Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Költségvetés: jövőre sem számolhatnak több pénzzel Mosonmagyaróváron

A stagnáló, lassú fejlődésnek induló gazdasági környezetben továbbra is a kötelező és önként vállalt feladatok ellátása, a működőképesség biztosítása és az önkormányzat fizetőképességének megőrzése az elsődleges cél Mosonmagyaróvár jövő évi költségvetésében.

A város jövő évi költségvetési koncepciója szerint a bevételek és kiadások szintjének a meghatározása az ideihez képest alacsonyabb kockázatot rejt, ennek ellenére továbbra is megfontolt tervezésre van szükség. A helyben maradó személyi jövedelemadóban közel 15 százalékos visszaesés várható, ami 60 milliós kiesést jelent majd. Az oktatási és szociális területen az előző évhez hasonló mértékű állami támogatás várható, így nyilvánvaló, hogy az intézményfinanszírozásban az ideihez hasonló nehézségekkel kell szembenéznie az önkormányzatnak. A helyi adók mértékében nem terveznek emelést, ám az építményadó esetében érdemes megvizsgálni, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésére a közteherviselés igazságosabbá tételére. Az adómértéket az utóbbi években nem emelték, így időszerűvé vált a felülvizsgálata. A jövő évi adóbevételek tervezésekor sok más mellett ezúttal figyelembe kell venni a Mosonudvar leválásából fakadó változásokat. Idegenforgalmi adóból az idei teljesítés alapján 20 millió forint bevételt várnak jövőre. Az iparűzési adóból a jelenlegi adatok alapján másfél milliárd látszik biztosítottnak 2011-ben. A költségvetés összeállításakor kiemelt figyelmet fordítanak az ingatlanértékesítésekre.

A képviselő-testület az elmúlt két évben számos pályázati részvételről döntött. Ezek közül a legjelentősebbek a nagytérségi hulladékgazdálkodási rendszer rekultivációs és fejlesztési pályázata, a szennyvíztisztító bővítése, a Futura turisztikai célú hasznosítása, a mosoni városrész rehabilitációja, az egyes intézmények energetikai felújítása. Így minden eddiginél nagyobb pályázati források érkezhetnek a városba, ezért az önerők biztosítását kiemelten kezelik a kiadási oldalon.

Valószínűleg 2011-ben is szükség lesz a folyószámlahitel igénybevételére, hiszen a nagyprojektek önerőszükségletének hitelből történő biztosítására már 2009-ben megszülettek a döntések.

A tervezett kiadásokból látszik: megtakarítás jelentkezik a kisebb létszámú képviselő-testület működtetéséből, béremelés nem várható a közszférában, a dologi kiadásokban pedig továbbra is a költségtakarékos megoldások keresése a cél. Hitel-tőketörlesztésre várhatóan 270,5 milliót, kamatfizetésre 89,4 milliót kell elkülönítenie az önkormányzatnak. Összehasonlításként: idén ez az összeg 240,8 millió, illetve 83,3 millió volt.

– Egyelőre mégsem kezdődik ˝új korszak˝ Mosonmagyaróváron – mondta Szabó Miklós (MPKE) a költségvetés koncepciója kapcsán. A képviselő szerint a tervezet több oldala egyszerű politikai kinyilatkoztatás. Szabó Miklós kiemelte: az előző ciklusban polgármesterként őt támadták, hogy peren kívül akar megegyezni a Kisalföld Volánnal, most pedig a koncepcióban teljesítménycsökkenés mellett a korábbihoz hasonló mértékű önkormányzati támogatást terveztek. A képviselő hangsúlyozta: javulásra 2011-ben sem lehet számítani, ezért továbbra is takarékos és szigorú gazdálkodásra lesz szükség. Hushegyi Róbert (független) arra figyelmeztetett, hogy a pályázati önrészekre tervezett hitelfelvétel még jobban eladósítja a várost. Pető Péter (Fidesz) szerint a koncepció megalapozott, a realitásokat veszi figyelembe, és jó alap arra, hogy első vagy második olvasatban elfogadják majd a költségvetést. A testület végül három tartózkodás mellett megszavazta a 2011-re tervezett büdzsé koncepcióját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Létszámemelés a telekadóhoz Mosonmagyaróváron

Az elmúlt években csökkentették, most viszont bővíteni kell a mosonmagyaróvári polgármesteri hivatal… Tovább olvasom