Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Költségvetés és bér nélkül

Nem készítette el a költségvetését, ezért nem juthat állami normatívához Ásványráró.

Csúszik a költségvetés kidolgozása, emiatt felfüggesztették az állami normatíva folyósítását Ásványrárónak. A köztisztviselők és közalkalmazottak, a hivatal dolgozói és a pedagógusok áprilisi bérét  talán a belügyminisztériumi gyorssegély finanszírozhatja. A polgármester elzárkózik a nyilvánosságtól, így nem tudni, miért nem fogadta el még  mindig az önkormányzat a falu idei költségvetését.

Stipkovits Pál mosonmagyaróvári országgyűlési képviselő jelezte   a történteket, és abban kért segítséget, hogy legalább a köztisztviselők és közalkalmazottak bérükhöz juthassanak – mondta Pozsgai Balázs, a Belügyminisztérium miniszteri kabinetjének vezető főtanácsosa.

Tavaly kellett volna...

– Alapvető követelmény egy önkormányzat számára, hogy elfogadott költségvetése legyen: ez a központi támogatás feltétele – folytatta Pozsgai Balázs, a Belügyminisztérium miniszteri kabinetjének vezető főtanácsosa. – Tavaly is volt erre példa egy másik magyarországi településen – új választásokat kellett kiírni. Elvileg amint a költségvetést elfogadják, az önkormányzat hozzájut az állami normatívához. Nem értem, mi a gond a testületben: az ez évi büdzsét tavaly elő kellett volna készíteni s  márciusban elfogadni.

Leállított kifizetés

A megyei közigazgatási hivatalon keresztül is kaptunk információt az ásványrárói helyzetről, így a megyei államkincstár most leállította a kifizetést. Az önkormányzat időközben úgynevezett 6/3-as támogatási kérelmet adott be: ebben indoklásként az áll, hogy a 2004-es beszámoló és a 2005. évi költségvetés benyújtása egy hónapot késik, de a miértekre nem adtak magyarázatot. A szándék részünkről megvan, hogy segítsünk. Most 4,6 milliós „gyorssegélyről" lehet szó: a hivatal és az iskola dolgozóinak bérét finanszíroznánk ezzel.

Tavaly az éves állami normatíva Ásványráró esetében 88 millió forint volt, s ehhez jött még hozzá a 28 milliós közteher. Az önkormányzat igénylését megkaptuk, az előterjesztés elkészült, ám a belügyminiszter már csak jövő hét elején írhatja alá azt. Emiatt egy-két napos csúszás lehet az önkormányzati alkalmazottak bérének kifizetésében. Még egyszer hangsúlyozom: ez csak ideig-óráig segítség, az állami normatíva megszerzéséhez el kellene fogadniuk a költségvetést.

Lejárt a munkaideje

Böősy Imre polgármester pénteken délután két órakor mindössze annyit mondott: személyes okokra hivatkozva nem kíván a Kisalföld munkatársával beszélni. Hozzátette: „talán majd jövő héten". Egyébként a munkaideje is lejárt, s rengeteg dolga van: így még a kérdéseinket sem várta meg: letette a telefont.

Információink szerint a költségvetés „tervezés alatt áll", már dolgoznak a dokumentumok összeállításán a hivatal munkatársai. Úgy tudjuk, a következő testületi ülés napirendi pontjai között szerepel ennek megtárgyalása. A pedagógusbérek kifizetésének esedékes időpontja május másodika. A belügyminiszter legkorábban ezen a napon írhatja alá az állami kifizetést, így a bérekben késlekedés várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radiátor helyett gázfűtést

A dunakiliti önkéntes tűzoltók Ausztriából vásárolt járművükkel tavaly több bevetésen is… Tovább olvasom