Kisalföld logö

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -3°C | 3°C

Környezetbarát önkormányzatok

A rezsiköltségek csökkenését várják a nemrég lezárult és várható energetikai fejlesztéseiktől a kistelepülések vezetői.

Valószínű nincs olyan önkormányzat a Mosonmagyaróvári járásban, amely még ne adott volna be valamelyik középületére energetikai pályázatot. Közülük néhányukat arról kérdeztünk: mit remélnek ezen – jelentős összegben támogatott – fejlesztésektől és miért tartják azokat fontosnak?

Néhány éve korszerűsítették a korábbi polgármesteri hivatalnak, ma a Hegyeshalmi Közös Önkormányzati Hivatalnak otthont adó épületet. Szőke László polgármester tájékoztatása szerint további költségeket takaríthatnak meg azáltal, hogy napelemeket szerelnek az ingatlanra 14 millió forintból. Erre a célra pályáztak és nyertek, a támogató okiratot várják. Szintén várják a hivatalos értesítést a sportcsarnok energetikai felújítása ügyében is. A 72 milliós beruházás során többek közt itt is elhelyeznének napelemeket, akárcsak az iskola korszerűsítésénél. Az utóbbi 63 milliós fejlesztéshez 9,5 millió forintos önrész mellett szintén pályázati támogatást remélnek.

A Hegyeshalmi Közös Önkormányzati Hivatalban hamarosan napelemeket szerelnek fel.
A Hegyeshalmi Közös Önkormányzati Hivatalban hamarosan napelemeket szerelnek fel.

– Számításaink szerint a községházára és a sportcsarnokra fordított 10,8 millió forintos önrész 2,8 év alatt térül majd meg, míg az iskolára fordított összeg 2,6 év alatt – avatott be a számokba a hegyeshalmi településvezető.

– Az útfelújítási támogatások mellett megújuló energiaforrásokra irányuló pályázatokra lenne leginkább szükség. Hiszen azokkal nemcsak jelentős összegeket takaríthatnak meg hosszú távon az önkormányzatok, hanem szemléletformálók is lehetnek. A környezetvédelemben is élen kell járnunk – vélekedett Kovács Gábor lébényi polgármester.

A megye legifjabb városá- ban nyár óta üzemelnek a napkollektorok a kisiskola és a konyha melegvíz-ellátását biztosítva. A településvezető azzal számol, hogy a konyhában, melyben ötszáz adag ételt főznek naponta, jelentős megtakarítást hoz a beruházás.

Héderváron több mint egy hónapja üzemel a helyi óvodában és főzőkonyhában a napkollektoros rendszer, míg az iskolában napelemet telepítettek, közel 19 millió forintból (ebből több mint 15 millió forint vissza nem térítendő támogatás). Juhász József polgármester tájékoztatása szerint a konyhában és az óvodában már a nyár folyamán tesztelték az új rendszert, mely akár 50–60 fokra is felmelegítette a vizet.

Télen várhatóan majd gázzal rá kell segíteniük, ám így is mindenképpen csökkenthetik majd számlájukat. A tankerületnek átadott iskolánál a felszerelt napelem az egész évi villamosenergia-ellátást biztosítja.

– A fejlesztés célja élen járni a példamutatásban, hogy közhasznú intézmény is működhet gazdaságosan és környezetkímélően – tette hozzá a településvezető.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megtervezték az uniós pénz elköltését

Mosonmagyaróvár 2014 és 2020 közti időszakra szóló területfejlesztési programját fogadta el a legutóbbi ülésén a képviselő-testület. Tovább olvasom