Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Kollektív büntetés a társasházak lakóinak?

Mosonmagyaróvár - Igazságtalan döntésnek érzik a társasházak közös képviselői a hulladékszállítási díj fizetési rendszerének változtatását. Szerintük ezzel azokat a lakókat büntetik, akik egyébként is rendesen fizetnek, a hulladékszállítás pedig egyáltalán nem lesz olcsóbb. Az érintettek úgy vélik, a módosítás kizárólag a Rekultív érdekeit szolgálja.

Nagy felháborodást váltott ki a városközponti lakók, illetve a közös képviselők között a képviselő-testület döntése a társasházak hulladékszállításidíj-fizetési rendszerének módosításáról. Amint arról lapunkban beszámoltunk, a köztisztasági rendelet módosítására tett javaslatot a Rekultív Kft. A cég szerint a be nem fizetett díjak veszélyeztetik a szolgáltatás biztonságos ellátását.

A jelenlegi szabályozás szerint a szolgáltató a számlát a társasházban lévő lakások tulajdonosainak állítja ki. A társaság azt szorgalmazta, hogy a díjat a társasház fizesse, hiszen az edény is a közösség tulajdonában van. A Rekultív szerint a hulladékkezelési díj a társasház működését érintő közös költség, melynek belső felosztását a szervezeti és működési szabályzatukban kell meghatározniuk. Mindezek alapján a testület legutóbbi ülésén megszavazta a javaslatot, az új fizetési rendszert a jövő év elejétől vezetik be, időt hagyva a társasházaknak az átállásra.

A városközpont közös képviselői szerint ez a döntés kizárólag a Rekultív érdekeit szolgálja. Nyitrai József (Labe), a kormányzó frakció képviselője már a tanácskozáson is élesen bírálta a rendeletmódosítást. A városatya több panelház közös képviselője is, így átlátja az ezzel járó problémákat, szerinte ez a döntés a társasházakban élők kollektív büntetése. Nyitrai József lapunknak elmondta: amennyiben a közös alapba építik a hulladékszállítást, a rendesen fizető lakókra terhelik a renitensek tartozását is.

Szemétszállítás: A közös képviselők szerint a fizetési rendszer változásával nem lesz olcsóbb a díj.
Szemétszállítás: A közös képviselők szerint a fizetési rendszer változásával nem lesz olcsóbb a díj.

Ezzel a módosítás kizárólag a szolgáltató számára előnyös, hiszen ezután nem neki kell majd futnia a pénze után, hanem a közös képviselőknek kell ezt megtenniük.

Emellett lehetetlen feladatot is ró a közös képviselőkre, hiszen nekik kellene folyamatosan számon tartaniuk, hogy melyik lakásban hányan élnek pontosan. Ehhez sehol sem állnak rendelkezésre a szükséges feltételek. Nyitrai szerint ennyi erővel az összes közszolgáltató követhetné a példát. A képviselő kifogásolta, hogy az önkormányzat előzőleg nem egyeztetett az érintettekkel. Hangsúlyozta: amennyiben az önkormányzat nem változtat a döntésén, a regionális hivatalhoz fordul jogorvoslatért.

Hasonlóan vélekedik a rendeletmódosításról a Kisalföld által megkérdezett másik közös képviselő is. Resch István szerint két lehetőségük van: a közös alapot emelik, vagy lakásonként leosztják a szemétszállítási díjat. Mindkét esetben a nem fizetők tartozását is a többi lakónak kell rendeznie. A közös képviselőknek kell felvállalnia azt, ami eddig a Rekultív feladata volt. Ettől a módosítástól semmivel sem lesz olcsóbb a szemétszállítás, hiszen a paneloknál lévő edények időnként így is kevésnek bizonyulnak, kisebb kuka nem lenne elegendő. Ez a módosítás csak a szolgáltató igényeit szolgálja, hiszen így neki kell a kintlévőségeit behajtani és nyilvántartást vezetni az ügyfeleikről. Resch István a közös képviselők összefogását szorgalmazza a döntés ellen.

