Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Korlátozzák a vízfogyasztást

A mosonmagyaróvári Aqua Kft. hadat üzent nem fizető ügyfeleinek: korlátozza a víz mennyiségét
A mosonmagyaróvári Aqua Kft.-nek jelentős gondot okoznak – és ezzel akár működését is veszélyeztetik – a nem fizető fogyasztók. A tulajdonos önkormányzatok a kft.-nek ezért alapvető feladatul tűzték a víz- és csatornadíj-hátralékok beszedését. Haász Edit, a társaság gazdasági vezetője a Kisalföldnek elmondta: egy kormányrendelet alapján a közületi fogyasztóknál már évek óta eredményesen alkalmazzák a vízelzárást, amennyiben többszöri felszólítás után sem fizetnek.

A lakossági fogyasztók esetében 2001 óta egy behajtó cég segít a többéves kintlévőségek kezelésében. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján azonban ez nem bizonyult kellően hatékonynak, így a társaság az elmúlt hetektől új – más vízműveknél már régóta alkalmazott –, jogszerű és a terveik szerint eredményesebb módszert vezetett be.
– A lakosoknál nincs lehetőségünk a teljes vízelzárásra, mivel a szociális vízmennyiséget bizonyos feltételek mellett biztosítanunk kell – mondja Haász Edit. – A jelenlegi előírások szerint személyenként napi ötven litert kell szolgáltatnunk.

A vízkorlátozás menete

A mérőhely átépítésével a szakemberek egy szűkítőt helyeznek el a csőrendszerbe, ami lényegesen kisebb mennyiség átengedését teszi lehetővé. A szűkítéssel jelentősen csökken a víz nyomása is, így például gázbojlerek és mosógépek működését nem teszi lehetővé. Ritkább esetekben, ahol ez a módszer nem valósítható meg, ott a mérőhelyen lezárják a vízvezetéket és egy közkutat helyeznek ki, ahonnan aztán vizet nyerhet az érintett fogyasztó.

– Mindezek figyelembevételével az új módszer szerint a fogyasztó először értesítést kap a tartozásáról. Amennyiben ezt nem egyezteti, illetve fizeti ki, úgy ismételt felhívást küldünk, amiben már a vízkorlátozás lehetőségéről is tájékoztatjuk. Ezzel egyidejűleg a jegyző és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat is értesítést kap a vízkorlátozás alá esőkről. Amennyiben az ügyfél továbbra sem fizet, egy előre meghatározott időpontban – amiről ismét írásban tájékoztatjuk – végrehajtjuk a vízkorlátozást. A fizetés utáni ismételt megnyitás minimális díja jelenleg 49.500 forint. Ám csak abban az esetben indulhat meg újra a teljes mértékű szolgáltatás, ha a teljes hátralékot, a késedelmi kamatot és a járulékos költségeket egy összegben kifizeti az érintett.

– Az új módszert alig egy hete vezettük be Mosonmagyaróváron. Ez idő alatt mintegy tucatnyi helyen foganatosítottunk korlátozást. A jövő héten tovább folytatjuk a munkát Hegyeshalomban, Levélen, Újrónafőn és Újudvaron is. Még az idei év végéig felülvizsgáljuk a társasházi mérőket is és megtesszük a szükséges intézkedéseket. Az előzetes számítások szerint még mintegy százhúsz fogyasztónál lesz szükség a korlátozásra. A kintlévőségek csökkentése a cég gazdálkodása szempontjából nélkülözhetetlen, ugyanakkor így korrekt a pontosan, határidőre fizető ügyfelekkel szemben – hangsúlyozta Haász Edit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kigyulladt a kukoricaszárító

A szárítóban lévő mintegy hétszáz mázsa kukorica egy része kapott lángra csütörtök délben a halászi termelőszövetkezet telephelyén. A tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a takarmánynak csupán kis hányada veszett kárba. Többórás megfeszített munka eredményeként végül sikerült kiüríteni a tárolót – és megmenteni a kukorica jelentős részét. Tovább olvasom