Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Körvonalazódó társkeresés a leendő járásban

Önkormányzati hivatalok: vannak, akik már döntöttek, Újrónafő három irányban is gondolkodhat.
Vannak, akik már döntöttek arról, hogy kikkel társulnak egy önkormányzati hivatalban január elsejétől. Mások „tapasztalatszerzés" után hoznak végleges határozatot az év végén, de olyanok is, akik még keresik helyüket.

Bezenye, Hegyeshalom és Levél január elsejétől közös önkormányzati hivatal létrehozásáról döntött a hónap közepén megtartott közös képviselő-testületi ülésen. A törvény szerint az új szervezet a Hegyeshalom Közös Önkormányzata nevet viselné. A nagyközség lenne a központja és Bezenyén és Levélen kirendeltségei működnének. A hivatalvezetői állásra hamarosan pályázatot írnak ki – erősítette meg Szőke László hegyeshalmi és Papp Zoltán levéli polgármester.

Rajka végül önállóan alakíthat hivatalt, bár a bezenyei képviselő-testületből néhányan inkább egy Rajka–Bezenye együttműködést láttak volna célszerűnek. A bezenyei faluvezetés többsége azonban a Hegyeshalommal és Levéllel való hivatalalakításra voksolt.
Dunakiliti, Feketeerdő és Dunasziget között még friss az együttműködés, hiszen nemrég alakított körjegyzőséget a három falu.

– Most gyűjtjük a tapasztalatokat, összeszokunk és ismerkedünk. Felülvizsgáljuk majd az előnyöket, illetve, hogy milyen változtatások szükségesek és várhatóan decemberben hozunk döntést a közös hivatal létrehozásáról – mondta el érdeklődésünkre Cseh Benjamin dunaszigeti faluvezető.

A kistérség legtöbb települését összefogó körjegyzőség központja Darnózseli (idetartozik még Dunaremete, Hédervár, Kisbodak, Lipót). Polgármestere, Fazekas Zoltán kifejtette: „Minden, a körjegyzőséghez tartozó településnek joga van eldönteni, hogy kívánunk-e továbbra is együttműködni. Ebben a témában a napokban találkozunk a többi faluvezetővel."

Ásványráró az év elején csatlakozott a Kimle és Károlyháza alkotta körjegyzőséghez. Balsay Zsuzsanna kimlei polgármester szerint egyelőre még nem született döntés a jövő évi közös hivatal felállításáról – ennek részleteiről az elkövetkező hetek hoznak majd információkat a településvezető szerint.

Tavaly év elejétől működtet közös körjegyzőséget Mosonszolnok és Mosonudvar. Hozzájuk csatlakozna a Várbalog kiválása (a kistelepülés Jánossomorját választotta) után magára maradó Újrónafő.

– Mi három irányba is mehetnénk: Jánossomorja és Mosonmagyaróvár mellett Mosonszolnokra. Az utóbbi településsel és Mosonudvarral már kétszer találkoztunk és beszéltünk az együttműködési lehetőségekről – tájékoztatott Kertész Attila újrónafői polgármester. Kérdést jelent, hogy Mosonudvar és Mosonszolnok adóereje alapján milyen finanszírozásra számíthat a jövőbeli közös hivatalhoz, melynek Újrónafő is részese lehetne.

Újrónafő egyelőre keresi helyét: még nem dőlt el, kihez csatlakozhatnának. A felvételen a helyi polgármesteri hivatal.
Minden, a körjegyzőséghez tartozó településnek joga van eldönteni, hogy kívánunk-e továbbra is együttműködni. Ebben a témában a napokban találkozunk a többi faluvezetővel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobb úthálózat, közlekedés, alternatív energia

Alternatív energia felhasználása, szélerőműpark építése, jobb úthálózat és közlekedés – főként… Tovább olvasom