Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Kórházrekonstrukció: 350 milliós a forráshiány

A mosonmagyaróvári kórház-rekonstrukció szerinte 350 milliós pótmunkáinak finanszírozásáról kérdezte a belügy- és az egészségügyi minisztert Pap János országgyűlési képviselő.

Pap János országgyűlési képviselő legutóbb a parlamentben az egészségügyi minisztertől kérdésben azt tudakolta, hogy a tárca tud-e valamit tenni a mosonmagyaróvári Karolina Kórház rekonstrukciójának megvalósulásáért. A honatya elmondta: a különböző pótmunkák miatt a kivitelezés már több mint 350 millió forinttal meghaladta a tervezett keretösszeget és a végösszeg meghaladhatja a félmilliárdot is. A fideszes honatya szerint a rekonstrukció első üteme nem múlhat a nem várt problémák okozta pénzhiányon. Ezért azt tudakolta az államtitkártól, hogy a tárca miben tud segíteni Mosonmagyaróvárnak. Arra is kíváncsi volt, hogy a minisztérium lát-e esélyt arra, hogy a rekonstrukció 2005-től folytatódjon a második ütemmel.

Dr. Vojnik Mária államtitkár elmondta: a szaktárca a beruházás forráshiányáról, annak mértékéről, illetve okáról hivatalos tájékoztatást nem kapott. A forráshiány kezeléséről rendelkező jogszabály szerint a pótlásra vonatkozó kérelmet a Belügyminisztériumhoz kell az önkormányzatnak benyújtania, mivel az egészségügyi tárca nem rendelkezik ilyen költségvetési forrással. Az államtitkár a rekonstrukció második ütemével kapcsolatban úgy tájékoztatott, hogy a forráshiány kezeléséig új ütemet nem célszerű indítani, mivel annak befogadása az első szakasz problémamentes befejezéséhez kötődik.

A képviselő a Kórház-rekonstrukcióval kapcsolatos kérdését a belügyminiszternek is elküldte. Lamperth Mónika a napokban elküldött válaszlevelében leírta: az önkormányzat az elmúlt év végén arról tájékoztatta, hogy a beruházás a törvény által jóváhagyottaknak megfelelően halad és a rekonstrukció megvalósításával kapcsolatban nem jelezték a képviselő által megfogalmazott problémát.

A Belügyminisztérium fontosnak tartja, hogy az elkezdett beruházások – többek közt a Karolina Kórházé is – az eredeti műszaki tartalommal és színvonalon készüljenek el, ezért a tárca kész az önkormányzatokkal együttműködni a gondok megoldásában. A címzett támogatással megvalósuló önkormányzati beruházásoknál lehetőség van arra, hogy a jogszabályi változásból adódó többletfeladatok esetében az önkormányzatok minden évben január 15-ig kérelmet terjesszenek elő a Belügyminisztériumnak, s ezekről az Országgyűlés az új induló címzett támogatásokkal együtt dönt.

A Kórház-rekonstrukció második ütemének folytatásával kapcsolatban Lamperth Mónika elmondta: a címzett támogatással megvalósuló önkormányzati beruházásokról az Országgyűlés dönt. Ennek előkészítése a jövő évi költségvetési törvény elfogadását követően, az érintett minisztériumok szakmai programja alapján kezdődik meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Közös hulladékgazdálkodás

A közelmúltban elkészült győri nagytérségi hulladékgazdálkodási programhoz csatlakozva… Tovább olvasom