Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Koraszülöttek veszélyben

A mosonmagyaróvári Karolina Kórház több hónapja nem tud a szülési fájdalmakkal beérkező, de a korai terhesség stádiumában lévő anyáknak görcsoldó, a szülést visszaszorító gyógyszert beszerezni. A helyzet kritikus. Koraszülöttek halhatnak meg a készítmény nélkül.
Egészségesen született: a gyógyszer a felvételünkön szereplő móvári kislány esetében is segített.
Elfogyott a gyógyszer. A mosonmagyaróvári kórházban több mint két hónapja nem tudnak a Gymipral nevű tablettával – mely a koraszülést hivatott visszaszorítani – terhes anyákat kezelni. A külföldről, elsősorban Németországból importált készítmény nagykereskedőkön és az Országos Gyógyszerészeti Intézeten keresztül érkezik a megyei kórházakhoz.
Úgy tudjuk, a forgalmazó alaki hibára hivatkozik, s egyes intézmények – így például az óvári – ezért nem kaptak a készítményből. Ez pedig a koraszülések eddigi arányát jelentősen megnövelheti, s veszélyezteti a fejletlenül világra jött gyermek életét.
Dr. Barcza Istvánnak, a Karolina kórház szülész főorvosának a hétvégén Győrbe kellett küldenie szülészeti görcsökkel egy asszonyt, mert a készletükön nem volt több Gymipral.

– Jelenleg nyolc százalék a koraszülött gyermekek aránya intézményünkben – kezdte dr. Barcza István főorvos. – Ennél lényegesen több lenne, ha ezzel a készítménnyel nem tudnánk visszaszorítani a hozzánk beérkező 24–28 hetes terhes asszonyok görcseit. Akik ilyen kezelésre időben bejönnek hozzánk, azok legtöbbjénél elkerülhetjük a szülést. Fájdalmaik megszűnnek, néhány nap múlva hazamehetnek, s pár héttel később egészséges gyermeknek adnak életet.

Gyógyszerrel nagyobb az esély

– Csakhogy mindez e gyógyszer nélkül lehetetlen – folytatta a szülész. – Ezt a statisztika is alátámasztja: a 24. héten világra jött, fejletlen gyermek túlélési esélye 5–10 százalék között van, ha Gymiprallal ezt a szülést mondjuk 10 héttel késleltetjük, akkor ez az esély 80–90 százalékra nő. A gyógyszer nélkül sokkal több korán világra jött újszülött halhat meg, mint eddig. Nemrég egy hozzánk beérkező, görcsölő asszonyt Győrbe kellett küldenem azért, mert nem tudtam neki gyógyszert biztosítani, s nem akartuk, hogy megszülje gyermekét. Azt sem tudom, mit tegyek, ha például most bejön hozzám egy korai stádiumban lévő terhes asszony, s fájásai vannak. Adjak neki alkoholos infúziót, mint huszonöt évvel ezelőtt? Igaz, azt sem tudok, hisz már ez sincs a készletünkön – mondja a főorvos.

Máshol is probléma

– A problémánk nem egyedi eset – szögezte le dr. Barcza István. – Végső kétségbeesésünkben körbetelefonáltuk a környékbeli intézményeket, hogy kölcsönkérjünk néhány ampullával és dobozzal. Kiderült: több helyen, például Veszprémben, kifogyóban vannak a készletek. Pénteken Győrből kértünk segítséget, ám csak négy ampullával kaptunk, mert állítólag ott is végesek a készletek. Ilyen esetben hogyan magyarázzam meg a leendő anyának, hogy elfogyott a készítményünk? Régen ellátási kötelezettség volt, akkor és annyi gyógyszert szereztek be a kórházak, amikor és amennyit csak akartak. Most ha kifogynak a bespájzolt készletek, nem biztos, hogy tudunk szerezni újat. Az importőr egyébként csak a saját érdekeit nézi: ha kevés rajta a haszna, s nem éri meg neki behozni, akkor nem törődik a szükségletekkel. Az üzleti érdekek már az egészség fölé helyeződtek.

„ Két hónapja kifogytunk"

Értesüléseink szerint csak a fekvőbeteg-gyógyintézetben lehet megvenni és alkalmazni a gyógyszert. Kopcsándi Csabáné mosonmagyaróvári főgyógyszerész kiemelte: nem érti, hogy a patikákban miért nem lehet beszerezni a Gymipralt.

– Négy budapesti nagykereskedelmi céggel állunk kapcsolatban, ám hiába hívtam őket, sehol nem tudtam beszerezni ezt a gyógyszert – mondta a főgyógyszerész. – A Németországból érkező készítmény ezekhez az elosztókhoz kerül, ahol az Országos Gyógyszerészeti Intézet és a Hungaropharma ellenőrzéseket végez. Ha a gyógyszer valamilyen okból fennakad ezen a rostán, nem kerülhet forgalomba. Ilyen gond lehet, ha nincs magyar nyelvű tájékoztató, vagy például a szavatossági idő. Elképzelhető – a nagykereskedők jelzései szerint –, hogy most is erről van szó. Végül egy ismerősömön keresztül hozzájutottunk az ország nagykereskedelmében található utolsó nyolc dobozhoz, a napokban várjuk a szállítmányt.

„ Nekem is segített"

A készítmény hatásosságát bizonyítja, hogy a Karolina kórházat a napokban elhagyó kismamán és gyermekén is segített már korábban.
– Huszonnyolc hetes terhesként, erős görcsökkel kerültem a kórházba – meséli a névtelenséget kérő asszony. – Infúzióra tettek, Gymiprallal kezeltek, majd hamarosan elmúltak a fájásaim. Később a megfelelő időben, kilenc hónapos terhesség után született meg a kislányom – mondta a hazakészülő boldog anyuka.

Győr és Sopron helyzete

Boldizsár Ferenc, a Petz Aladár Megyei Oktató kórház főgyógyszerésze kijelentette: ha az óvári kórháznak szüksége van Gymipralra, akkor a győri intézmény tud adni számára. Úgy emlékezett azonban, hogy a Lajta-parti kórházból nem kértek segítséget.
A soproni Erzsébet-kórházban szintén adottak a feltételek a koraszülések kezelésére – tudtuk meg az intézmény szülészetén. Ha gyógyszeres beavatkozásra van szükség, akkor magnézium-szulfátot, továbbá Rytodrin és Prepar nevű gyógyszereket használnak. A koraszülések nagyon korai, 33–34. hét előtti jelentkezésekor a kismamákat Győrbe, a neonatális intenzív centrumba küldik.

Csak egy betegnek elég

A mosonmagyaróvári főgyógyszerész tegnap délután elindult Budapestre, hogy a beígért nyolc ampulla gyógyszert beszerezze. Ez a mennyiség azonban csak rövid ideig és mindössze egy beteg ellátására elegendő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendet tettek a vízen

Már közel egy hónapja rég nem látott rend és fegyelem honol a Mosoni-Duna Mosonmagyaróvár környéki… Tovább olvasom