Olvasóink írták

 • 18. bugriskin 2009. június 13. 13:27
  „Ha a pancser sokáig mondja még hihető is lesz, hogy az állatok nem ehetik meg a krumpli héjat a, kutya meg a leves csontot, a pet-palackot sem lehet a közös ingyenes gyűjtőbe vinni! Sőt a falvakban zsákokat adnak a petpalacoknak, hogy abba gyűjtsék a (mozgáskorlátozottak 1 Ft,/db.zsugorítására.)
  Igaz dr. Strausz alkotmány bíró is azon a véleményen van, hogy, ha kitörik az ablak üveg az is szemét lesz és, azt már igazán át kell adni a szemétszállító cégnek! Úgy, hogy az ilyen grizeldákat és a matrinékat ki kell moderálni. Minek kábítják az olvasókat, hisz itt demokrácia és szólásszabadság van!”
 • 17. pancser 2009. június 13. 09:21
  „Nem vitatkozom tovább főleg "grizelda"-val nem. Az ötlet helyes, a ház oldja meg a belső problémait, ízlése és a lehetősége szerint. A tömeges társasházi nem fizetésnek a mostani gyakorlat a fő oka szerintem. Szemetet mindenki produkál, produkált már ősember korszakunkban is. Most, hogy cicvilizáltak vagyunk többnyire, még inkább szatyorszám termeljük a hulladékot, krumplihéjtól a levescsonton keresztül a petpalackig. Aki nem fizet az a többieknek okoz plusz költséget és környezetvégdelmi gondokat!”
 • 16. pancser 2009. június 12. 16:27
  „22-höz! Rendes helyen a konténer kulcsra van zárva, csak az adott lakók haszálhatják. Ha valaki nem fizet, tagadják meg tőle a konténer használatát. Ez egy ötlet, talán nem is rossz.”
 • 15. Imcsi 2009. június 12. 10:32
  „Azért ennek " a tulajdonos fizet a szállításért is" rendszernek lenne egy előnye is: mondhatja azt a társasház, nálunk kevés szemét keletkezik, ezért nekünk nem kell x szemétgyűjtő edény, hanem elég a fele is! Így máris lecsökken a kiadás!”
 • 14. pancser 2009. június 11. 18:50
  „Grizelda! A stílus nagyon hasonlít "matriné" okfejtéseihez! A képlet világos, a szemétgyűjtó edény a társasház tulajdona. A szemétszállításért aki fizet az a társasház, értelemszerűen. Ahhoz, hogy belső ügyeiket hogyan rendezik ahhoz a Rekultívnak nincsen köze. Miért is lenne?”
 • 13. pancser 2009. június 10. 16:42
  „16-hoz! Pontosan fizetem a szemétdíjat, a csekket nem használom, nem ácsorgok a postán mint maradi honfitársaim, de ez nem probléma, mindenki, úgy fizet ahogy akar, de fizessen. Az edények közös tulajdon, tehát közösen kell fizetni minden lakás után. Piszok kényelmes megoldás, fele lakó nem fizet, de a szemetet vigyék el féláron. A közös költséghez hozzá kell írni a szemétdíjat és kész. Vitatható az összeg, de a lényeg nem, hozzá kell csapni. Aki nem fizet? Nos, ha egy cég nem fizet felszámolják, felszámoltatják. Ha bejön a magáncsőd intézménye szépen elárverezik a nem fizető polgártárs lakását őt magát meg kilakoltatják. Miért szólok ez ügyben? Mert nem szeretném ha pár száz társasházi nemfizető helyett magam, meg más tisztességesen fizető, magasabb szeméttdíjat fizessen.”
 • 12. pancser 2009. június 10. 15:38
  „A Rekultívnak igaza van, inkább azzal kéne foglakozni miért és ki nem fizet közös költséget. Ebben az országban, a parkolási díj nem fizetése divat, biztosítást nem fizetni de kár esetén nyavalyogni divat, felelőtlenül eledósodni utána mentségeket gyártani divat, bliccelni, főleg Pesten trendi stb. Legyen ennek már vége. A nem fizetőt ki kell pakolni az utcára akár a tulajdonában lévő lakásból is. Nincs kegyelem nálam, abban a tekintetben, hogy a többiek fizetnek helyette. Ne fizessenek. A nem fizetőt az utcára, szükséglakásba, a lakásást el kell árverezni, a bevételekből a tartozást rendezni. Elég már a sok csibészből!”
 • 11. RickCartman 2009. június 10. 11:58
  „Imcsi, pedig benned bíztunk:)
  Imcsi for President!:)”
 • 10. Imcsi 2009. június 10. 10:44
  „Sőt, ha rajtam múlik, akkor nem is leszek!”
 • 9. Imcsi 2009. június 10. 01:46
  „Pontosan mit is kellene elintéznem? (Bár nem én vagyok a képviselőtök!)”
 • 8. Imcsi 2009. június 09. 11:39
  „Esetleg, ha egy kézben lenne a szolgáltatás ( fűtés-melegvíz, víz-csatorna, szemétszállítás, áram), akkor szolgáltatáskorlátozást, vagy szüneteltetést lehetne tenni!”
 • 7. Imcsi 2009. június 09. 11:36
  „RickCartman! Megértelek, csak hát mit lehet tenni a nemfizetőkkel? Ráterhelni a lakásra a tartozást?”
 • 6. Imcsi 2009. június 09. 11:33
  „"Szerinted a közterületen elhelyezett szeméttárólokba a panelosok teszik bele a szemetet ? "
  Nem tudom.

