Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Költségvetés, adóemelés, étkezési díjak

A mosonmagyaróvári önkormányzat képviselő-testülete idei utolsó ülésén több mint húsz tárgykörben döntött. A városatyák elfogadták többek közt a jövő évi költségvetés koncepcióját, illetve meghatározták a 2003-as helyi adókat.
Napirend szerint a képviselők elfogadták az önkormányzat gazdálkodásának harmadik negyedéves helyzetéről szóló tájékoztatót. Az előterjesztésből kiderült, hogy a szeptember végi könyvelési adatok szerint a 6,9 milliárd forintos kiadások mellett a bevételi oldalon 300 millió forintos hiány mutatkozik. A harmadik negyedévre a gazdálkodás feszítettsége volt a jellemző, szükséges volt a folyószámlahitel, illetve hónapról hónapra a lakásalap igénybevétele is. Változást csak a helyi adó második félévi befizetésének határideje hozott.

Marad az iparűzési 1,9 százalék

Éles vitát váltott ki a tanácskozáson a helyi adókról szóló rendelet módosítása. Dr. Báznai Bertold (MVE) rendkívül magasnak tartotta az építményadók 33 százalékos növelését. Mint mondta, az előző években elmulasztott inflációkövető emeléseket nem egyszerre kellene behozni. A képviselő kifogásolta továbbá az iparűzési adó emelését is, mivel a magas terhek miatt már így is több vállalkozás helyezte át székhelyét a környező településekre. Csorba Dezső (MKDSZ) a gépjárműadókból befolyt összeg útfejlesztésre történő felhasználása érdekében emelte fel hangját. Dr. Árvay István (Fidesz) azt kifogásolta, hogy az önkormányzat fejlesztés helyett működésre fordítja az adóbevételeket. Szentkuti Károly alpolgármester a felvetésre adott válaszában elmondta: az adóbevételek a város teljes működését szolgálják. Ebbe beletartoznak a működési és fejlesztési feladatok is.
A testület végül elfogadta az adórendelet módosítását, miszerint jövőre a garázsadó változatlanul 100 forint marad négyzetméterenként, az egyéb építmények adóterheit azonban 100 forinttal 400 forintra emelték. A gépjárműadó szintén száz forinttal növekszik, így jövőre 900 forintba kerül majd mázsánként. Az iparűzési adó tekintetében egy évre meghosszabbították azt a kedvezményt, miszerint a nyugdíjas vagy rokkantnyugdíjas vállalkozók 2,5 milliós árbevételig az alapellátást végző háziorvosok, a sportegyesületek, valamint a szakképzési hozzájárulást fizető vállalkozások mentességet élveznek. Az iparűzésiadó-tervezetben szereplő 2 százalékra emelést a testület elvetette, így marad az 1,9 percentes mérték. Az idegenforgalmi adó 30 forintos – 13,6 százalékos – emelését szavazta meg a testület.

A hiány 350 millió forint

Az ellenzék oldaláról szintén élénk véleménynyilvánítás kísérte a jövő évi költségvetési koncepció tárgyalását. A tervezet szerint 2003-ban a fejlesztések aránya negyedével meghaladja a korábbi évekét. A tervezett kiadások szerint a jövő évi költségvetés közel 9,5 milliárd forint lenne, egyharmaddal több az ideinél. A várható bevételekkel összevetve több mint egymilliárdos különbség mutatkozik a kívánalmak és lehetőségek között. A költségvetés hiánya azonban nem haladhatja meg a 4 százalékot – 350 millió forintot. Dr. Árvay István szerint a költségvetés hiányáért egyértelműen a többségi frakció a felelős, és a jövő évi koncepcióban sem tettek semmiféle javaslatot a kiadások csökkentésére, illetve a bevételek növelésére. Szabó Miklós (MDF) javaslatára a koncepcióba felvették a Wittman park rehabilitációját is. Az ideihez hasonlóan jövőre is 8,1 millió forintot fordít a város műsoridő-vásárlásra a helyi elektronikus sajtóban. A művelődési, sport- és civil kapcsolatok bizottsága, illetve Szentkuti Károly alpolgármester – aki családja révén egyébként érdekelt az egyik helyi médiumban – felelős az összeg elosztásáért.

Emelkedő tarifák

A városatyák döntöttek továbbá a közterület-használati díjak 10 százalékos, valamint az intézményi étkeztetésért fizetendő díjak 5–6 százalékos – bölcsődék esetében 9 százalékos – emeléséről. Eszerint például az óvodákban egy gyerek napi adagjáért 162, általános iskolában alsó tagozaton 126, felsősöknek pedig 140 forintot kell fizetni jövőre. A testület megszavazta továbbá egy távfűtési munkacsoport létrehozását, a város önálló fűtőműve megvalósításának felgyorsítása érdekében, megalapította a „Mosonmagyaróvár Közrendvédelméért" közalapítványt, illetve első ízben döntött a „Mosonmagyaróvár kultúrájáért" díj adományozásáról. A nyolc előterjesztett közül Tuba Lászlónak ítélte oda a testület az elismerést, amit január 22-én, a kultúra napján vehet majd át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Őshonos halakat telepítenek a Dunába

A Fertő–Hanság Nemzeti Park télen több lépésben halat telepít a Szigetközben. Csaknem három és… Tovább olvasom