Kisalföld logö

2018. 02. 23. péntek - Alfréd -1°C | 1°C Még több cikk.

Komoly fejlesztések kieső bevételekkel

Jánossomorja - Megfontoltan tervezte meg idei költségvetését Jánossomorja önkormányzata, és hasonló intézkedést vár el az intézményeitől, a kisebbségi önkormányzatoktól is. A kisváros jelentős iparűzésiadó-bevételkiesésre számít idén, ennek ellenére több nagyobb fejlesztés is megkezdődhet a településen.
Mennyire érint bennünket a gazdasági válság? – tette fel a kérdést Kurunczi Károly polgármester az idei első képviselő-testületi ülésen, melyen elfogadták az idei büdzsét is, melynek főösszege 1 milliárd 55 millió forint.

A városvezető kifejtette: iparűzési adóból 15–20 százalékos bevételkiesésre számíthat a település.

Több helyi üzemet már utolért a válság, és feltehetően az élelmiszeriparnak a gyártókat sem kerüli majd el, annak ellenére, hogy két cég is bővítette üzemcsarnokát (ez a fejlesztés a város építményadójának kedvez).

Komoly beruházások várnak ránk, amelyek jelentős önerőt igényelnek – emlékeztetett a polgármester a hivatal felújítására, a veszélyeztetett ivóvízbázis kiváltására, a nagytérségi hulladékprojektre. Luka János, a pénzügyi és gazdasági bizottság elnöke elmondta: a költségvetés alakulását a múlt héten részletesen megtárgyalta a bizottság, az iparűzési adót a gazdasági válságra való tekintettel a tavalyinál negyvenmillió forinttal kevesebbre tervezték, és javaslatuk szerint ezzel együtt várhatóan 80 millió forintos tartalékot képeznek.

Több képviselő is hangsúlyozta: az idei év mértékletességre, óvatosságra, visszafogottságra inti az önkormányzatot, intézményeit, sőt, a civil szervezeteket is.

A találkozón módosították a gyermekvédelmi ellátásról és a díszpolgári, a tiszteletbeli polgár kitüntető cím adományozásáról szóló helyi rendeleteket. A képviselők azt javasolták, ne pénzbeli legyen a rászoruló családoknak nyújtott segítség, hanem abból élelmiszert, tüzelőt vásároljanak inkább.

Az éves munkaterv összeállításánál Lőrincz György képviselő tanácsolta, hogy a későbbi ülésekre kérjenek beszámolót a köztemető szolgáltatójától, a postától, illetve a Magyar Közút Kht.-tól. Az utóbbihoz kapcsolódva az ülésen elhangzott: idén az Iskola és a Liszt Ferenc utcákat újítaná fel az önkormányzat.

A testület sokat időzött a németországi Illingen felkérésénél, miszerint létesítsenek testvérvárosi kapcsolatot, ezt azonban végül elvetették. Szóba került továbbá a nemrég újranyílt diszkó ügye is. Kurunczi Károly hozzátette: „Pihenni, de szórakozni is joga van minden jánossomorjainak, és megteszünk mindent, hogy a fiataloknak helyben biztosítsák ezt a lehetőséget."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négyen maradtak, nem tudják fizetni

Kimle - Megszűnik az elsőfokú építésügyi hatóság Kimlén. Már csak négy település maradt a… Tovább olvasom