  "Kicsit nézzél körül hogy a Magyar utcán vagy a városközpontban minden éjjel megtelnek a szemétgyűjtő edények a hulladékzsákokkal és tele reklámtáskákkal. Persze arról is a panelos tehet szerinted"
  Szerintem nem!

  "Sokkal kevesebb hulladék képződik egy panellakásban a fizetendő díj azonban aránytalanul magasabb, mint egy zöldövezeti családi házban?"
  Szerintem nem képződik kevesebb hulladék a panelban! DE próbálj meggyőzni!
  Egyébként mennyit fizetsz? Nálunk 8240 Ft negyedévre!”
 • 5. RickCartman 2009. június 09. 11:26
  „Félek, ezzel is az lesz, mint szokott:néhány lakó a lépcsőházakban nem fizet, és a többi fizet helyette(gondolom, a közös költség emelésével).Szankció persze semmi, válasz esetleg gűnyos mosoly--na, szedjétek be tőlem, ha tudjátok--.Nem szeretek más helyett fizetni, még öt forintot sem, mégis ez lesz a vége.
  A magam szemétszállítási díját természetesen fizetem, én szemetem, vigyék el szépen, még ha nem is termelek annyit, mint egy öttagú család, a rendelkezésre állási díjat értem, de más helyett nem és nem és nem vagyok hajlandó fizetni.”
 • 4. zopika02 2009. június 09. 08:09
  „Imcsi !

  Szerinted a közterületen elhelyezett szeméttárólokba a panelosok teszik bele a szemetet ? Kicsit nézzél körül hogy a Magyar utcán vagy a városközpontban minden éjjel megtelnek a szemétgyűjtő edények a hulladékzsákokkal és tele reklámtáskákkal. Persze arról is a panelos tehet szerinted. Sokkal kevesebb hulladék képződik egy panellakásban a fizetendő díj azonban aránytalanul magasabb, mint egy zöldövezeti családi házban. Ezt hogyan kezelnéd ?”
 • 3. Imcsi 2009. június 09. 01:03
  „"Műanyag flakonokat gyártani jobb üzlet mint az üvegeket."
  Mindkettőt lehet szelektíven gyűjteni (bár egy kicsit macerás), és nem a kukába dobni (ami viszont egyszerűbb)!

  "Azt is a panelosnak kell megfizetni amit az autókkal máshonnan pl.családi házból a konténerbe tesznek ."
  Zárni kell a kukát, mint a lépcsőházajtót!”
 • 2. szirc 2009. június 08. 16:13
  „Azt is a panelosnak kell megfizetni amit az autókkal máshonnan pl.családi házból a konténerbe tesznek . És még nekik áll feljebb ! Az is érdekes , hogy jön a hölgy beszedni a díjat és ha nincs nálam pénz akkor csekket csak nagy nehezen és méltatlankodva hajlandó adni ! A múltkor mondtam neki , hogy nem kell csekk , nem fizetem be és kész . Mindjárt tudott adni !!!?”
 • 1. Imcsi 2009. június 08. 11:58
  „Mi is társasházban élünk, de nálunk már régóta nem a személyek szemetelnek, hanem a lakások: vagyis nem a lakók számával van elosztva a szemétszállítási díj, hanem a lakások számával!
  Egyébként én is úgy látom, hogy a Rekultív akarja a saját gondját a közös képviselők nyakába rakni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ladikos Fesztivál Mecséren

Mecsér - Népzenei koncertek, népi játékok szórakoztatták a mecséri Ladikos Fesztivál közönségét.… Tovább olvasom