Kisalföld logö

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 9°C | 14°C Még több cikk.

Kommunista emlékek nyomában

A kommunizmus évtizedeiben Mosonmagyaróvár azon kevés városok egyike volt, ahol nem állítottak Lenin-szobrot. Márványtáblák azonban több helyen is emlékeztek a pártra, a kommunista hősökre és az ’56-os „ellenforradalomra”.
Egy letűnt kor emlékei csak másfél évtizede kerültek le a városi épületek falairól. A kommunista hősökről és forradalmakról, pártalapításokról szóló jeleket mára leginkább csak a Hansági Múzeum pincéi rejtenek.

Maradtak a falakon is

„ Itt alakult meg a Magyar Kommunista Párt mosoni szervezete" – hirdette az emléktábla a Szent István út egyik épületének falán. Ilyen és ehhez hasonló emlékek „díszítették" Mosonmagyaróvár utcáit a nyolcvanas évek legvégéig.
Egy dolog azonban kimaradt Mosonmagyaróvár kommunista jelképeiből: a városnak soha nem volt Lenin-szobra. Ez országosan is kuriózumnak számított, hiszen alig volt olyan nagyobb település, ahol ne emlékeztek volna meg valamilyen emlékművel Leninről, a „rabláncokat leverőről". A szóbeszéd szerint többször is szó esett egy mosonmagyaróvári Lenin-szobor felállításáról, ám igazán megfelelő helyet sem sikerült neki találni.
A polgármester úgy véli: semmivel nem lett szegényebb a Lenin-szobor hiányától a város. Ezzel együtt a Mosonmagyaróváron végigvezető vagy hat kilométeres főutat a pozsonyi alvégtől a győri felvégig Lenin útnak nevezték.

Kicsi Sztálin: emlékek az alagsorban

A rendszerváltás után az emléktáblák egy része a Hansági Múzeumba került, s máig az épület alagsorában egy raktárban őrzik azokat. Az egyik Gyenes György határőr századosra emlékezik, aki az „1956-os ellenforradalom alatt hősi halált halt". Az egykoron az orosz laktanya falán olvasható emléktáblát még egy Majakovszkij-idézet is színesíti. A Deák térről került a múzeum pincéjébe az a tábla, melyet 1967-ben állítottak a nagy októberi szocialista forradalom ötvenedik évfordulójának emlékére.

Sőt, az alagsorból kifelé menet egy mini Sztálin-szobrot is láthatunk egy, az 1956-os forradalomról szóló kiállítás részeként.
Mosonmagyaróváron 1990 óta már többször felmerült, hogy a még át nem keresztelt Április 4., Úttörő, Marx és Engels utcák is új nevet kapjanak, ám ez rendre lekerült a napirendről. Mondván, túl sok pénzbe kerül az átnevezés, és az ott lakók sem igénylik a névcserét. A Móricz Imre utca viszont nemrégiben Móricz Zsigmondra változott.
„ A konzervatív városlakók lelkülete nem igényelte a Lenin-szobrot. A személyi kultusz sem hatalmasodott el annyira, mint más településeken."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reformlépések a humánágazatban

Átszervezések nélkül nem lenne többé pedagógusi bérpótlék, intézményfelújítási keretnövelés s… Tovább olvasom