Kisalföld logö

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda 0°C | 7°C Még több cikk.

Kontroll mellett épülhet Euro Vegas

A Zöld Demokraták Szövetsége és a Duna Kör tárgyalásokat kezdett az Euro Vegasról.

Apró részletekbe menő vizsgálatot kért a Zöld Demokraták Szervezete a tervezett Euro Vegas környezetvédelmi hatástanulmányában. Ügyvivőjük szerint ez mindenképp szükséges, ám többletköltségekkel járhat. Az érintett településvezetők együttműködnének a zöldekkel.

„A Zöld Demokraták Szövetsége és a Duna Kör tárgyalásokat kezdett nemrégiben Bezenye és Hegyeshalom települések vezetőivel, valamint a két település határára tervezett mintegy 300 hektáros élményváros és Euro Vegas projektek beruházóival a tervezett beruházások környezetvédelmi kérdéseiről" – áll a lapunkhoz eljuttatott sajtóközleményben.

Hatástanulmányt kérnek

A Zöld Demokraták Szövetsége szeretné elérni, hogy a beruházás nagyságrendjére tekintettel a megszokottnál sokkal részletesebb környezeti hatástanulmány készüljön, mely több évtizedre előre és minden részletre kiterjedően figyelembe veszi a beruházás megvalósulása esetén várható környezeti terhelést. Erdei Csaba ZDSZ-ügyvivő biztosította az érintett települések polgármestereit, hogy a kivitelezés alatt folyamatosan ellenőrizni fogják a környezetvédelmi előírások betartását, és szükség esetén azonnal intézkedni fognak az esetleges veszélyforrás megszüntetéséről.

„Minden iratba betekinthetünk"

Az ügyvivő lapunknak elmondta: több pontban aggályosnak tartják a beruházást környezetvédelmi szempontból, ezért szeretnének apróbb részletekig betekinteni a környezetvédelmi hatástanulmányba.
– A beruházás nagyságrendje miatt szükséges egy alapos tanulmány a várható hatásokkal kapcsolatban – kezdte Erdei Csaba. – Euro Vegas ügye négy évre nyúlik vissza, s még mindig elég nagy a titkolózás a részleteket illetően: azt sem tudni pontosan, kik is a kaszinóváros befektetői. Az első ütemben egy bevásárlóközpont és egy élményváros épülne: itt valószínűleg nem lesznek nagyobb környezetvédelmi kifogások.

Ellenőrizni persze itt is fogunk: lehetőségünk van minden iratba, környezetvédelmi hatástanulmányba betekinteni. Az apró részletekig kivesézzük, mit jelent ez a térség jövőképét illetően. Ha „felfut" Euro Vegas, akkor több mint ötvenezer ember is megfordulhat itt, „közlekedési telítettséget" okozva. Környezetvédelmi hatástanulmány készül az élményvárosra és külön a kaszinóvárosra, együtt azonban nem vizsgálják a létesítményt. Ráadásul itt hosszabb távra, évtizedekre kell előrenézni.

Pluszköltségekkel járhat

– Mi csak a környezetvédelmi szempontokat vizsgáljuk, nem vagyunk érdekeltek egyik oldalról sem. Egy ilyen részletes vizsgálat csak használhat: igaz, a befektető számára pluszköltségekkel jár. A legtöbbször belátják ennek fontosságát a beruházók: ha mégsem, mi elvileg minden lépést megtehetünk. Bírósághoz fordulhatunk, vagy megfellebbezhetjük az építési engedélyt.

 A zöldek által tegnap kiadott sajtóközlemény hangsúlyozza: Schmatovich Mátyás, Bezenye és Vincze Zoltán, Hegyeshalom polgármestere egyetértett a tárgyaláson felmerült javaslatokkal és a két település zöldekkel való hosszú távú együttműködéséről biztosította a Zöld Demokraták Szövetségét és a Duna Kört.

 

 

 

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK >>

Bezenyei kaszinóváros: Las Vegas a minta (2005-04-13) >>
Euro Vegas: februárban kezdhetik (2004-11-08) >>
Euro Vegas: hatósági kontroll kell (2004-02-18) >>
Euro Vegas: nyilvánosság elé állnak a befektetők? (2004-06-18) >>
Kormányzati lépést vár az Euro Vegas (2003-08-11) >>
Las Vegas az arany háromszögben (2003-10-24) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vélemények a fejlesztésekről

Vállalkozókat, önkormányzatokat, civileket kérdeznek meg a Szigetköz fejlesztéséről. Tovább olvasom