Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Kompetenciamérés: csak jövőre nyilvános

A mosonmagyaróvári kistérségi társulás tegnapi ülésén módosították az idei költségvetést. A Mepi-igazgató az iskolai kompetenciamérésekről beszélt, melyek csak jövőre lesznek nyilvánosak. Mosonmagyaróvár és Hegyeshalom is megállítaná a nemzetközi vonatokat.

Az idei költségvetés és az előirányzat módosításával indult tegnap a mosonmagyaróvári kistérségi ülés: emellett a tagok elfogadták a közoktatási társulások támogatásáról szóló tájékoztatót.

Az iskolai kompetenciamérések tapasztalatairól Turbók Arnold Bertalan, a megyei pedagógiai intézet igazgatója beszélt. Ez a kistérség országos eredményeit mutatja matematikából és szövegértésből. „Ebből kiderül: az iskolára fordított pénz milyen eredményeket hoz. Időnként óriási különbségeket tapasztalunk a hozzáadott pedagógiai értékekben" – mondta. Elhangzott: az eredményeket jövőre lesz kötelező nyilvánosságra hozni. Most minden település csak a saját eredményeit s a rangsorban elfoglalt helyét ismerheti meg. Botos Gábor titkár azt javasolta: a kistérség jövőbeni szerepének felértékelődése miatt a társulás hozzon létre egy oktatási bizottságot.

Az ülésen Szabó Miklós elnök elmondta: a Nyugat-dunántúli Regionális Közlekedésszervezési Iroda segítségét kérték, hogy a nemzetközi vonatok megálljanak a Lajta partján. „Ez a kistérség fejlődését is segítheti" – tette hozzá. Szőke László (Hegyeshalom) azt kérte Tóthné Temesi Kinga irodavezetőtől: a menetrend-egyeztetésekbe az önkormányzatokat is vonják be, s lehetőleg a nemzetközi vonatok Hegyeshalomban (is) álljanak meg. A társulás a kistérségi turizmus stratégiai és operatív programjának készítésére egy győri céget bízhat meg bruttó 1,8 millió forintért. Ezen összeg felét a társulás, másik részét a tagtelepülések fizetnék. A teherautók „megfékezésére" júliusban korlátozó táblákat helyeznek ki, s gyakoribbak lesznek az ellenőrzések. (A társulási ülés további témáira visszatérünk – a szerk.)

Cséfalvay Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelátóval bővül a tornacsarnok

Helyi vállalkozókkal épülne meg az a lelátó, melyet a lébényi sportcsarnok mellé emelnének fel és akadálymentesítésére is gondoltak. Az építkezéshez szükséges több mint tízmillió forint felét az önkormányzat pályázati pénzből, másik részét hitelből fedezné. Tovább olvasom