Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Koncentrált szakképzést javasol a kamara

Mosonmagyaróváron vendéglátó-ipari szakképzést évente többtucatnyi diák kap, miközben a hiányszakmák kitanulására alig akad érdeklődő. A megyei kamara, mint a szakképzési törvényben előírt koordinátor, keresi a megoldást a kérdésben.

Nemrégiben a kereskedelmi és iparkamara egy kérdőívet küldött ki a Lajta-parti város hetven legnagyobb adózó cégének, melyben véleményüket kérték szakképzési igényeikről.
– Azt javasoltuk, hogy koncentráltan valósuljon meg a szakképzés, azaz egy szakmát egy intézményben oktassanak. Mégpedig ott, ahol a legjobbak a feltételek vagy belátható időn belül a legjobbakat lehet megteremteni – tájékoztatott Fülöp Krisztina, a kamara régióvezetője.
Vendéglátó-ipari szakképzést két tanintézmény is vállal Mosonmagyaróváron.

2012-ig előreláthatólag ötszáz diák hagyja el pincérként, szakácsként, cukrászként és vendéglátó-ipari technikusként az iskolák padjait, miközben a városban és környékén évente tíz-húsz tud elhelyezkedni.
Körülbelül 10 százalékuk marad a szakmában, sokan pedig Ausztriában keresik a jobb munkalehetőségeket.

– A cégek visszajelzése szerint a diákok az iskola elvégzése után sokszor a szakma alapjaival sincsenek tisztában. Több szakmai gyakorlatra lenne szükség – hangsúlyozta Kránitz Ferenc, a kamara régióelnöke. A több száz vendéglátó-ipari végzettségűvel szemben a tanintézetek a hiányszakmákban nem képeznek szakmunkásokat, pedig a munkaerőpiac igényelné a műanyagfröccsöntőket, szerszámkészítőket, lakatosokat, esztergályosokat, hegesztőket.
Sajnos a szülők sem irányítják a hiányszakmák felé gyermekeiket. Pedig aki ezen foglalkozások valamelyikét kitanulja, biztos munkalehetőségre, megélhetésre számíthat.

A kamara egy szakképzési nappal támogatná a pályaválasztásban a diákokat és szüleiket: a helyes döntés meghozásában tanácsadók, szakemberek segíthetnék az érdeklődőket. A június 15–17-én megrendezendő IV. Lajta Expo Kiállításra és Vásárra várnák a cégek képviselőit, akik itt információt adhatnának a hiányszakmákról. Tájékoztathatnak a munkalehetőségekről és a további kilátásokról szülőt, diákot egyaránt. A cégek és a szülők minderről bővebb információt a kamaránál szerezhetnek be.

Mészely Réka

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A rock and rolltól a hiphopig

Telt ház előtt léptek színpadra a hétvégén az V. Flesch Táncfesztivál döntőjének versenyzői. Az elődöntőre jelentkező közel hatvan csapatból harminckilenc mérhette össze tudását a verseny második fordulójában, vendégként győriek, dunaszigetiek és kimleiek. Tovább olvasom