Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Kórházfelújítás: még hiányzik a pénz a befejezéshez

A mosonmagyaróvári kórház rekonstrukciója hamarosan újabb állomásához ér: az első ütem befejezéséhez azonban még háromszázmillió forint hiányzik. A kérdés az: ki fizesse az utolsó részletet?
Kökény Mihály
Lamperth Mónika belügyminiszter úgy véli, nem a kormányzat feladata a hibás döntések helyrehozása, míg Kökény Mihály egészségügyi miniszter szerint ennek az összegnek egy részét az állam magára vállalhatja.
A mosonmagyaróvári Karolina Kórház rekonstrukciójának első üteme befejezéséhez közelít, utolsó mozzanatként július 31-ével a fizioterápián érnek véget a munkálatok.

Az intézmény és a város számára most az ad okot fejtörésre, hogy a kivitelezés során felmerült számos problémából eredő 300 milliós többletköltséget milyen forrásból fedezzék. Az ünnepi hét végi nagy Lajta-parti miniszterjárás (Hiller, Lamperth, Kökény, Gyurcsány) alkalmat kínált arra is, hogy a hiányzó 300 millió sorsáról szó essék. Ennek előteremtésére a város két országgyűlési képviselője több módosító indítványt adott be. Ezek sorsáról e héten dönt az Országgyűlés.

Széttagoltság helyett

Dr. Vörös László Kórházigazgató elmondta, hogy napjainkig a klinikai osztályok mintegy fele kaphatott helyet felújított épületben. Újabb kihívást most többek között az alapellátási ügyelet, a mentőszolgálat és a diagnosztikus egység munkájának összehangolása jelent.
A korábbi széttagoltság után többé-kevésbé egy telephelyűvé váló intézménybe legutóbb a tüdőosztály költözött be Újrónafőről a maga 25 ágyával, míg a krónikus és az ápolási osztályokat a napokban helyezik el az egykori kardiológia kismértékű, teljes egészéből Kórházi erőből finanszírozott átalakítása révén.

Újabb pályázat

A Kórház-rekonstrukció második ütemére az önkormányzat újabb címzett támogatásért folyamodik. Április végén elküldött pályázatuk szakmai tartalmát ez év végéig minősítik az egészségügyi koncepcióba való illeszkedése szempontjából. S hogy Mosonmagyaróvár megkapja-e a folytatáshoz szükséges egymilliárdot, körülbelül egy év múlva derül ki.

Lehet megoldást találni

Lamperth Mónika belügyminiszter szombati mosonmagyaróvári látogatása után a beruházó – vagyis az önkormányzat – felelősségét hangsúlyozta. Mint elmondta: a kormánynak nem feladata a hibás döntések helyrehozása. Jogilag nem lehetséges, hogy a már felhasznált címzett támogatást egy újabb hasonló finanszírozási formával egészítsék ki. Ennek ellenére megvizsgálják a törvény adta a lehetőségeket, bár a belügyminiszter konkrét támogatási összeget nem ígért az ügyben. Lamperth Mónika értesült arról, hogy újabb pályázatot nyújtott be címzett támogatásra a beruházó.

Kökény Mihály egészségügyi miniszter a belügyminiszternél kedvezőbben nyilatkozott, s megoldási javaslatokkal is előállt.

– A Karolina Kórház egy jól vezetett intézmény, az önkormányzat jó gazda módjára segíti a fejlődését. Az első ütem gyakorlatilag befejeződött, s örömmel tapasztalom, hogy jól sáfárkodtak a közpénzekkel. A hiányzó 300 millió forint állami támogatásáról folynak még viták. Teljes egészében azonban biztos, hogy nem lehetséges a finanszírozás. Két megoldási lehetőséget is ajánlottam: a magántőke bevonását, és azt, hogy a határ menti együttműködés keretében uniós forrásokra pályázzon az önkormányzat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A város hiteleiről, számokban

A mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testületének legutóbbi ülésén az ellenzék és a… Tovább olvasom