Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Komppal járnának Bősre a lipótiak

Lipót - Bár a turizmus számára jobb a mostani stabil, kiszámítható vízszint, az Öreg-Dunába több vizet szeretnének, s ott a kishajóforgalmat is támogatnák a lipótiak. Rendezési tervükben egy, a falut Bőssel összekötő kompjárat beindítása is szerepel.
Az árvizek és a háborús pusztítások miatt Lipót többször helyváltoztatásra kényszerült: a mostani a harmadik helyszín, többszöri újjáépítés után nyerte el a település mai struktúráját. A Mosonmagyaróvár Környezetvédelméért Közalapítvány társadalmi igényfelmérésén Tóth Péter polgármester kérésére a teljes képviselő-testület megjelent.

Támogatnák annak megvalósítását, hogy „ne kelljen bemenni Dunaremetére azért, hogy a hullámtérbe jussanak". Elégedettek a vízüggyel, tudják, már nem lesz olyan itt a dunai helyzet, mint egykor volt. A turizmusnak azonban jobb a mostani stabil, kiszámítható vízszint.

A község rendezési tervébe beillesztették a Lipót és Bős közötti kompátjárást, mely kölcsönös előnyökkel járna. A testület szerint a lakosok nem tudják, mit jelentene egy itteni nemzeti park kialakítása, valószínűleg félnének a korlátozásoktól. Véleményük szerint helyi összefogással és lobbizással, majd állami költségvetési forrással megvalósítható lenne a magasabb védelmi forma. A lipótiak az Öreg-Dunába magasabb vízszintet szeretnének, mely a kishajóforgalmat is beindíthatná.

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ebzárlat és legeltetési tilalom Mosonmagyaróváron

A rókák veszettség elleni immunizálása érdekében a napokban szórják ki a szükséges vakcinát. Tovább olvasom