Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Költségelvonás Mosonmagyaróváron - ˝Mára vált időszerűvé az intézkedés˝

A kormányzó frakció a kiadások racionalizálásának, az ellenzék viszont megszorításnak tartja az intézmények mintegy 259 milliós költségelvonását. Ennek ellenére csaknem egyhangúlag, egyetlen tartózkodás mellett ment át az előterjesztés a testület csütörtöki ülésén.

Noha a napirendek sorában az elsők közt tárgyalták a képviselők a költségvetési munkacsoport jelentését a testület csütörtöki ülésén, Kovács Tamás (MSZP) az események elébe menve úgy gondolta, elsőként szólal meg ebben a témában: napirend előtt. A szocialista képviselő azt tudakolta: a túlórák és pótlékok megvonása ügyében egyeztettek-e a pedagógus-szakszervezetekkel? Kovács Tamás a városi közparkok felújítása kapcsán arra volt kíváncsi, hogy a növények beszerzésére írtak-e ki pályázatot, amivel több kertészetet is helyzetbe hozhattak volna. A városatya továbbá azt kérdezte a polgármestertől: tud-e arról, hogy frakciója egyik képviselője több százezer forinttal tartozik az Egyesület a Városközpontért civil szervezetnek? Nagy István elmondta: minden törvény szerint járó juttatást továbbra is megkapnak a pedagógusok, csak a feleslegesen tervezett pénzek elvonásáról döntenek. A szakszervezeteket tájékoztatni fogja az intézkedésről. A zöldfelület-rekonstrukcióknál három helyről kértek árajánlatot a növények beszerzésére, ebből választották ki a legkedvezőbbet. A képviselő állítólagos tartozásáról a polgármester elmondta: amennyiben hivatalos értesítést kap az ügyről és hatásköre kiterjed rá, megteszi a szükséges intézkedéseket.

Szabó Miklós (MPKE) napirend előtt azt kifogásolta, hogy az önkormányzat engedélyezte egy csongrádi székhelyű gimnáziumnak a terembérlést az egyik városi iskolában. Ezzel konkurenciát teremtettek a Kossuth-gimnáziumban folyó felnőttképzésnek. Nagy István elmondta: egyetért azzal, hogy ne legyen konkurenciája a város gimnáziumának, ám az oktatási bizottság olyan képzésre adott engedélyt, ami még nincs Mosonmagyaróváron.

A költségvetési munkacsoport jelentésének felvezetéseként (ennek részleteiről lapunk csütörtöki kiadásában számoltunk be) a polgármester elmondta: az idei büdzsé mérlegfőösszege minden eddiginél magasabb. Az elmúlt két év alatt a tervezett bevételek és kiadások a másfélszeresére emelkedtek a fejlesztések ütemének rendkívüli gyorsulása és az egyre bővülő feladatellátás, valamint a külső gazdasági környezet változása miatt. Emiatt vált szükségessé a működés felülvizsgálata, aminek egyik eszköze volt az intézmények és a városháza költségvetéseinek átvilágítása, valamint a jövőbeli tervezési metodika kialakítása. Nagy István hangsúlyozta: a munkacsoport még vizsgálódik, azonban részeredmények már mutatkoznak. Erre kiváló példa, hogy az előző évhez képest a költségvetési főösszeg 17 százalékos növekedése mellett a hitelállomány – a féléves adatok alapján – csupán félszázalékos növekedést mutat. A jövő évre reális cél a működésben a bevétel és kiadás egyensúlyának megteremtése.

Szabó Miklós szerint az intézményvezetőkkel nem párbeszédet folytattak, sokkal inkább kész tények elé állították őket. A képviselő hozzátette: politikailag nagyon nehéz lesz kezelni ezt az intézkedést, tekintettel az egyébként is alacsony pedagógusbérekre. Nagy István visszautasította a képviselő állítását, mint mondta: a vezetők nélkül nem lehet ezt az intézkedést végrehajtani. Előfordult, amikor az igazgató jelezte, hogy a tervezett beavatkozás az intézmény rovására menne, azt el is vetették. Kopetti Tamás (Jobbik) szerint, ha valóban megalapozott ez az elvonás, akkor már meg kellett volna lépnie az önkormányzatnak korábban. Így csupán megszorításról van szó. Hasonlóan vélekedett Szabó Miklós is, mint mondta: az előző ciklusban négy év alatt 400 millióval csökkent a város bér jellegű kiadása. Akkor Nagy István oktatásért felelős alpolgármesterként azt állította, nem lehet már tovább húzni az intézmények költségvetésén. Pető Péter (Fidesz) szerint mára vált időszerűvé ez az intézkedés. Hozzátette: egyetlen intézmény sem jelentett be feladatváltozást, ez is bizonyítja, hogy az elvonás nem gátolja a működésüket.

