmének 60 százalékát, az Aranykor Idősek Otthonában annak 80 százalékát, a hajléktalanok átmeneti szállásán ötezer és 22.340 forint közötti összeget fizetnek. A gyermekek átmeneti otthonában a kötelezett havi jövedelmének 15 százalékát, több gyermek együttes ellátása esetén annak harminc százalékát veszik alapul. A családi napköziben a napi térítési díj ezer forint.

Olvasóink írták

  • 2. invektus 2010. február 18. 12:08
    „1 EZ IGAZ”
  • 1. szocdem 2010. február 18. 10:21
    „Ha nem tudják, tessék megkérdezni a szocdemeket.
    Persze elég ciki, hogy a hatalommal nem teccenek tudni mit kezdeni a akosság érdekében....

    Persze ha magán érdekekről van szó, akkor más a helyzet, nem születk újság cikk sem!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mindenki lehet Kőszáli Guppi

Az ország több óvodájában tetszéssel ˝tesztelik˝ Hécz Attila – civilben reklámszövegíró… Tovább olvasom