Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Kortársak gazdag adatbázisa

2003 óta évente jelenik meg a Who is Who Magyarországon című, a kortársakat felölelő életrajzi lexikon.
A kezdeti 8 ezer életrajz 2005-re 23.000 szócikkre duzzadt, s a 2006. évi kötetben előreláthatólag már 27.500 élő magyar hírességről olvashatunk fontos információkat.

A lexikonba kerülés ajánlás vagy az életrajzi enciklopédia munkatársainak földerítése alapján lehetséges, s mindig alapos interjúval kezdődik egy nemzetközi kérdéssor alapján. Míg az első kiadásban 56 mosonmagyaróvári nevével találkozhattunk, az ideiben már 105 ismerős adatait tekinthetjük meg.

A kétezer éves műfaj nyomán egy bécsi kiadónak 1951-ben támadt az az ötlete, hogy minden európai országról önálló Who is Whót készítsen, de csak az ausztriai kötetnek jelent meg néhány kiadása. Másfél évtizeddel később Ralph Hübner elindította a Hübners blaues Who is Who címet viselő kék svájci sorozatot, amely azóta egyre több európai országban jelenik meg nemzeti nyelveken. E kötetek célja, hogy ne csak a „felső tízezer" adatait találja meg benne az olvasó, hanem a lehető legtöbb kortársét a közélet, sport, tudomány, művészetek, kultúra, média és a legkülönfélébb foglalkozások területéről.

A magyar kötetek szerkesztői ügyelnek arra, hogy a legkisebb településre is eljussanak, ha említésre méltó életpályáról, híres emberről szereznek tudomást.

Míg az első hazai kiadásban 56 mosonmagyaróvári nevével találkozhattunk, az idén májusban megjelenő negyedik kiadásban 105 ismerős adatait tekinthetjük meg. Nem tehetjük meg, hogy közülük bárkit is kiemeljünk, de aki kíváncsi rájuk, a nagyobb könyvtárakban megnézheti őket a vaskos kötetben, és rá(juk)kereshet az interneten is, mert az életrajzi adatbázis teljes szövege ott is elérhető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei kátyúhelyzet: több ezer javítás

A megenyhült időben a víz beszivárog az utak repedéseibe, éjszaka pedig megfagy, tovább tágítva a lyukakat. Egyelőre a meleg helyett csak a jóval drágább és kevésbé hatékony hideg aszfaltot használhatja a közút kezelője. Wimmer József, a Magyar Közút Kht. területi igazgatóságának főmérnöke a Kisalföld érdeklődésére azt is elmondta: folyamatosan dolgoznak a javításon. Tovább olvasom