Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Környezetvédelem: sok még a városi feladat

A környezetvédelmi törvény értelmében Mosonmagyaróvár is megalkotja a város rendezési tervével összhangban a középtávú települési környezetvédelmi programot.

Az anyag kidolgozásának első lépéseként elkészítették a környezet állapotfelmérését és helyzetértékelését. Az állapotfelmérés alapján a program készítői összeállították a város környezetvédelmi stratégiáját és a területen elérendő célokat is.

Mosonmagyaróvár környezetvédelmi politikájának kereteit egyrészt a törvényekben rögzített jogszabályi háttér, másrészt a Nemzeti Környezetvédelmi Program, harmadrészt pedig az önkormányzat által hozott helyi érvényű határozatok biztosítják.

Talajállapot: vizsgálat és elemzés

A környezetvédelmi stratégia készítői szerint a város térségében megkülönböztetett figyelmet kell fordítani a talaj védelmére. A környező területen a talaj minőségéből adódóan a felszín felől bemosódó szennyeződések viszonylag könnyen elérhetik a talajvizet. Mivel a vízzáró réteg hiánya miatt a talajvíz gyakorlatilag egybefüggő víztestet alkot a rétegvízzel, Közép-Európa egyik legnagyobb vízbázisa szennyeződne el ily módon. A program szerint a felszín felől érkező szennyezés lehetséges forrásaként kell kezelni mindazon mezőgazdasági üzemeket, ahol nagy tömegű hígtrágya keletkezik az állattartás során, illetve azokat az ipari telephelyeket, ahol a technológiai folyamatok melléktermékeként különböző iszapok és egyéb veszélyes hulladékok keletkeznek. A környezetvédelmi tanulmány szerint feltétlenül meg kell ismerni a különböző ipari és egyéb lerakók környezetének talajállapotát és a vizsgálatok során feltárt adatok elemzésével lehet dönteni a szükséges beavatkozások módjáról és mértékéről.

2015 végére jó vízminőséget kell elérni

Az európai uniós csatlakozás miatt, a megyei környezetvédelmi programhoz hasonlóan Mosonmagyaróvár vízminőségi célállapotának meghatározásakor is figyelembe kell venni az Európai Parlament azon irányelvének útmutatásait, miszerint a tagországoknak meg kell védeniük, javítaniuk és helyreállítaniuk minden felszíni vizet úgy, hogy 2015 végére elérjék a jó állapotú besorolást. A szennyvíztisztítási technológiák javításával, valamint az egyes gyártási folyamatok vízigényének csökkentésével jelentős mértékben lehetne javítani a várost átszelő folyók vízminőségét. A Mosonmagyaróvár területén lévő kavicsbányatavak szintén nagy kockázatot jelentenek a felszín alatti vizekre. A szabályozási tervvel összhangban meg kell határozni a tavak további hasznosítását, illetve folyamatosan figyelni a vízminőségüket. A felszín alatti vizek védelmében – az uniós irányelveknek megfelelően – el kell érni, hogy a kitermelt vízmennyiség arányban álljon a visszapótlással.

Intézkedések a légszennyezés csökkentésére

A levegő tisztaságának érdekében az ipari eredetű légszennyezés további mérséklését, a károsanyag-kibocsátási határérték szigorú ellenőrzését, valamint védelmi övezetek kialakítását tűzte ki célul a környezetvédelmi stratégia. A közlekedési eredetű légszennyezés csökkentése érdekében fontos lenne az 1-es és a 15-ös főút városi átkelési szakaszain a forgalom csökkentése. Szorgalmazni kell a belváros átmenő forgalmának mérséklését biztosító tehermentesítő és elkerülőutak megépítését, valamint el kell érni, hogy a teherautó-forgalmat bonyolító telephelyek kiköltözzenek az autópálya mellé.

Források szükségesek a parkok felújítására

A környezetvédelmi stratégia külön foglalkozik továbbá a város 1,106 millió négyzetméter kiterjedésű közhasználatú zöldterületei-
vel is. A mintegy 810 ezer négyzetméternyi közparkok esetében problémát jelent a növényzet elöregedése és a füves területek pusztulása. Fontos lenne forrásokat biztosítani a parkok teljes felújítására és az elöregedett fák cseréjére. A polgárőrség bevonásával vagy parkőrség szervezésével a jelentős értékű és rendszeres rongálások visszaszoríthatóak lennének.

Szemléletváltás hulladékügyben

Az illegális hulladéklerakók problémájának megoldásához az emberek szemléletformálására van szükség. Ehhez először megfelelő ösztönzőrendszert kell kialakítani, ami érdekeltté teszi az embereket abban, hogy a hulladékot a lerakóig vigyék el.

Vonzóvá tenni a tömegközlekedést

A program kidolgozói szerint a jól szervezett tömegközlekedés is nagymértékben javíthatja a város környezetvédelmi helyzetét. Olyan rendszert kell kiépíteni, ami nem arra ösztönzi az utazóközönséget, hogy egyénileg oldja meg a helyváltoztatás problémáját. Ezzel jelentős mértékben csökkenne a belváros gépjárműforgalma. Fontos szempont a helyi és helyközi autóbusz-pályaudvar legmegfelelőbb helyének meghatározása, a járatok útvonalának optimalizálása, valamint a vonzó tarifarendszer kialakítása.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra van gyógyszer

A mosonmagyaróvári Karolina Kórházba újra szállítanak Gynipral injekciót. A koraszüléssel járó… Tovább olvasom