Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Körforgalom a távlati tervben

Még az elmúlt évben kezdődött el a leendő bevásárlóközpont területének kialakítása Mosonmagyaróváron a Régi vámház téren.
Még az elmúlt évben kezdődött el a leendő bevásárlóközpont területének kialakítása Mosonmagyaróváron a Régi vámház téren. Ehhez az önkormányzat eladta a volt kórházi gazdasági épületet, továbbá a Bolyai-iskola sportpályájából mintegy ezer négyzetméter területet. A beruházó megvásárolt további három lakóházat a Diófa utcai oldalon. A településszerkezeti terv felülvizsgálatának véleményezési eljárása során a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal kezdeményezte a gazdasági épület helyi védettség alá vonását, ám ezzel elkéstek.

A felvásárolt területen lévő lakóházakat és a kórház gazdasági épületét jogerős engedély birtokában már el is bontották. A sarkon lévő kis épületet azonban tulajdonosa nem hajlandó eladni. Egyelőre nem tudni, hogy ez befolyásolja-e a majdani a beruházást.

Kitley Tibor városi főépítész a Kisalföld érdeklődésére elmondta: a kórház gazdasági épülete és az iskola területéből megvásárolt rész a jelenlegi szabályozás szerint központi vegyes területbe, a volt lakóházak viszont kertvárosias lakóterületbe tartoznak. A különböző besorolású telkek összevonásához szükséges mind a településszerkezeti terv, mind a szabályozási terv módosítása. A központi vegyes besorolás lehetővé teszi az üzletközpont kialakítását is. A településszerkezeti terv módosításának megindításához volt szükséges az a településfejlesztési döntés, amit legutóbbi ülésén hozott meg a képviselő-testület. A szerkezeti és szabályozási tervek módosításának – az övezeti besorolás megváltoztatásán túl – rendelkeznie kell a létesítmény telken belüli elhelyezéséről, közúti kapcsolatáról, a környező terület közlekedési rendszerének kialakításáról is. A módosítás során át kell alakítani a Diófa utca kitorkollását, a Szent István király utca és a Kossuth Lajos utca csomópontját. Felül kell vizsgálni továbbá a Csaba utca forgalmi rendjét – az egyirányúsítás megszüntetését –, és lehetőség szerint meg kell oldani a Bolyai-iskola biztonságos megközelítését is.

A leendő bevásárlóközpont megközelítését úgy kell kialakítani, hogy az szervesen illeszkedjen az önkormányzat távlati elképzeléseibe, amiben többek közt szerepel a körforgalmi csomópont kialakítása is. A terület fejlesztési elképzeléseiről készült tanulmánytervben egyebek mellett három körforgalom szerepel a jelenlegi jelzőlámpás csomópontok helyett – a Kossuth és Szent István király úti, a Régi vámház téri, valamint a Sallai utcai és a Királyhidai úti kereszteződésben. A tanulmányterv felveti annak a lehetőségét is, hogy a Rajka felől érkező forgalmat a Fő útról a Sallai utcán át egyenesen kivezetnék a Királyhidai útra. Így a városi bíróságtól a Régi vámház térig tartó útszakasz egyik végének lezárásával úgynevezett parkolóutcává alakulhatna. Ezzel megszűnne a jelenlegi Régi vámház téri csomópont, a sétálóutcát pedig egészen eddig meghosszabbíthatnák. Ezek azonban csak távlati tervek, hiszen megvalósításuk jelentős beruházást igényel.

A tervezett 2800 négyzetméteres üzletközpontban egy nagyobb élelmiszer- és több kisebb, bérelhető üzlet kap majd helyet. A parkolást az épület alá tervezett mélygarázsban oldják majd meg.
A városvezetés szerint annak vizsgálata, hogy indokolt-e ezen a területen üzletközpont építése, túlhaladott dolog. A beruházás elindult, az építtető százmilliós összeget már befektetett. Amennyiben a város ezt rendelettel megakadályozza, kártérítési perrel számolhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra beázott az átkelő

A néhány nappal korábbi esőzések után ismét beázások mutatkoznak a mosonmagyaróvári vasútállomás… Tovább olvasom