Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Költségekről egyezkedne város és kistérség

Dunasziget - A mosonmagyaróvári kistérségi társulás ma délelőtt Dunaszigeten tartotta kihelyezett ülését. A legtöbb hozzászólást az Egyesített Szociális Intézmény és a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ kistérségi fenntartásába történő átszervezése kapta.


Három számítást is végeztek ezzel kapcsolatban: a családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás fenntartása a mostani rendszerben 60 millióba, különmegállapodással 72 millióba, kistérségi fenntartásban – a kiegészítő normatívák lehívása miatt – csak 50 millió forintba kerülne. „Legelőnyösebb tehát ez utóbbi verzió, még ha vannak is nyitott – gazdasági és munkajogi - kérdései" - mondta Szabó Miklós.

Török Sándor (Mosonszolnok) szerint ez a kérdés alapvetően érinti a költségvetést, hisz a tagtelepülések lakosságszám és igénybevétel után fizethetnek. Azt kérte, minden községre bontsák le, mekkora terhet jelentene ez számukra. „Utána megyezhetünk, hogy ebből mennyit vállal be a kistérség, s mennyit a város. A mosonmagyaróvári képviselőktől józan belátást várok, ne akarják az összes költséget a kistérségre hárítani". Kovács Gábor (Lébény) a kórházhoz hasonlította a helyzetet, ahol a városi kötelezettségi ellátás „csúszik" a községek irányába. „Közös érdek viszont, hogy Mosonmagyaróvár többlet normatívához jusson". Településre lebontott számokat vár Tóth István is: Botos Gábor titkár szerint lehet csökkenteni a költségeken, ehhez további elemzések kellenek.

„Segítünk, hogy az uniós pénzek a megyében maradjanak" – emelte ki Albert Zsolt, a Lapcom Kft kiadó igazgatója, aki uniós kommunikációs partnerajánlatát prezentálta a résztvevőknek. A szúnyogirtás is szóba került: eszerint idén három megyére mindössze 6 millió forint áll rendelkezésre, s vélhetően a Szigetközi Fejlesztési Tanács - az egész tájegységen és a Mosoni-síkon - koordinálja majd a munkát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bérlők közel fele adós a díjjal

Mosonmagyaróvár - Néhány hónapja folyamatosan nő az érdeklődés a szociális bérlakások iránt. Négy-öt… Tovább olvasom