Kisalföld logö

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Kormányérdekeket érint a nemzeti park ügye

A megyei önkormányzat és a Nagyszombat kerületi önkormányzat képviselői a közös Szigetköz- bejáráson egyetértettek abban, hogy támogatják a közös nemzeti park kialakítását, de nem hiszik, hogy ez a kérdés néhány hónap alatt megoldódik.

A Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzat és a szlovák Nagyszombat kerületi önkormányzat képviselői közös Szigetköz bejáráson vettek részt a hétvégén, hogy felhívják a figyelmet a tájegység természeti értékeinek megőrzésére és a nemzeti park létrehozásának fontosságára és időszerűségére. A résztvevők a bejárást követő sajtótájékoztatón összegezték a tapasztalatokat. Dr. Szakács Imre , a megyei közgyűlés elnöke szerint eza program jó alkalom volt arra, hogy a szlovák oldalról is lássa befolyásos politikus a már rehabilitált és a még megoldásra váró területek közti különbséget.

– A határozatnak megfelelően a Duna–Dráva és a Duna–Ipoly Nemzeti Parkok létre is jöttek, a Dunai Nemzeti Park megalakítása azonban még várat magára. A terület olyan egyedülálló vizes élőhely, ami különleges természeti értékek őrzője. A nemzeti park lelassult létesítési folyamatának újabb lendületet kell adni – hangsúlyozta Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke.
Peter Tomecek, a nagyszombati kerületi hivatal elnöke kijelentette: mindenképpen támogatja a közös nemzeti park létrehozásának ügyét, mert a természeti gazdagság különös figyelmet érdemel a Duna mindkét oldalán. Az elnök szavai szerint azonban a megoldás hosszabb időt igényel, mivel kormányérdekeket is érint.
Pap János országgyűlési képviselő hangsúlyozta: tizenhárom év után itt az ideje, hogy valami történjen a térségben a két ország, illetve a Szigetköz ügyében.

A honatya szerint problémát jelent, hogy a Duna két oldalán számos helyen nem azonos a szabályozás és a védettség. Pap János úgy véli, a régió értékeit – köztük a Dunát – meg kell őrizni és rehabilitálni szükséges. Ennek első lépése, hogy több víz legyen az Öreg-Dunában.
A képviselő egyszerűbb megoldásnak látja, ha mindkét ország önállóan, saját jogrendszere szerint hozza létre saját nemzeti parkját, amelyeket egy ünnepi aktussal közös parkká nyilváníthatnak.

Kapcsolódó cikkek:

A helyiek kiállnak a nemzeti park mellett (2003-05-19) >>
Párbeszéd a nemzeti parkért (2003-05-14) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az APEH után maradt a pech

Több mint egy tucat megyénkbeli építőipari vállalkozás fut  a pénze után, ami többek között az… Tovább olvasom