Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 23°C Még több cikk.

Konkurencia a szigetközi horgászoknak

Legalább négyszáz pár kárókatona – másik nevén kormorán – él fiókáival az Ásványráró alatti telepen.
Legalább négyszáz pár kárókatona – másik nevén kormorán – él fiókáival az Ásványráró alatti telepen. A madarak napi fél kiló halat esznek vagy sebesítenek meg végzetesen. Maró ürüléküktől pedig a fészkelőfák hamar kipusztulnak utánuk. Mára igen elszaporodtak.

Az ötvenes évek elején a kis-balatoni kárókatona-telep hosszú időn keresztül az egyetlen biztos fészkelőhelyüknek számított Magyarországon. A kormoránokat halgazdálkodási kártételük ellenére később a védett madarak közé sorolták.

A nyolcvanas években már gazdaságilag is érzékelhető hatással voltak hazai vizeink állományára: vadászatuk azonban nem jelent vonzerőt. Az európai uniós jogharmonizáció szellemében természetvédelmi szempontból jogi védelmet élveznek, s egyedi értéküket 1000 forintban határozták meg. Ez azt jelenti, hogy a természetvédelmi hatóságoknak úgy kell kezelniük, mintha védett faj lenne, ám engedélyezni lehet a kártételek csökkentése érdekében riasztásukat, elejtésüket, gyérítésüket vadászati eszközökkel is.

Négyszáz pár fészkel

Horváth Gyula, a Szigetközi Tájvédelmi Körzet vezetője segítségével motorcsónakkal jutottunk be az Ásványráró alatti kormorántelepre. Ez a legnagyobb költőhelyük a Szigetközben, de költenek még a dunaszigeti gémtelepen is. Fülsiketítő zaj fogad bennünket: legalább négyszáz pár – az összes hazai 3200-ból – eteti itt kicsinyeit, fészkenként átlagban kettőt. A kárókatona kizárólag halakkal táplálkozik: pontyot, ezüstkárászt, sügért, csukát vagy domolykót eszik.

A fajtól függően 12–47 centiméter átlagos testhosszúságú halakat zsákmányol, melyek tömege 53–285 gramm között van. Halgazdálkodási szempontból tehát a halastavakon és folyókon nagyobb kártételi és kockázati tényezőt jelent, bár sok szeméthalnak minősülő állatot is elfogyaszt. Naponta átlagosan 425–700 gramm kerül a gyomrába: a hazánkban költő vagy ideiglenesen itt lévő kormoránok évente 2428 tonnát esznek ki a vízből.

A fák is kipusztulnak

Ráadásul vadászat közben rengeteg állatot megsebeznek, melyek megfertőződnek, majd elpusztulnak. Ívás közben is nagyobb károkat okozhatnak. A természetes vizekben a kárókatona táplálkozásával már természetvédelmi károkat is előidézhet. Télen nemritkán a vermelő, telelő állományokat zavarják meg. Természetvédelmi szempontból régóta ismeretes: a kormorántelepek fészkelőhelyükre is drasztikus hatással vannak, nagy mennyiségű, maró ürülékük miatt a fészkelőfák aránylag rövid időn belül kipusztulnak.

Ezt láthatjuk a szigetközi ágrendszerben is, ahol a kipusztult fákat megfigyelve végigkövethetjük korábbi fészkelőhelyeiket. A Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóságának munkatársa hozzáteszi: a vadászoknak nem érdekük, hogy kilőjék őket (bár felkérésre megteszik), a halászok és horgászok pedig tehetetlenek velük szemben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Flórián-nap: jutalmak, előléptetések

Jutalmak és elismerések kiosztásával ünnepi állománygyűlésen emlékeztek meg védőszentjükről, Szent Flóriánról a mosonmagyaróvári tűzoltók pénteken. Grósz József alezredes, mosonmagyaróvári parancsnok ünnepi beszédében hangsúlyozta: a tűzoltóság élvezi a lakosság megbecsülését, munkájukat elismerik.
Tovább olvasom