Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Korhadtak, betegek, veszélyesek

A mosonmagyaróvári Rudolf ligetben a napokban kezdték kivágni a balesetveszélyes, beteg fákat. A várhatóan három hétig tartó munkálatok idejére lezárták az Engler környékét.
Életveszélyes: Csak a szerencsének köszönhető, hogy nem okoztak tragédiát a korhadt fák.
A mosonmagyaróvári Rudolf liget fáinak egy része egészségi állapota miatt életveszélyessé vált. Ezt bizonyítja a néhány hete történt eset is, amikor egy öreg nyárfáról lezuhant egy többmázsás törzsdarab. Személyi sérülés ugyan nem történt, ám a sűrűn látogatott parkban az idős, beteg fák alatti játszótéren és a vízparton bármikor bekövetkezhetne tragédia is.

A polgármesteri hivatal az eddigi gyakorlatnak megfelelően felkérte a Nyugat-Magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kara Erdő- és Faanyagvédelmi Intézetét a park híd felőli felső területének állapotfelmérésére és a szükséges beavatkozások meghatározására – tudtuk meg Makai Józseftől, a városfejlesztési és -fenntartási osztály vezetőjétől.

Az intézet szakvéleményéből kiderül: a nyolcvan-száz éves fehér nyárfákat a korhadásukat okozó farontó gombák támadták meg. A korhadás előrehaladtával a kiüregesedett ágak annyira meggyengültek, hogy egy szélvihar hatására – de gyakran saját tömegüknél fogva is – nagy darabokban letörnek. A viszonylag épnek és egészségesnek tűnő fák koronája a korábbi ápolási munkák elmaradása miatt féloldalas, messze kinyúló, általában korhadt ágakkal. A koronák részbeni visszacsonkolása csökkenti a törzsre nehezedő terhelést, így kisebb a leszakadás veszélye.

A szakemberek a parkrész idős nyárfáiról egyértelműen megállapították, hogy azok mindegyike többé-kevésbé beteg és veszélyes is egyben. A legbetegebb fák – összesen tizennégy – kivágása és a szükséges koronaalakítások szakmailag indokoltak.

A szakvéleménynek megfelelően a polgármesteri hivatal városfejlesztési és -fenntartási osztálya megindította a munkálatokat és a várhatóan három hétig tartó kivitelezés alatt kérik a lakókat, hogy a balesetveszély miatt kerüljék el a környéket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárt az óvári „szeméthegy

Az ígéretek szerint néhány éven belül füves zöld dombbá változik Mosonmagyaróvár határában a levéli… Tovább olvasom