Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Költözködik a tejüzem

Az Óvártej Rt. mosonmagyaróvári gyára néhány hónap múlva új helyre, az üdülőövezetből a volt ipartelepi konzervgyár helyére költözik. A hétszázmillió forintos fejlesztést követően korszerűbb technológiával készítik majd az óvári sajtokat.
A most még termálfürdő közvetlen szomszédságában működő tejüzem egyre inkább kirí a környezetéből. Ezért döntött az Óvártej tulajdonosi köre a múlt évben az üzem áttelepítéséről. Az új gyáregység kialakításáról és az átköltözés részleteiről dr. Tóth László, a részvénytársaság elnöke tájékoztatta a Kisalföldet.

Megvásárolták

a konzervgyárat


Az elnök elmondta: múlt év februárjában döntöttek egy félmilliárd forintos technológiai fejlesztésről. Az akkori elképzelés szerint ez a korszerűsítés a sárvári üzemet érintette volna. Márciusban azonban a cégnek lehetősége nyílt a felszámolás alatt álló volt Trösch-konzervgyár megvásárlására. Május végén aláírták az adásvételi szerződést a Turul Ingatlanhasznosító Kft.-vel, így tulajdonukba került a konzervüzem teljes területe, épületei és gépeinek csaknem hetven százaléka. Ezzel egyidejűleg megindult a Lucsony utcai üzem ingatlanjának az értékesítése. Ezt az egységet a tejkísérleti intézet vásárolta meg azzal a feltétellel, hogy az Óvártej az idei év végéig még használhatja a gyárat.

Helyben nem lesz

elbocsátás


A részvénytársaság mosonmagyaróvári és sárvári üzemegysége naponta összességében százhúszezer liter tejet képes feldolgozni. Az egykori konzervgyár helyén most olyan kapacitású üzemet kívánnak létesíteni, ami egyedül képes ekkora mennyiség feldolgozására. Így szinte teljes egészében kiváltanák a sárvári komplexumot. A korszerűsítés fő célja, hogy minden piacon eladható terméket tudjanak előállítani és a gyár megkapja az uniós minősítést. Az új technológiával kevesebb tejből tudnak egységnyi sajtot gyártani és mindezt kevesebb munkaerővel. A két üzemben jelenleg csaknem százhatvanan dolgoznak, ebből kilencvenen a Lajta-parti egységben. A két helyen feldolgozott tej nyolcvan százalékából készítenek majd sajtot az új üzemben, így az óvári létszám megmarad. A sárvári üzemben azonban szabadul fel munkaerő. Az ottani leépítés nagyságáról az elnök még nem tudott pontos információt

adni.

Júniusban kezdődik

a próbaüzemelés


Az egykori konzervgyár területén jelenleg még tart az átalakítás. Terveik szerint az új gépeket áprilisban szerelik be, júniusban pedig kezdődhet a próbaüzemelés. Július elsején már teljes kapacitással szeretnék folytatni a termelést. Az új üzem beindulásával párhuzamosan számolják fel a Lucsony utcai egységet, az ott lévő technológiát pedig ideiglenesen Sárvárra telepítik át. Ebben az üzemben jelenleg a trappista sajt gyártása a meghatározó, az átszervezés után azonban más, különleges minőségű termék gyártására teszik alkalmassá azt a részt.

Jelentős beruházás

várható


A megvásárolt konzervgyár mintegy négyhektáros területének és épületeinek mindössze felét használják fel egyelőre. Az egykori ketchupüzem és a szociá-

lis épületek összekötésével építik ki a sajtgyártásra alkalmas csarnokot. A többi rész hasznosításával kapcsolatban konkrét elképzelések még nincsenek, de már több céggel tárgyalnak ez ügyben. A technológia korszerűsítése majdnem félmilliárd forintjába kerül a részvénytársaságnak, az épületek átalakítása pedig további kétszázmilliót igényel. A jelentős beruházást hitelekből, pályázatokból és saját erőből tudják megvalósítani. Nem több tejet kívánnak feldolgozni, hanem a már meglévő napi százhúszezer liter feldolgozását próbálják megoldani és ebből kívánnak hatékonyabban termelni.

Olvasóink írták

  • 1. Nagy Nándor 2008. január 09. 09:42
    „Jelentkezni szeretnék dolgozni.a végzettségem tejipari szakmunkás.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évnyitó a kutyaiskolában

Március 17-én, vasárnap reggel 9 órakor tartja évnyitóját A MEOE Mosonmagyaróvári Szervezete által… Tovább olvasom