Árvay István alpolgármester elmondta: a munkacsoport folytatja tevékenységét a jövő évi költségvetés előkészítésénél azon elvek alapján, melyeket az intézményi átvilágítás során már alkalmazott. Hangsúlyozta: a további intézkedések érinteni fognak minden olyan kiadást is, amelyek politikai megfontolásból kerültek a költségvetésbe, így a képviselői kereteket, polgármesteri jutalmat és a különböző önkormányzati alapokat is.

Olvasóink írták

 • 9. pancser 2011. szeptember 22. 19:12
  „Csak vaktában lövöldöztök hozzám hasonlóan én is sejtem kire gondoltok, viszont állítólag nem tagja a Fidesznek. Hm?”
 • 8. Contar 2011. szeptember 20. 11:49
  „7. Csak nem az egyik ottani képviselő? Tippem van.”
 • 7. embertelen 2011. szeptember 20. 08:46
  „Tudja-e a hozzászólók közül valaki, hogy melyik fideszes képviselő tartozik több százezer forinttal az Egyesület a Városközpontért civil szervezetnek. Én tudom, csak az ezzel kapcsolatos hozzászólásom eltűnt. Felesleges volt eltüntetni, mert ezt sokkal többen tudják a városban, mint ahányan egyáltalán Kisalföldet olvasnak.”
 • 6. RickCartman 2011. szeptember 19. 21:40
  „5. paci13
  Az biztos, a szélhámosoknak áll most a zászló”
 • 5. paci13 2011. szeptember 19. 17:20
  „Őszintén, nem is értem, mit bíbelődnek a középiskolák négy hosszú évig. Csak a csongrádiakat kellene meginterjúvolni, ők tudják a "tutit"...”
 • 4. dorombolok 2011. szeptember 19. 10:43
  „˝Mára vált időszerűvé az intézkedés˝
  Mára derült ki .hogy a fidesz gazdaságpoiltikája a zsákutcába vezet!? Semmivel sem jobbak mint a szocik , csak duma van, eredmény nincs!Mint tudjuk a dumára nem,csak a tettekre kell figyelni , így új fogalmi körbe helyezték a hazugság a megszorítás kifejezéseket! !”
 • 3. Japo 2011. szeptember 19. 06:55
  „Az iskoláktól elvont pénz kell a médiára. nem volt jó a 3 magántőkéből fenntartott tv, kettőt elsorvasztottak, ebből az elvonásból meg csináltak egy saját szócsövet. Legalábbis azt hiszik, idővel kellemetlen megmutatja a foga fehérjét havi 420 ezer Ft fizetésért. Csak így tovább Fidesz!”
 • 2. RickCartman 2011. szeptember 17. 16:00
  „"...csak a feleslegesen tervezett pénzek elvonásáról döntenek. A szakszervezeteket tájékoztatni fogja az intézkedésről"
  Ki dönti /döntötte el, mi a "felesleges" pénz?
  A szakszervezeteket nem utólag kellene tájékoztatni, hanem folyton "széles körű konzultációról", és valamiféle "népakaratról" papolás helyett előzetesen kellene egyeztetni.(Bár, ahol a Kedves Vezetőnek bohócügyi államtitkára van, ott erre hiába is várnának a zemberek.)
  A csongrádi székhelyű, Szuperinfós hirdetésük szerint 2 év (!!!)alatt érettségit adó intézménynek adott engedélyt azzal magyarázzák: "oktatási bizottság olyan képzésre adott engedélyt, ami még nincs Mosonmagyaróváron."
  Miért, érettségit adó intézmény még nincs a városban? Azon kívül mit tud még ez a "csongrádi intézmény"?
  (és főleg: kinek állt érdekében az engedély kiadása , kinek hozott ez hasznot...?)
  Közintézmény, köztisztviselők, közérdekű információk - közérthető választ kaphatnánk?”
 • 1. Csiripiszli 2011. szeptember 17. 11:45
  „Takarékoskodni azért lehetett volna korábban is!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiss váltja Preinert Dunaszigeten

Rendkívüli testületi ülésen, titkos szavazáson határoztak négy igen és egy tartózkodás mellett… Tovább olvasom