Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Körmenden kísértett a beledi tragédia

Alig több mint két hónap alatt két haláleset is történt honi futballpályáinkon. Az április végi beledi és a mostani körmendi tragédia kísértetiesen hasonlít egymásra.
Dárdai Balázs, a Barcs labdarúgója – a sokszoros válogatott Dárdai Pál öccse – egy körmendi tornán mérkőzés közben rosszul lett. A 23 éves fiú elvesztette az eszméletét, lenyelte a nyelvét, s élettelenül terült el a földön. Bár a légútjait sikerült szabaddá tenni, a kiérkező mentők negyven percig tartó újraélesztése nem volt sikeres, a fiatalember elhunyt. Mindezt édesapja – aki a Barcs edzője – tehetetlenül nézte végig. A mosonmagyaróvári MTE-pályán is többször megforduló fiatalembert pénteken temetik.

„ Nem volt esélye"

A közelmúltban, április 28-án hasonló eset történt megyénkben is. A beledi Zalka Ferenc lecserélését követően lett rosszul, majd a közel ötven percig tartó újraélesztés sem hozott eredményt. A 33 éves sportember és Dárdai Balázs halála nagyon hasonló – állítja dr. Szüts Jenő, a Győri ETO FC orvosa.
– Dárdai Balázs halálát – bár még a boncolás eredményét nem tudom – valószínűleg embólia okozta, bár egy nagy kiterjedésű infarktus sem teljesen kizárt – mondta az orvos. – A két említett eset között mindössze annyi a különbség, hogy az egyik sportolót a pályán, míg a másikat a kispadon érte a halál. Véleményem szerint ezek az esetek kivédhetetlenek. Én is sokat gondolkodtam azon, vajon mit tettem volna, ha én vagyok ott, de szerintem nem volt esélye a fiúnak a túlélésre. Véleményem szerint, ha a világ legjobb orvosai vannak ott, akkor sem tudták volna megmenteni a labdarúgót. Annak, hogy a fiatalember labdarúgó volt, nincs köze a tragédiához. Esetleg annyi, hogy ha valakit korábban megrúgtak, ott keletkezhetett egy vérömleny, melyből egy kis rög megtapadt, s esetleg embóliához vezethetett.

„ Öt esettel találkoztam"

– Az, hogy valaki lenyeli a nyelvét, az teljesen más kategóriába tartozik. Bár már 23 éve vagyok az ETO orvosa, mindössze öt ilyen esettel találkoztam. Ezek többnyire szerencsésen végződnek. Ilyenkor az a legfontosabb, hogy szabaddá tegyük a légutakat, s a nyelvet vissza kell húzni. Előfordult már, hogy ehhez el kellett törni az eszméletét vesztett sérült állkapcsát, de ez akkor életet menthet. Sajnos a labdarúgás egyre keményebbé válik, sok a könyöklés, összefejelés, ami ezt a sérülést kiválthatja.
– Igaz, hogy a nyári meleg a sportolók szívét jobban igénybe veszi, de ez a fiatal szervezetnek nem okozhat problémát – mondta lapunknak dr. Szüts Jenő.
A mosonmagyaróvári Németh Zsolt is látott már egy életveszélyes sportsérülést. Sőt, tevékenyen részt is vett egy nyelvét lenyelő csapattársa megmentésében.

„ Éreztük, nagy a baj"

– Csapatommal, a kispályás bajnokságban szereplő AFHK- val bajnoki mérkőzést játszottunk – elevenítette fel a tavaly történeteket Németh Zsolt. – A salakos pályán egyik csapattársam felugrott fejelni, majd az ütközést követően a hátára esett, és beütötte a fejét a földbe. Ezután rángatózni kezdett, eszméletét vesztette, s rögtön éreztük, hogy nagy a baj. Szerencsére testnevelő tanárként tanultam, mit kell ilyen esetben tenni, s két jelen lévő edző is – az egyik az MTE ificsapatának trénere – segített ellátni bajba jutott társunkat. Mivel a fiatalember szájzárat kapott, ezért gyorsan kerestünk egy fát, amivel szétfeszítettük a száját, s gyorsan visszarántottuk a lenyelt nyelvét, s így sikerült szabaddá tennünk a légútjait. Mire a mentők kiérkeztek, már sikerült talpra állítani a férfit, akit aztán egy napra megfigyelésre a kórházba szállítottak. Mi még sokáig a történtek hatása alatt voltunk. Szerintem az egész körülbelül egy percig tarthatott, de ekkor ez az idő nagyon hosszúnak tűnt – osztotta meg lapunkkal az esetet Németh Zsolt.
Olyan esetről is hallani lehetett, hogy valaki – a sérült harapása miatt – majdnem elveszítette az ujjait, miközben a szájzárat kapott fiatalember állkapcsát feszítette szét.

Korábban:

Tragédia a mérkőzésen (2002-04-28) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi integráció más módon?

A mosonmagyaróvári egyetemi kar dékánja a nyugat-magyarországi felsőoktatási intézmények… Tovább olvasom