Kisalföld logö

2017. 07. 23. vasárnap - Lenke 20°C | 33°C Még több cikk.

Konferencia – Felhőtlen gyermekkor helyett elhanyagoltság és terror

Ha felmerül az elhanyagolás, veszélyeztetés vagy bántalmazás gyanúja egy gyermeknél, akkor a jelzés nem választás kérdése, hanem kötelesség – hangzott el a mosonmagyaróvári és környékbeli jelzőrendszeri tagok keddi találkozóján.
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma módszertani útmutatót állított össze nemrég a gyermekek bántalmazásának felismerésére és megszüntetésére, elsősorban jelzőrendszeri tagok részére. Ezt a hatvanoldalas anyagot ismertették és vitatták meg a mosonmagyaróvári és környékbeli jelzőrendszeri tagok, köztük pedagógusok, védőnők, a gyámhivatal, családsegítő és gyermekjóléti szolgálatok szakemberei kedden.

– A gyermekbántalmazás súlyos dolog, sajnálatos, hogy a mai életben is megtörténhet. Ez ellen kell tennünk – hangsúlyozta bevezetőjében a módszertani útmutatót ismertető Szabados Judit, a gyermekjóléti szolgálat munkatársa. Mint elmondta, a fizikai bántalmazás terén a csecsemők, a 3–4 évesek, a serdülők a legveszélyeztetettebbek. Ennek további formái az érzelmi és lelki terror, és a legsúlyosabbja a szexuális bántalmazás. Utóbbinak nehéz a feltárása (a felek titkolják, hiszen ez a család széteséséhez vezet), viszont jeleit mindig komolyan kell venni.

– Rajtunk múlik, hogy ezek jeleit felismerjük-e, és hogy kellő időben ismerjük-e fel – emelte ki a szakember, aki hozzátette: a gyermek nevelése nemcsak a szülő felelőssége, hanem közös feladat.
A gyermekbántalmazások és a súlyos elhanyagoltság hatékonyabb felderítése és a megelőzés érdekében idén március 15-től változott a gyermekvédelmi törvény. Ennek egyik újdonsága Pinkéné Bodnár Zsuzsanna, a gyermekjóléti szolgálat vezetője szerint, hogy a bejelentő adatait zártan kezelik (ezt megelőzően a jelzőrendszer tagjainak fel kellett vállalniuk a jelzést). Ebben eltért a megjelent szakemberek véleménye. Volt, aki úgy gondolta, ha jelzi, hogy gondot észlelt, azért vállalja a felelősséget a család előtt is. Míg mások szerint ezzel akár az eddig megszerzett bizalmat is elveszíthetik, ezért jogos az anonimitás. Akadt olyan vélemény is, aki az esetleges retorziótól tart az amúgy is erőszakos családtag részéről.

Ha felmerül az elhanyagolás, veszélyeztetés vagy bántalmazás gyanúja egy gyermeknél, akkor a jelzés nem választás kérdése, hanem kötelesség – erősítették meg a találkozón.

S hogy komoly és valóban súlyos, mellettünk zajló a tragédiák sora, azt a számok bizonyítják a legjobban. Tavaly a gyermekjóléti szolgálathoz 138 jelzés érkezett a rendőrség részéről családi konfliktusról, szabálysértésről vagy bűncselekmény elkövetéséről, melyben kiskorú érintett. A 47 szabálysértés és 6 bűncselekmény mellett 5 esetben fizikai, 28 esetben lelki, 2 esetben szexuális (ebből egy családi, egy családon kívüli) bántalmazásról számoltak be. 71 gyermeknél jeleztek lelki, 38-nál fizikai elhanyagolást a szakemberek.

Még ma sem kevés azoknak a kiskorúaknak a száma, akiknek nem boldog gyermekkor jut, hanem fizikai bántalmazás mellett a lelki terror teszi pokollá életüket. Fotó: illusztráció
Még ma sem kevés azoknak a kiskorúaknak a száma, akiknek nem boldog gyermekkor jut, hanem fizikai bántalmazás mellett a lelki terror teszi pokollá életüket. Fotó: illusztráció

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busz jár a vonat helyett Porpác és Rajka között másfél hétig

Vasárnaptól kilenc napig busszal viszi az utasokat a GYSEV a Porpác és Rajka közötti szakasz… Tovább olvasom