Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Korszerűsítik a gondozóházat

Harminckétmillió forintból újítják fel a mosonmagyaróvári idősek gondozóházát, mely jelenleg teljes kihasználtsággal működik. A harmincöt férőhelyes intézménybe hatvanan várnak felvételre.

Javában dolgoznak a szakemberek Mosonmagyaróváron a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény (KESZI) Idősek Gondozóházán, hogy a november közepén esedékes határidőre elkészüljön a 32 millió forintos beruházás. A műszakilag elavult épület energetikai korszerűsítésére sikeresen pályázott a fenntartó Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás. Az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretén belül nyertek forrást a fejlesztéshez, melyhez 15 százalék önrészt, közel ötmillió forintot a fenntartó biztosít.

Idősek számára egy, illetve két évre biztosít átmeneti elhelyezést a KESZI által működtetett gondozóház. A szolgáltatás 1992 óta az egykori bölcsődéből átalakított ingatlanban fogadja a lakókat. A kistérségből csatlakozott települések jogosultjait tudják itt ideiglenesen ellátni a nap 24 órájában. A lakók jövedelmük hatvan százalékáig, maximum 81 ezer forintig fizetnek térítési díjat.

– Jelenleg 35 embernek nyújtunk ellátást az idősek gondozóházában, mely teljes létszámmal működik. A várólista szerint további hatvanan várnak elhelyezésre – tudjuk meg Csiba Erzsébet intézményvezetőtől. A munkálatok – melyek során a külső szigetelést, a nyílászárók cseréjét, a fűtéskorszerűsítést (hőfokszabályzók felszerelésével) oldják meg – javában zajlanak. A projekt napkollektorok beépítését is tartalmazza, így a gondozóházzal egy rendszeren lévő Aranykor Idősek Otthona melegvíz-ellátását is részben ki tudják váltani.

Botos Gábor, a kistérségi társulás munkaszervezet-vezetője szerint a fűtéskorszerűsítés és a napkollektorok beépítése – utóbbiak a használati meleg vizet biztosítják –, valamint az épület külső hőszigetelése a jelenleg felhasznált gázmennyiség harmadát fogják kiváltani, ami éves szinten várhatóan 3 millió forint energiaköltség-csökkenést jelent.

Jövő év végére további változások is várhatók. A gondozóházban ugyanis az egy főre jutó lakótér nagysága elmarad az előírttól, ezt azonban 2012 végéig rendezni kell. Csiba Erzsébet szerint egyetlen esély a bővítésre a sikeres pályázati részvétel, ellenkező esetben elképzelhető, hogy a mostani 35 fős létszámot csökkenteni kell – miközben egyre nagyobb az igény erre az ellátásra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sziréna próba októberben Ausztriában

Az osztrák belügyminisztérium minden év október hónap első szombatján egy egész Ausztriára kiterjedő… Tovább olvasom